Vem ska de förhandla med?

Oroligheterna i Frankrike har ökat och ökat för varje natt. Från Paris förorter har våldet spridit sig in i staden och ut till städer i hela landet. Det är kaos. Bara natten till söndagen sattes 1300 bilar i brand! Vad är det för sjuka människor. På DN.se läste jag nyss om hur ungdomar i Saint-Etienne tvingade passagerare att utrymma en buss, både föraren och en passagerare skadades, och sedan började de förstöra bussen. Vad riktar sig den “protesten” mot?

Jag hörde i ett radioprogram om att de franska politikerna valt fel strategi för att bekämpa våldet. Fler poliser på gatorna skulle bara leda till ökat våld och vad som behövdes var samtal….

För det första. Vem ska de franska politikerna samtala med? Det är ligistgäng i mändger av städer och förorter som helt utan kontakt med varandra bestämt sig för att det är kul att förstöra saker. Det är ingen organisation som anordnar protesterna och det finns ingen som representerar de kriminella ungdomarna. För att kunna samtala måste man ha någon att prata med.

För det andra. Ska polisen dra sig tillbaka och låta huliganerna förstöra oskyldiga människors egendom? Hade jag bott i de utsatta områdena hade jag krävt fler poliser för att skyda min och mina grannars saker.

Jag menar att det krävs “hårt mot hårt” i den meningen att polisen måste göra allt för att stoppa brottsligheten och se till att de som begår brott grips och senare döms, allt annat är att acceptera att brott begås. Vem vill leva i ett samhälle där jag vet att min bil kan brännas upp utan att den som gör det riskerar att ställas till ansvar?

Självklart tycker jag att den franska regeringen och lokalt förtroendevalda har ett ansvar för att genom fler jobb och utbildning minska fattigdomen, arbetslösheten och segregationen. Människor måste kunna återfå hoppet, se möjligheter och känna att deras egna ansträngningar leder till förbättring. Men hoppet ökar knappast genom att oskyldiga människor skadas och blir ännu fattigare genom att deras egendom förstörs.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

One Response to Vem ska de förhandla med?

  1. site admin says:

    Ikväll kom samma budskap om färre poliser och “samtal” från en journalist som intervjuades på SVT:s Aktuellt. Lyckligtvis var reportagen tidigare i sändningen bra. Imamen uttryckte det rätta, att hela samhället måste samla sig mot våldet, från politiker till organisationer och religiösa ledare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.