Tiggeri m.m.

De senaste tre dagarna har varit otroligt händelserika vad gäller media för min del. SVT om vapenförsäljning på Blocket, TV4 om fulla piloter och SvD/SR om organiserat tiggeri. Har fortfarande problem med att länka, så det blir så här:

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna?title=nyheterna_12_juni_19_00&videoid=2200110
http://blog.svd.se/politikdirekt/2012/06/c-gor-det-straffbart-att-organisera-tiggeri/
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5148630
http://svt.se/nyheter/sverige/vapen-kan-sparas-pa-blocket-nu-kraver-politiker-lagskarpning

Det har blivit många kommentarer på framförallt tiggerifrågan. Bakgrunden till mitt förslag att göra det straffbart att organisera tiggeri för egen vinning är uppgifter som jag och min norske Stortingskollega André Oktay Dahl har fått vid kontakter med svensk polis, men också med andra Östersjöländers myndigheter och organisationer som arbetar mot trafficking. Vi var 2009-2011 vice ordförander (en dansk ordförande) i Parlamentariska Östersjökonferensens (BSPC, Baltic Sea Parliamentary Conference) arbetsgrupp för traffickingfrågor och sedan förra året är vi tillsammans rapportörer i frågan för BSPC.

Människohandel för att tigga har ökat kraftigt de senaste åren, och jag skulle vilja påstå att det finns i ännu större omfattning i Oslo än i Stockholm, men det är i väldigt få fall som polis och åklagare lyckas få fram bevisning om att det rör sig om människohandel. Det kan jämföras med människohandel för sexuella ändamål där det ofta är så att det inte går att bevisa människohandel men då kan de åtala åtminstone dömas för koppleri. När det gäller tiggeri så kan polisen ingenting göra om man inte klarar bevisbördan för människohandel eftersom organisering av tiggeri för att tjäna pengar inte är olagligt.

Det är enligt uppgift inte sällan som personer med olika synbara funktionshinder utnyttjas till tiggeri eftersom de inbringar mer pengar. Men tyvärr är det inte den tiggande som får pengarna, utan de hamnar i fickorna på den som organiserar. Givetvis är det inte så att allt tiggeri är organiserat, men det är allvarligt nog att det förekommer för att vi ska agera. Det är ett utnyttjande av andra människors utsatta situation som inte ska vara laglig. Det är givetvis inte tiggarna som ska kriminaliseras och bestraffas, utan de som utnyttjar tiggarna för att själv tjäna pengar.

Jag har fått en del kritik, t.ex. av Miljöpartiet och i Expressen, som jag skulle vilja bemöta.

Det har påståtts att det finns redan nödvändig lagstiftning: Svaret är nej, enligt polisen kan de inte agera när de ser den här typen av organiserat tiggeri eftersom det inte finns lagstöd för det.

Vidare har det kommit ett “liberalt” argument i stilen, “låt människor tigga om de vill, även om någon organiserar det och låt folk ge pengar till tiggare om de vill”: Svaret är att folk visst får ge pengar till vem de vill, men givarna har inte ett fritt val att ge pengar till den han eller hon vill eftersom det knappast står en skylt att pengarna kommer att gå till någon annan. Det är inte den som tigger som gör något fel, utan den som utnyttjar tiggarens utsatta situation.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Tiggeri m.m.

 1. z999 says:

  Du är helt klart inne på rätt spår. Känns skönt att i alla fall någon har tänkt till när det gäller tiggeriet.

 2. frekar06 says:

  Johan,

  En liberal bloggare skrev för ett tag sedan på Newsmill såhär om det förbud som man införde i Sala kommun mot tiggeri: “I Sverige har temperaturen alltid varit kall, nu verkar det som att samhället börjar ta efter”. Denna beskrivning av hur det ser ut runt om i samhället i de här frågorna är klockren. Sån tur är finns det hundratals frivillighets organisationer därute som kämpar och gör ett fantastiskt arbete när det kommer till de här frågorna. De förtjänar allt beröm de kan få. Staten däremot har visat prov på raka motsatsen till att ta ansvar och förtjänar allvarlig kritik. Att tro att man kan lösa tiggeri med förbud är dessvärre att blunda för det verkliga problemet nämligen fattigdomen i vårt samhälle. Frekar06

 3. z999 says:

  @Frekar06:
  “Att tro att man kan lösa tiggeri med förbud är dessvärre att blunda för det verkliga problemet nämligen fattigdomen i vårt samhälle. Frekar06”

  Jag kanske förhastade mig i mitt omdöme. Det är bara det att jag tycker att staten ska ha ansvaret för fattiga i samhället och att det inte ska skötas med slumpmässig givmildhet.

 4. frekar06 says:

  Z999,

  Staten ska ha ett stort ansvar för de som är fattiga i vårt land. Men ett av skälen till att vi har den situation vi har numera är att staten dessvärre inte tagit något ansvar alls. Så om vi ska förbjuda tiggeri måste det kombineras med aktiva åtgärder från statens sida, vilket vi dessvärre inte har sett några på flera år.

 5. z999 says:

  Håller med Frekar06.

Leave a Reply

Your email address will not be published.