Socialdemokraterna hugger svenska bönder i ryggen

Från i höstas.

Socialdemokraterna har under hösten försökt att påstå att Centerpartiet har svikit landsbygden efter det att EU föreslagit en neddragning av landsbygdsprogrammet. I Sveriges fall hade det inneburit en rejäl minskning för landsbygden om inte Centerpartiet i budgetförhandlingarna hade satsat oerhört hårt på att höja den svenska medfinansieringen. Vi lyckades att få ytterligare ca 5 miljarder till landsbygden och på så sätt få ett program som är nästan lika stort den kommande perioden som under innevarande period.

När detta blev känt gick Socialdemokraternas främsta företrädare ut och anklagade Centerpartiet för att ta död på svenskt jordbruk. Detta trots att vi var det enda riksdagsparti som drev linjen om höjd medfinansiering utan att kräva tillbaka satsningen med höjda skatter för landsbygden som Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjorde.

Som om inte detta vore nog visade det sig för några veckor sedan när hela EU:s jordbruksbudget (CAP) skulle röstas igenom i Europaparlamentet att de svenska Socialdemokraterna i EU-parlamentet röstade emot budgetförslaget – för att de tyckte att nedskärningarna inte var tillräckligt stora!

I ett uttalande säger Socialdemokraternas vice gruppledare i parlamentet, Göran Färm, att man röstade emot budgetförslaget för att nedskärningen av jordbruksbudgeten inte blev större än 13 procent jämfört med föregående sjuårsperiod. Helst hade man velat se en neddragning på åtminstone 20 procent.

Att i ljuset av detta försöka stämpla Centerpartiet som svikare av landsbygden är inget annat än rent hyckleri och ett hån mot de människor på landsbygden som man säger sig vilja stödja.
Centerpartiet har under hösten försökt utmana ledande S-företrädare på en rad landsbygdsdebatter men konsekvent fått nobben. I ljuset av hur man röstade i EU-parlamentet är det inte särskilt konstigt. Socialdemokraterna har ingen politik för varken landsbygden eller de gröna näringarna och har aldrig haft det heller, men det hade varit lite mer klädsamt om man kunnat stå för detta istället för att låtsas vara något man inte är.

Detta är något att hålla i minnet när löftena börjar hagla inför valet i september nästa år.

This entry was posted in Insändare and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.