Bra att Göran Hägglund fick förnyat förtroende

Jag tror att det är bra både för Kristdemokeraterna och Alliansen att Göran Hägglund fick förnyat förtroende som partiordförande. Visst kan jag ha förståelse för att det finns en opinion inom partiet som vill ha en nystart, men att satsa på en politiker som redan har suttit i partiledning, regering och riksdag i mer än 20 år känns inte som så nystartande.

Hade det blivit Odell så tror jag att det hade blivit två minus för Kristdemokraterna, ett minus för Alliansen, men ett plus för Centerpartiet… Jo, jag menar så här: Kristdemokraterna hade tappat sympatisörer eftersom det knappast är inom den frikyrkliga värdekonservativa befolkningen som de kan hitta nya väljare, men däremot förlora de som inte känner sig hemma bland abortmotståndare och homofober.

Vidare hade Kristdemokraterna förlorat inflytande inom regeringen eftersom de hade hamnat i flera omöjliga förhandlingssituationer, i värsta fall hade de till och med lämnat regeringen. Detta hade givetvis inneburit ett stort minus för Alliansen som helhet och, i värsta fall, skulle Alliansen gått i graven.

En Odell-seger hade dock kunnat ge oss i Centerpartiet ett plus. Nämligen ett plus i antal medlemmar. Jag har hört kristdemokrater som har pratat om att de inte skulle kunna stanna kvar i partiet om Odell hade petat bort Hägglund. Kanske hade vi till och med kunnat utöka vår riksdagsgrupp med en eller ett par ledamöter….

Hade visserligen varit trevligt, men för Kristdemokraternas, Alliansens och svensk politiks skull så är jag glad över Hägglunds relativt klara seger i omröstningen, 198-88.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.