Max Elger, mannen som miljöpartisterna kommer att svära över

Redan idag har regeringen utsett Max Elger till statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson. Det var klokt och nödvändigt att besätta denna post så fort det bara gick. Att få budgeten klar i tid är en riktig utmaning för den nya regeringen. Det var svårt för alliansregeringen när vi tog över 2006, men då hade vi ändå förberett oss noga tillsammans. Nu kommer de till helt odukat bord. Visst är det dukat, men det är vår alliansregerings dukning så jag misstänker att de vill förändra en hel del även om väldigt mycket kommer att kopieras.

Jag vet inte om Max Elger kommer att bli budgetstatsekreterare, men jag misstänker att det är så. Då blir han den som ska hålla emot alla departements och statsråds eviga rop efter mer resurser. De socialdemokratiska statsråden kommer att vara irriterade på honom, medan de gröna miljöpartisterna kommer att svära högt i korridorerna.

Redan i juni berättade Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga att “okände” Max Elger skulle bli statssekreterare hos Magdalena Andersson. Det var bra siat!

Han var redan tidigare Andersssons högra hand som budgetchef på Socialdemokraternas riksdagskansli. Han är doktor i nationalekonomi så jag antar att han är väl lämpad för jobbet.

Även några andra statsråd har förstått betydelsen av att få statssekreterare på plats. Landsbygdsminister (tills departementet läggs ner) Sven-Erik Bucht har utsett Elisabeth Backteman, tidigare verksamhetschef på Migrationsverket.

Åsa Romson har fått Göran Enander som statssekreterare, han har tidigare varit gd på Skogsstyrelsen men senast förvaltningschef på Vetenskapsrådet.

Mikael Damberg har fått Oscar Stenström som statssekreterare, han var tidigare utrikespolitisk sekreterarer på Socialdemokraternas partikansli.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har fått Therese Svanström Andersson som statssekreterare. Inte så oväntat, hon var tidigare kanslichef på Vision där Annika Strandhäll var förbundsordförande.

Gustav Fridolin har fått sin partistyrelsekollega Helene Öberg som statssekreterare. Hon var tidigare oppositionslandstingsråd i Stockholm.

This entry was posted in General and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.