Hur rädda ska vi vara om våra barn?

Kanske en konstig fråga, men jag kom att tänka i de banorna när jag läste artikeln “42 barn tvingas söka vård efter lek – varje dag” i Dagens Nyheter idag.

Jag är övertygad om att det är ett värre hälsoproblem för barn att de INTE är ute och leker tillräckligt mycket än att de skadar sig på lekplatser. Stillasittande framför tv, dator och surfplattor är sannolikt mycket “farligare” än att barn leker på lekplatser och ibland slår sig. Dessutom, de allra flesta barn leker nog inte på lekplatser utan i trädgården och på andra ställen. Vem kontrollerar att grenarna på träden hemma är tillräckligt starka för att klättra på? Inte jag.

Klart att lekplatser ska vara säkra, men jag tycker att det går till överdrift. Om en bostadsrättsförenings lekplats “hängs ut” som farlig är det troligt att den tas bort, snarare än att den renoveras upp. Det är ju helt frivilligt att ha en lekplats eller inte. Har då barnen vunnit något? Tror nog att de flesta barn föredrar en “spännande” lekplats än ingen alls. Att barn slår sig, till och med bryter en arm, det händer och det har alltid hänt. Förhoppningsvis lär de sig att ta det mer försiktigt nästa gång. En del av uppväxten.

Kan dock tycka att det är skillnad på offentliga lekplatser som t.ex. på skolor och dagis. Där bör det finnas bra kontroll. Där leker små barn utan att föräldrar är närvarande och man kan inte förvänta sig att personalen hinner kontrollera exakt hur varje barn leker varje sekund.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.