Varg i Skåne?

Vargar är en av de frågor som har diskuterats oftast på vår riksdagsgrupp och normalt brukar jag lyssna lite och samtidigt läsa mejlen. Som invald ledamot för södra Skåne så har aldrig vargfrågan varit speciellt intressant, men nu kanske jag får börja engagera mig mer.

Först var det en attack utanför Skurup där 20 får dödades och senaste veckan har 60 får dödats utanför Kivik och Sankt Olof.

Men om det verkligen är en varg är ändå tveksamt. Länsstyrelsen har fått in många tips, men har inte kunnat spåra någon varg ändå. Det har hänt tidigare att någon varg tagit sig ner till Skåne, men då har det varit i norra Skåne. Det är också konstigt att det inte finns spår på vägen ner hit, borde inte vargen rivit får i Småland? Han måste ju ha påbörjat sin vandring i Mellansverige.

Så, jag är skeptisk, jag tror inte att det är någon varg. Men jag lovar ändå att lyssna bättre när vargfrågan kommer upp nästa gång.

Jag måste också berätta vad som hände på ett möte i Dalarna. Jag skulle prata rättspolitik men precis innan jag skulle börja så var det en lokal centerpartist som berättade att flera av åhörarna i publiken var kända vargmotståndare och att det säkert skulle ställas frågor om vargar. Jag blev lite kallsvettig, jag kan ju inte mycket om vargar som ni förstår. Men det var lika bra att ta tag i problemet direkt, så under min inledning så sa jag:

“Jag förstår att vargfrågan är het här i Dalarna, men jag är skåning och i Skåne har vi inga vargar. Vi hade några i Skånes djurpark men när de rymde så sköts de direkt.”

Då fick jag rungande applåder och sedan ställdes det inte en enda fråga om vargar.

Men egentligen tycker jag att vargen är ett vackert djur som definitivt hör hemma i Sverige.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

3 Responses to Varg i Skåne?

 1. z999 says:

  “Men egentligen tycker jag att vargen är ett vackert djur som definitivt hör hemma i Sverige.”

  Fast vargen kräver ytor för att trivas och Sverige kan inte erbjuda vargen det idag. Mycket få människor skulle skaffa en stor brukshund om de inte hade plats för den. Om vi ska reglera vargbeståndet i Sverige uppåt eller nedåt så måste vi ta hänsyn till att vargen är en levande varelse som har vissa grundbehov när det gäller yta att fritt röra sig över.

 2. z999 says:

  “Men egentligen tycker jag att vargen är ett vackert djur som definitivt hör hemma i Sverige.”

  Tycker jag också. Men den är väldigt krävande när det gäller ytor att röra sig på och helst ska den kollidera med människan så lite som möjligt. Alla rovdjur som vänjer sig vid civiliserade människor som inte är farliga blir odrägliga. Den kräver stora flockar för att kunna jaga naturligt. Varje vargflock ska ha så många djur att de klarar en älg relativt lätt vilket gör tama djur ointressanta. Det är många avvägningar och planeringar som krävs om det ska fungera med varg i dagens Sverige.

 3. Bee Pollen says:

  Varg i Skåne? | Linander tycker!

Leave a Reply

Your email address will not be published.