Kan man ömsa skinn i politiken

Krönika i Länstidningen Södertälje.

Det kanske inte är den största ”snackisen på stan”, men om man rör sig i politikens korridorer så är det definitivt den hetaste frågan just nu: Kommer Sverigedemokraterna att rösta på sitt eget budgetförslag eller på Alliansens budgetförslag när riksdagen ska rösta om 2015 års statsbudget.

Egentligen är det en lika orimlig som skadlig diskussion. Rösta på någon annans budgetförslag? Låt oss ta det här från början.

Statsbudgeten är allt. Alla utgifter som staten har under ett år; från polisens och försvarets budget till studiestöd och investeringar i nya järnvägar. Regeringens budgetproposition är dessutom inte enbart en tabell med hur mycket varje myndighet ska få i pengar, utan den omfattar tusentals sidor text med hur verksamheten ska utformas.

Ett partis eller flera oppositionspartiers gemensamma budgetalternativ är givetvis inte lika omfångsrikt i text, men omfattar ändå hela statens ekonomi och inriktningar för alla politikområden.

Vad skulle det då innebära att rösta på ett annat budgetförslag än det egna? Vad skulle det innebära om Sverigedemokraterna röstar för Alliansens budgetförslag i riksdagen? Svaret är att Sverigedemokraterna skulle ställa sig bakom Alliansens politik för alla politikområden och samtidigt lämna all sin egen politik bakom sig. De skulle helt enkelt ömsa skinn och bli ett nytt parti med helt ny politik.

Visst kan de dagen efter säga att de inte står bakom den politik som de just har röstat för och då ömsa skinn på nytt, men kan man göra så som parti?

Nog kan ett parti ändra sin politik från den egna, till att ställa sig bakom en helt annan politisk inriktning, till att dagen därpå säga att man inte längre håller med sig själv. Men det är inte seriöst! Ett parti som vill uppfattas som ett seriöst politiskt parti kan inte göra så. Det är oseriöst!

Hade det endast varit oseriöst och skadligt för Sverigedemokraterna så hade vi andra kunnat bortse från det, men det är dessutom mycket skadligt för Sverige, svensk ekonomi och svenska folkets ekonomi. En situation där vi inte har en regering som kan sitta kvar, där vi inte har en fungerande budget för 2015 och det blir politiskt kaos, innebär en direkt och påtaglig försämring för Sverige.

Omvärlden kommer omedelbart att fundera på om Sverige är ett stabilt land för investeringar. Räntan på statsskulden kommer sannolikt att gå upp. Nästkommande regering tvingas till ytterligare besparingar. Fram till en fungerande budget kommer på plats så lever myndigheterna med stor osäkerhet. Ett land mår väldigt dåligt av att inte ha en regering som får genom sin budget. Även om jag inte står bakom Socialdemokraternas och Miljöpartiets budgetproposition så är den ändå bättre än att vi hamnar i ett politiskt kaos.

Sverigedemokraterna har gett sig in i ett spel där de enbart tänker på sitt eget partis bästa och är fullkomligt likgiltiga inför Sveriges och svenska folkets bästa. De spelar rysk roulette med vår gemensamma framtid och det är dags att alla börjar inse vad Sverigedemokraterna är för ett parti.

This entry was posted in Krönika and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.