Vaknade med den glada nyheten

Jag var bjuden på “Election Party” på Hilton av den amerikanska ambassadören i Stockholm, men det kändes inte så lockande att åka på “party” kl. 04.00 så jag tackade nej. Det blev istället en skön natts sömn.

Det var med glädje som jag slog på tv:n och såg att Barack Obama blivit omvald, dessutom med ganska god marginal. Jag har haft svårt för Mitt Romney hela valkampanjen, även om jag inte tror att han skulle driva den politik som han har marknadsfört i sin kampanj. Det är skillnad att sitta i opposition och att verkligen ta ansvar för sina förslag i beslutande position (gäller för övrigt i Sverige också).

Samtidigt måste jag säga att svensk media är ganska onyanserad vad gäller positivt och negativt mellan demokrater och republikaner. Det är inte så rakt genom att demokrater är goda och republikaner onda. Ta till exempel frihandelsfrågorna, där har demokraterna inte någon trevlig historik medan republikanerna varit mycket bättre.

Men trots allt tror jag att det är bra för USA, Sverige och världen att Barack Obama blev omvald.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

4 Responses to Vaknade med den glada nyheten

 1. z999 says:

  Jag tycker att båda kandidaterna var bra, det är inte alltid det inträffar. Som sverigedemokrat så var det kul att höra Obamas supernationella (efter svenska mått) segertal.

 2. frekar06 says:

  Johan,

  Håller med om att det var bra att Obama vann. Nu har han stora utmaningar som väntar här framöver. Han måste till att börja med under en tid fortsätta med att hantera de konsekvenser som orkanen Sandy orsakade. En orkan som har visat att moder natur inte är att leka med och att det är en oerhört dålig idé att utmana moder natur genom att trots omfattande varningar, evakueringar och så vidare från myndigheterna stanna kvar där orkanen väntades vara som värst.

  Han måste också hantera den akuta förtroendekris som finns för USA:s politiska system där endast femton procent av befolkningen har förtroende för kongressen. Om man inte får tillbaka förtroendet för kongressen snabbt så riskerar det få allvarliga konsekvenser inte bara för det politiska systemet utan också för respekten för lagen ute i samhället och för demokratin. Annars är ekonomin den stora stötestenen. USA:s skuld ökar med 70 miljoner kronor i minuten.

  Det är en allvarlig situation för landets ekonomi. USA har en statsskuld som nu har kommit att passera 100 procent av bruttonationalprodukten. Och från och med årsskiftet kommer det fiskala stupet att träda ikraft som innebär oerhört omfattande besparingar i USA och skattehöjningar om man inte kommer överens. De experter som räknat på detta räknar med att detta kommer försätta USA:s ekonomi i en djup recession och börser som kan falla runt 20 procent. Detta samtidigt som han har en kongress som är djupt oenig med republikanerna i majoritet i representanthuset och demokraterna i majoritet i senaten. Fredrik

 3. z999 says:

  @Frekar06, vad tror du om Obamas chanser att reda ut situationen (ekonomin)? Blir det ett totalras under nästa år?

 4. Frekar06 says:

  Tror det kommer bli oerhört svårt. Det är en skenande skuld som man har i USA och som ökar med sjuttio miljoner kronor i minuten. Det är en ohållbar situation och det är dessvärre så att man inte kan komma åt den så länge de två partierna i USA är mer intresserade av att den andre inte ska få igenom sin politik än landets framtid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.