20 nya ministrar och fyra gamla

Visst var det en hel del överraskningar i ministerlistan!

Vem hade gissat på Alice Bah Kunke? Förmodligen inte ens miljöpartisterna eftersom hon inte ens var medlem för några dagar sedan.

Vem hade gissat på Aida Hadzialic? Sannolikt inte de socialdemokrater som har suttit hemma och väntat på att telefonen skulle ringa. Som har spenderat tiotals år i riksdagen och tycker att det är deras “tur”.

Och jag tycker verkligen att det finns en hel rad S-riksdagsledamöter som skulle klara ministeruppdrag bättre än jag tror vissa i den utpekade skaran kommer att klara det: Susanne Eberstein, Tomas Enroth, Marie Granlund, Kent Härstedt, Johan Löfstrand, Fredrik Olovsson, Veronica Palm, Carin Jämtin osv.

Men det är tydligt att Socialdemokraterna inte värderar riksdagserfarenhet särskilt högt. Partiledare och ekonomisk-politisk talesperson hämtades utanför riksdagsgruppen och nu är det bara 8 av 18 S-ministrar som har riksdagserfarenhet. Fyra av de åtta har dessutom även tidigare varit statsråd, med andra ord är det bara fyra helt nya statsråd som kommer via riksdagsuppdraget. (Nä, jag räknar inte in Löfvens fåtal dagar som riksdagserfarenhet). Av Mp-statsråden har fyra av sex stor riksdagserfarenhet.

Men det konstigaste är ändå ansvarsområdena mellan ministrarna. Ingen socialminister på Socialdepartementet! Det är ett tungt departement som nu ska styras av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (som inte verkar ha haft något politiskt uppdrag tidigare). Till sin hjälp får hon SSU-ordföranden Gabriel Wikström som blir folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. Om det betyder att han får ansvar för hela vården som en normal socialminister känns fortfarande oklart. Därtill hamnar barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér i Socialdepartementet.

Kristina Persson, som jag har högsta respekt för, blir något så konstigt som minister för strategi och framtidsfrågor på Statsrådsberedningen. Hon får även ansvar för nordiska frågor. Men vad “strategi och framtidsfrågor” egentligen innebär är fortfarande högst oklart.

Vi får också vänja oss vid att justitieministern (som väntat blev Morgan Johansson) inte har ansvar för polisen. Det har istället inrikesministern Anders Ygeman. En oväntad och oklok indelning. Rättskedjan behöver verkligen hållas ihop och det är ingen bra idé att ha olika myndigheter under olika ministrar.

Vidare så gav Löfven landsbygden en rejäl örfil redan i regeringsförklaringen. Landsbygdsdepartementet ska läggas ner. Att Socialdemokraterna, och ännu värre Miljöpartiet, struntar i landsbygden det visste vi, men att lägga ner landsbygdsdepartementet känns som att sparka på 80-85 procent av landet. Att Sven-Erik Bucht skulle bli minister var också väldigt överraskande. Har han gjort något större intryck under sin mandatperiod i riksdagen?

Inom Miljödepartementet, där Åsa Romson som väntat blir departementschef, så stoppar Löfven in Ibrahim Baylan. Är det för att hålla koll på Miljöpartiet? Att S inte skulle våga lämna energifrågorna till Mp är begripligt.

Min gamla JuU-kollega Mehmet Kaplan blir bostads- och stadsutvecklingsminister. En bra man på en bra ny ministerportfölj. Stort lycka till Mehmet!

På Utbildningsdepartementet blir Gustav Fridolin Jr (han ville alltid ha Jr efter sitt namn förr i tiden… Ja, det är sant!) departementschef. Men sedan har Löfven effektivt plockat av honom stora delar av utbildningspolitiken. Aida Hadzialic blir gymnasie- och kunskapslyftsminister (vad är det för titel?) och Helene Hellmark Knutsson blir minister för högre utbildning och forskning. Så var det bara förskola och grundskola kvar för Fridolin.

Behövs det verkligen tre ministrar på Utbildningsdepartementet? Behövs det en minister för strategi och framtidsfrågor? Behövs det en inrikesminister? Istället har EU-minister, migrationsminister, handelsminister, socialminister, IT- och regionminister och integrationsminister försvunnit. Det är lätt att se vad Löfven prioriterar och prioriterar bort.

This entry was posted in General, Tolv år i riksdagen and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 20 nya ministrar och fyra gamla

  1. Malte Lewan says:

    Äntligen. Faktaspäckad analys.

  2. Thérèse says:

    Klok och tydlig analys som är värd att publiceras som ledare i SvD – rock on, Johan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.