Mardröm på Ingaröfjärden

Varannan lördag kommer jag att ha en krönika i Skånska Dagbladet och i Norra Skåne, ibland även i Laholms Tidning.

Författare: Johan Linander, samhällsdebattör ( C)

Under mina tolv år som ledamot i Sveriges riksdag har försvarspolitiken varit ett av de minst diskuterade politikområdena. Visst har det varit heta diskussioner om en eventuell vapenfabrik i Saudiarabien och om insatser i Libyen och Afghanistan.

Visst har två försvarsministrar avgått under alliansregeringens åtta år, men mest uppmärksamhet internationellt gav nog nyheten att vår överbefälhavare hade sjukanmält sig för utbrändhet.

Nu har vi haft val och Sverige har bytt till en regering med två partier som aldrig har varit överens i försvarsfrågor. Plötsligt är försvarspolitiken hetare än på mycket länge både i medias bevakning och i diskussionerna i riksdagens korridorer. Kanske en tillfällighet, kanske inte.

Det ska bli mycket intressant att följa den försvarspolitiska utvecklingen från åskådarplats. Krav på mer resurser till Försvarsmakten kommer naturligtvis som ett brev på posten, sannolikt levererat med en miniubåt.

Ett mardrömsscenario för Stefan Löfven, men ännu värre är det för Miljöpartiet som gick till val på att minska försvarsanslagen. Nu kommer verkligheten ikapp och det är dags att ta ansvar.

Å andra sidan kan kanske en del av riksdagsledamöterna andas ut och slippa tänka på att deras mardröm ska bli verklighet: Att regementet på orten där de bor ska läggas ner.

Det är nämligen ett av de allra värsta beslut som en folkvald politiker kan ställas inför.

Med en uppväxt i Veberöd alldeles intill Revingehed skulle det ha varit oerhört svårt att vara med på ett försvarsbeslut där P7 skulle läggas ner. Lyckligtvis hamnade jag aldrig i den situationen.

Det fanns en viss diskussion och oro 2008-2009, men det blev istället ett positivt beslut när Revingehed fick bli centrum för Militärregion Syd.

Numera är jag före detta ledamot och sitter på Ingarö och skriver.

Ubåtsjakten på Ingaröfjärden har avbrutits men hann ge Löfvens regering stora problem.

Inte enbart för att Socialdemokraterna och Miljöpartiet mer eller mindre har tvingats till att komma överens om ökade försvarsanslag, utan också för att deras försök till positiva budgetutspel som har släppts dagligen fram till gårdagens budgetpresentation överskuggades av ubåtsnyheter.

De nyutnämnda ministrarna Kaplan, Strandhäll och Bah Kuhnke försökte att komma ut med nyheter om satsningar på energieffektiviseringar i skolor, förbättrad arbetsmiljö och gratis inträde på en lång rad museer i Stockholm.

Tämligen svaga budgetnyheter.

Men för en regering som tänker sig att lägga det tveksamma budgetutrymmet på höjda bidrag istället för på jobb- och tillväxtskapande åtgärder, så är det viktigt att få uppmärksamhet för sina få framåtsyftande förslag.

Deras utdelning var minst sagt mager. Men när det var dags för regeringen att offentliggöra skattehöjningar, svikna vallöften och andra impopulära budgetförslag så hade ubåtsjakten lugnat sig. Jag misstänker att Löfven och Romson hade hoppas att ubåtsnyheterna skulle dominera i några dagar till.
© Norra Skåne

This entry was posted in General, Krönika. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.