Ytterligare ett värdetransportrån

Jag är inte ett dugg förvånad över att fackförbundet Transport nu efter ytterligare ett värdetransportrån vill stoppa värdetransporter utan poliseskort. Rånen har blivit fler, brutalare och tyvärr uteblir polisresultaten. Något måste göras. Att offentligt gå ut och säga att alla värdetransporter kommer att ha poliseskort kommer givetvis ha effekt, men i längden är det omöjligt att binda så många poliser bara för detta och då kommer rånen att komma igång igen.

En viktigare aspekt tycker jag har glömts bort, och det är vem som ska ha ansvaret för att det finns kontanter i vårt samhälle. Man kan tro att det är Riksbanken, men icke. Numera är det Securitas och Falck som har hand om våra pengar. Riksbanken har dessutom dragit ner på antalet pengadepåer så att pengatransporterna i Securitas och Falcks regi bara blir fler och längre.

Jag har haft möjligheten att besöka en av Securitas kontantcentraler. Där var mycket pengar. Och då menar jag mycket pengar. Självklart är inte byggnaden skyltad som “Pengar förvaras här”, men lika självklart är att de som vill få information om ett rån också lätt får reda på var centralerna finns. Vissa inside-problem har det säkert också funnits. T.ex. när värdetransporten med oregistrerade pengar på väg mot destruktion rånades. Hur visste rånarna att just den värdetransporten innehöll pengar som inte var registrerade och därmed mycket svårare att spåra. I princip kan de rånarna använda sitt byte direkt.

Åtskilliga åtgärder måste vidtas som jag ser det. Riksbanken måste öka sitt ansvar för att det faktiskt finns kontanter i samhället, fler depåer skulle innebära färre och kortare transporter av pengar. Bilarna som transporterar kontanterna har inte den senaste tekniken för att pengarna ska förstöras vid rån/sprängning, denna investering måste göras. Polisen måste ha dold kontroll av transporterna vid jämna mellanrum, så ofta att rånare inte kan känna sig säkra på att det inte finns en polispatrull bara några meter därifrån.

Dessutom vore det välkommet att minska kontantanvändningen i hela samhället. Små försök har gjorts, men utan större succé. Det måste till en central strategi som har stöd såväl från politiskt håll som från näringslivet.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ytterligare ett värdetransportrån

 1. Johan,

  Du har helt rätt i att kontantanvändningen bör minska. Som du påpekar har vissa försök inte slagit så väl ut – jag tänker t.ex. på bankernas cash-card. Det projektet är väl nerlagt – trots att det var väl tänkt?

  För dig som skånsk riksdagsledamot finns det ytterligare ett argument för att gå i från kontantsamhället; i Öresundsregionen skulle ett modernt cash-card kunna innebära att man utan problem kan göra småinköp både i Danmark och Skåne. Inga problem med två valutor i plånboken mer – bara ett cash-card som kan hantera DKK och SEK samtidigt!

  Anders L. Hansson

 2. site admin says:

  Ännu bättre hade det varit om Sverige och Danmark haft samma valuta…

  Öresundskort skulle verkligen behövas. I det här fallet är danskarna faktiskt mer omständiga än vi svenskar. Det är oerhört svårt att få ett uttagskort om man är svensk som bor i Danmark.

  Har tagit upp detta i en riksdagsmotion och debatterat frågan med “Nordenminister” Berit Andnor. Hon håller med, men inget har hänt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.