Fadime och Juholt

Idag hade jag hoppats att media skulle fyllas av diskussioner kring våld och förtryck i hederns namn. Det är tio år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa för att hon vägrat att inordna sig i familjens hederskultur och dessutom berättat i media och i riksdagen om det. I onsdags anordnade talmannen tillsammans med bl.a. riksdagens manliga nätverk (där jag är ordförande) ett seminarium till Fadimes minne. Det var väldigt gripande när Maryam Yazdanfar läste upp Fadimes tal som hon höll i riksdagen två månader före mordet. Jag fick också en möjlighet att prata om att fler män måste engagera sig och att Sverige behöver en “Force Marriage Act” för att förhindra tvångsäktenskap.

Tyvärr har den här lördagen inte handlat om Fadime eller hedersrelaterat våld, utan om Håkan Juholt. Jag förstår att han avgår, men det var knappast så frivilligt som han och Carin Jämtin försöker ge sken av. Hon gjorde en riktig “Bagdad Bob” när hon försökte förklara att Verkställande Utskottet inte alls visste igår att Juholt skulle avgå idag. Det är också tydligt att Juholt inte har förstått sin egen del i vad som har hänt, det är “klassförakt” och borgerliga ledarsidor som är ansvariga.

Nu sätter “vem vill och vem vågar säga att de vill-leken” igång igen. Först var det Mona Sahlin som valdes eftersom en lång rad andra kandidater sagt nej och sedan hände samma sak med Håkan Juholt. Det har gått bra (alltså för oss i Alliansen…). Skulle tro att det är ungefär samma kandidater som är aktuella nu som för tio månader sedan och eftersom jag då tippade Sven-Erik Österberg så får jag göra samma sak nu (tror nämligen att Wallström, Nuder och Bodström fortfarande säger nej, detsamma gäller sannolikt Pagrotsky, Messing och Eneroth också).

Till sist måste jag hänvisa tillbaka till vad jag skrev den 11 mars förra året: “Jag känner inte honom, har aldrig ens debatterat mot honom. Men jag frågade en kollega som känner honom betydligt bättre och han beskrev Juholt med tre ord: “Snäll, slarvig, slugger”. Det låter ju ganska bra. Alltså för oss…”

Tänk så rätt det var!

This entry was posted in General and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.