Våldet i Paris förorter

Jag tycker mig upptäcka att media, bl.a. Aktuellt igår, försöker förmedla två olika bilder av våldsamheterna utanför Paris. Dels att arbetslöshet, segregation, fattigdom och brist på framtidshopp i kombination med vissa politikers korkade uttalanden förklarar våldet, och dels att människorna i förorterna är rädda, arga och förtvivlade över att de helt oskyldigt drabbas av de ungas våld. Samma människor är därmed dubbelt drabbade. De drabbas dels av de sociala problemen och dels av protesterna mot de sociala problemen. Det stämmer inte.

Visst är situationen med bl.a. massarbetslöshet fruktansvärd i många av Paris fattiga förorter, men media måste bli tydligare på att det är kriminella som utnyttjar situationen för att kunna begå brott. Jag hörde på radio att bara i natt, dvs mellan torsdag och fredag, sattes 150 bilar i brand. Vad är det för protest mot fattigdom? Bilarna ägs med all sannolikhet av andra förortsbor och de blir väl bara fattigare om någon bränner upp deras bil.

Självklart ska media tydligt visa på den misslyckade politik som tar hoppet från många människor. Detta finns i Frankrike, men även i Sverige. Men jag tycker att det är helt fel att förklara våldet, brotten och hulliganismen med att de som utför dåden lever i segregerade, fattiga områden med hög arbetslöshet. Hade de bränt upp Chiracs bil (vilket jag inte förespråkar på något sätt) så hade man kunnat koppla detta till en protest mot de social problemen, men att bränna upp grannens bil, det är ingen protest mot några sociala problem.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Våldet i Paris förorter

 1. Stefan says:

  Jag håller inte med dig riktigt. Utanförskapet och segregationen är motorn i den här typen av upplopp. Dessa människor bär på så mycket frustration att när dom kommer ut på gatan för att “protestera” så gör dom det på det närmaste föremål dom hittar. Om det sedan råkar vara grannens eller Chiracs bil är fullständigt ointressant. Allt det som dom förstör och vandaliserar är i deras huvuden endast symboler för det samhället som har svikit dom.

  Jag håller däremot med dig om att man måste sätta hårt mot hårt. Dom som begår brott ska gripas och ställas inför rätta. Men sedan gäller det att snabbt se vad som egentligen utlöste detta. Det började ju inte med dom två killarna som brändes ihjäl i en transformatorstation. Det måste ha legat och grott i många år innan dess.

  Något som är ordentligt tänkvärt är att jag
  tror att liknande händelser mycket väl skulle kunna inträffa här i Sverige.
  Rinkeby, Tensta, Rosengård m.fl. är i stort sett likadana områden som förorterna utanför Paris. Tyvärr blundar alltför många politiker för detta.
  Vi i Sverige sitter på samma tunna av krut.
  Skillnaden är bara att i Frankrike har den exploderat.

  /Stefan

 2. site admin says:

  Stefan, du har definitivt en poäng i att utanförskapet och segregationen är en motor i upploppen. Jag tror dessutom att de som började protestera hade goda avsikter. Dessa personer har tyvärr blivit utraderade av ligister/huliganer/brottslingar, kalla dem vad du vill.

  Vi såg att samma sak hände i Göteborg 2001 i samband med EU-toppmötet. Väldigt många människor, en stor majoritet, var där för att protestera fredligt mot det som de tycker är orättvisor. Men tyvärr blev dessa “positiva krafter” (jag tycker att det är positivt att människor uttrycker sina åsikter även om jag inte håller med i sak) utraderade av de “negativa krafter” som kommit dit för att skapa upplopp, få slåss, få sabotera, få kasta sten osv. De som vill manifestera sina åsikter bränner inte första möjliga bil, det resonemanget köper jag inte.

  De stora förlorarna i Göteborg 2001 och de stora förlorarna i Frankrike just nu är de som verkligen ville demonstrera sina åsikter.

  När det gäller situationen i Sverige så är den inget vidare i de områden som du nämner, men jag vill ändå hävda att det är bättre i Rinkeby och Tensta än i de förorter i Paris där upploppen startade. Det krävs mycket arbete även i Sverige för att minska arbetslösheten och för att många människor ska återfå framtidstron, men jag tror ändå inte att motsvarande våldsamheter skulle uppstå i Sverige. Dels för att frustrationen vuxit sig starkare där och dels för att det inte finns samma “tradition” av revolution och aggressiva protester i Sverige som det finns i Frankrike.

Leave a Reply

Your email address will not be published.