Inte en gång till

“Nu ska man väl få se 90 minuter” skämtade vi före matchen (förra året avbröts en MFF-hemmamatch pga regn och för ett par månader så gjorde en eller några huliganer så att MFF-HIF bröts). Men, det blev 11 minuter, sedan var det dags igen. Malmö FF hade inlett oerhört bra och 1-0 av Rexhepi var välförtjänt, men det fanns tydligen någon eller några som inte tyckte att matchen skulle få fortsätta.

Knallskott smällde av och en kameraman blev skadad. Vi hörde direkt att smällarna kom från Djurgårdsklackens sida, men vi såg också att de pekade uppåt mot någon på läktaren ovanför. Domaren Martin Hansson bröt matchen och efter ca tjugo minuter kom beslutet att matchen bröts. Jag tycker nog att matchen skulle ha kunnat spelas färdig, men jag förstår beslutet att bryta.

Vem som är skyldig tycks ingen veta ännu, men polisen säger att knallskotten kom från djurgårdsklacken. Det skulle betyda 3-0 och tre poäng till MFF, men jag hade mycket hellre sett 90 min fin fotboll, det är därför man åker dit. För fotbollsfesten som vi ännu en gång blev bestulna på.

Jag har blivit intervjuad av TT och åter sagt att vi behöver en förlängd tid för tillträdesförbudet (tre eller kanske fem år) och att det ska kunna kombineras med anmälningsplikt, men samtidigt är det inget som jag tror skulle ha stoppat knallskotten som kastades in idag. De är ganska få som har tillträdesförbud och det är sannolikt ingen med tillträdesförbud som smugglade in och kastade knallskotten. Bättre visitering tror jag inte heller skulle hjälpa, knallskotten är så små att de är lätta att ta in gömda i kläderna. Det känns ändå tveksamt att polisen och säkerhetsansvariga i klubbarna valde att lätta på säkerhetskontrollen för DIF-risksupportrar för att få igång matchen i tid. Det hade varit bättre att starta matchen lite senare.

Nu hoppas jag att alla de som har sett något hjälper polisen att få tag på den eller de som kastade knallskotten. De ska inte få komma in igen, de ska dömas för misshandel eller vilket brott som de har begått och de kan förvänta sig dryga skadestånd till båda klubbarna.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

10 Responses to Inte en gång till

 1. frekar06 says:

  Johan,

  Det är med bedrövelse vi nu måste konstatera att ännu en fotbollsmatch i Allsvenskan har tvingats brytas med anledning av att kriminella personer kastat in knallskott på planen. Det jag såg och hörde på TV-bilderna talar för att jag nog tycker att det var ett fullt korrekt beslut av domaren. Man vet inte vad som kommit härnäst. Då var det bättre att bryta matchen för att inte fler skulle bli skadade.

  Dessvärre väntar jag bara på att någon ska bli riktigt allvarligt skadad på en fotbollsmatch. Om man kan ta med sig in knallskott så kan man ta med sig en mindre kniv eller något dylikt också. Låt oss verkligen hoppas att vi slipper det. Men tyvärr tror jag endast att det är en tidsfråga innan någon blir allvarligt skadad.

  Vi kan strunta i resultatet av den här matchen. Det är ändå inte det sportsliga och fotbollen som kommer hamna i fokus. Det här är en svart dag för svensk fotboll och för alla som vill ha en underhållande Allsvenska i fotboll.

  Frekar06

 2. Micke says:

  Varför använder man inte polisvolontärerna uppe på läktarna? De är användbara på alla andra ställen.

 3. Lars Nihlén says:

  Hej Johan!
  Fotboll hör inte till mina intressen men jag håller med domaren! Det kanske får dessa huliganer att inse att dom har valt fel spår. Jag tycker också att det är synd om alla som lägger ner tid och energi på idrotten. Det är ett jättejobb alla dessa ledare utför många gånger helt ideellt.
  LN Höör

 4. frekar06 says:

  Dessvärre måste vi också konstatera att vi har fått en smärre polisskandal i det här fallet. Innan matchen kastades flera knallskott mot barnfamiljer i centrala Malmö (Gamla begravningsplatsen). Polisen ingrep överhuvudtaget inte i denna situation. En av de många knallskott som kastades träffade två meter från ett av barnen på plats.

  “Den femte bomben exploderade två meter från min son. Den kunde lika gärna ha landat i huvudet på honom, nu fick han grus i ansiktet och blev alldeles rödflammig.”

  Andra som var på plats vittnar om följande:

  “Supportrarna gick och kastade knallskott och bomber omkring sig och polisen gjorde absolut ingenting åt det.”

  “Bomberna flög in bland småbarn som skrek förtvivlat och var livrädda. De smällde något fruktansvärt och polisen gjorde ingenting.”

  När folk ringde in till polisen fick de bara veta att de inte tänker göra något då det fanns 2 500 supportrar från Djurgården i staden. Att Skånepolisen nu dessutom försvarar agerandet med uttalanden som “Det är en taktisk och strategisk bedömning som vi gör på plats för att undvika upplopp.” gör inte saken bättre. Förhoppningsvis lämnar någon in en polisanmälan om tjänstefel eller åtminstone en JO-anmälan så att vi får en utredning av polisens bedrövliga agerande i Malmö igår.

  Matchen bröts pga. knallskott som kastades in mot plan. Men när samma bomber kastades mot barnfamiljer hände ingenting. Man ingrep inte ens från polisen:

  “Men när samma bomber slängdes rakt in bland barnfamiljer gjorde polisen bedömningen att de inte behövde göra något. Det går liksom inte ihop, säger Christian Lebel.”

  Polisen är till för att skydda medborgarna. Här har man klart visat att man inte klarar av att hantera sitt kärnuppdrag. Det finns inga ursäkter för polisens agerande igår. Nu kommer detta väl utredas internt och sedan kommer man fram till att ingen har gjort något fel. Det är nämligen vanligt inom poliskåren att det funkar så. Dennis Töllborg (Professor i Rättsvetenskap) har kallat internutredningarna för en nationell pinsamhet. Det är ett bra uttryck och jag håller med Töllborg.

  Frekar06

 5. Micke says:

  @frekaro6
  Sanningen är att Malmö polisen inte har resurser. Skåne polisen har fullt upp med andra evenemang som ska bevakas och sedan är det semester. Övertidsarbete från andra så kallade särskilda händelser under året orsakar bemanningsproblem. Sedan måste polisen hushålla för kommande kommenderingar Malmöfestivalen exempelvis.
  Ett kroniskt underskott i ekonomin späs på för att man inte har rätt styrning. Polisstyrelsen har ett stort ansvar här.
  Jag håller med dig frekaro6 – Polisen är till för att skydda medborgarna. Här har man klart visat att man inte klarar av att hantera sitt kärnuppdrag. Det finns inga ursäkter för polisens agerande igår.

 6. frekar06 says:

  @Micke: Just det. Polisens organisation är helt undermålig och dess ekonomi är ännu sämre. Visst, de klarar inte sitt kärnuppdrag. Satsa på fler poliser istället för på mer och ineffektiv övervakning. Visst har polisstyrelsen ett ansvar. Det har också politikerna som gett polisen större och större uppgifter. Men inga pengar som motsvarar de uppgifter man vill att de ska utföra. Liknande situation finns i försvaret bland annat också.

 7. Micke says:

  “Bättre visitering tror jag inte heller skulle hjälpa, knallskotten är så små att de är lätta att ta in gömda i kläderna.”
  Det finns hundar som är utbildade för att sniffa upp krut. Bombhudar eller minhundar.
  Det finns alltid lösningar på saker och ting. Man har naturligtvis omnämda hundar till hjälp vid visiteringen.
  Sedan kan man, om nu vill, tillämpa den brittiska varianten av beredskapspoliser, de så kallade Special Constables. De behöver inte finnas vid just arenorna men på vågen dit. Att låta polisen ta hjälp av ordningsvakter utanför arenorna har jag inte betalat skatt för.

 8. frekar06 says:

  “Att låta polisen ta hjälp av ordningsvakter utanför arenorna har jag inte betalat skatt för.”

  Exakt. Vi betalar skatt för att polisen ska skydda oss. Ingen annan. Staten har ett monopol på våld. Det kan inte överläggas på någon annan som privata vaktfirmor. Se till att polisen faktiskt sköter sig istället för att satsa på privata ordningsvakter som springer rundor på stan.

 9. Bara som ett förtydligande, det är klubbarna som har stor del av ansvaret för säkerheten inne på arenan och för det hyr de in ordningsvakter. Tror inte att polisen lägger några pengar på ordningsvakter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.