Centerpartiets dag i Almedalen

Just idag känns det lite trist att inte vara i Visby, men i övrigt är det mest skönt att slippa Almedalshysterin. Bättre att välja någon annan sommarvecka för ett gotlandsbesök. Dessutom har vi haft sammanträde med EU-nämnden och eftersom Fredrick Federley, som är vår ordinarie ledamot, är på ön så fick jag tjänstgöra. (Tydligen var det svårt att få folk att komma till EUN, S var en person kort hela mötet.)

Eftersom det är Centerpartiets dag i Almedalen idag så blir det ofrånkomligen ett fokus på partiledarfrågan. Några olika tidningar har ringt runt till våra partidistrikt och Svenska Dagbladet toppar med att Annie Johansson är den stora favoriten. Ingen överraskning för mig. Jag skulle våga påstå att frågan nu ligger hos henne själv. Vill hon ta över så kommer det att bli så, men när man vet vilket liv det innebär att vara partiledare så är det inte självklart för någon att hoppa på det tåget.

Aftonbladet kör en variant om att Centerpartiets väljare tvekar mest på alliansen. De hade uppenbarligen beställt en undersökning och var tvungen att få fram något resultat. För tittar man närmre på siffrorna så ser man att hela 25 procent av Moderaternas väljare tycker att M inte ska ingå i något politiskt block, medan 21 procent av Centerpartiets väljare har samma åsikt. Tittar man på frågan om blockpolitik generellt är bra eller dåligt så svarar 28 procent av våra väljare att det är dåligt medan hela 40 procent av Kristdemokraternas väljare säger samma sak.

Gör man en jämförelse med, låt oss säga, tio år gamla undersökningar om blockpolitiken så är Centerpartiet och våra väljare de som har ändrat sin syn mest i positiv riktning. När Maud Olofsson tog över för tio år sedan så tror jag att minst hälften av våra väljare skulle ha svarat att vi inte skulle ingå i något block och att blockpolitik generellt skulle vara något negativt.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

18 Responses to Centerpartiets dag i Almedalen

 1. z999 says:

  Ska hon inte hålla ett avgångstal inför partiet också?

 2. Visst, vi har partistämma i Åre 22-25 september. Då avgår Maud och ny partiordförande väljs.

 3. z999 says:

  Undrar vem det blir? Det verkar ju väldigt öppet för oss med bara normal insyn.

 4. z999 says:

  SSU ska tydligen demonstrera imorron mot Jimmie Åkessons rätt till att tala i Almedalen genom att boka förstaplatserna och sedan resa sig och gå när han börjar tala.

  Det är förståss en normal reaktion för människor som inte har några motargument eftersom dom faktiskt har chansen att debattera mot Åkessons idéer om de vill. Om demokrati ska fungera så krävs det att majoriteten av människorna har demokratiska intentioner och speciellt att de styrande har det. Det har man inte om man beter sig som SSU.

 5. frekar06 says:

  Z999:

  Alla har rätt att uttrycka sina åsikter och tankar i det här landet. Det innebär inte att man behöver hålla med den som uttrycker sina åsikter, vilket jag definitivt inte gör i fallet med Sverigedemokraterna. Men de har baske mig rätten att tala och uttrycka sina åsikter precis som alla andra i det här landet.

  Dessutom anser jag som mycket stark kritiker till Sverigedemokraterna att detta är helt fel väg att tas med partiet. SSU gynnar i praktiken Sverigedemokraterna med sitt agerande. Det viktigaste som vi som är kritiska till Sverigedemokraterna kan göra är att ta debatten med dem. Dessutom menar jag på att det är en grundläggande förutsättning i en demokrati att vi diskuterar, utbyter idéer och tankar med varandra och argumenterar för våra åsikter i debatter osv. Det är genom debatt och diskussion vi kan få ett mer inkluderande och bättre samhälle.

  Frekar06

 6. z999 says:

  Det känns faktiskt både friskt och sunt när du försvarar demokrati och mänskliga rättigheter samt integritet som du värnar hårt om. Även om jag inte håller med dig heller i dina åsikter (jo, ibland, och ibland utan att jag skriver det) så skulle jag uppskatta att se dig i sveriges riksdag faktiskt. Du har dessutom en ärlighet som är ganska unik, kanske därför du inte sitter i riksdagen 🙂

  Jag vet inte om sverigedemokraterna tjänar på SSU’s handlande i längden, men Jimmie Åkesson gör det. Om demonstrationen blir av så räcker det med ett mediokert tal för hans del för att få massor med uppmärksamhet och ryggdunkningar från partimedlemmar. Det tråkiga är att jag tror att han kommer att satsa på ett ganska intetsägande tal kryddat med några lagom grova kommentarer om invandringen som kommer att få större delen av media att gå i taket. Det är inte så högt i tak när det gäller åsikter inom SD (man måste ju hålla en gräns mot övriga “extremhöger” partier) och partiledaren har mer tryck på sig att föregå med gott exempel än andra partiledare har. Men vi får väl se.

 7. z999 says:

  Jag anser att även Johan är en försvarare av demokratin.

 8. z999 says:

  som sagt…

 9. z999 says:

  SD’s egna medlemmar tyckte tydligen att Åkessons tal var hans bästa någonsin. Jag håller inte med, men ok, det var väl rätt bra och det märks att han fått rutin under sin tid i riksdagen.

 10. Jag tycker att Sd och Åkesson ska bedömas enligt samma måttstock som andra riksdagspartier och partiledare. Då var talet högst mediokert. Vad vill Sd egentligen? Han talar om vad de inte vill, men har inga som helst visioner för hur Sverige ska förändras.

  När han talar om ansvarstagande samt lag och ordning så blir det pinsamt. Sd har en ledamot i Påföljdsutredningen men om man nästan inte ens kommer på mötena, och inte kom på vårt viktiga tvådagarsinternat, så kan man inte heller tro att man ska påverka. Om jag minns rätt har han varit på två möten av kanske tio.

  Är det så Sd tar ansvar? Svaret är att de inte är intresserade av att ta ansvar och om det inte ger medial uppmärksamhet så deltar de inte ens i viktiga möten.

 11. frekar06 says:

  Johan,

  Det var pinsamt när Sverigedemokraternas partiledare talade om lag och ordning. Men han är faktiskt inte den enda som är ute på mycket hal is i dessa frågor. Det är i högsta grad också den sittande regeringen. Det första vi fick lära oss när jag läste kriminologi var att strängare straff och hårdare tag inte minskar brottsligheten. Trots det är det precis den väg som den sittande regeringen har valt.

  En av landets främsta kriminologer (i detta fallet J. Sarnecki) avvisar hårdare straff helt och hållet och menar att de knappast leder till minskad brottslighet. Borde det inte vara ett grundläggande krav åtminstone att man håller sig till vetenskap och beprövad erfarenhet när man fatta beslut i dessa viktiga frågor?

  Det är dessutom som så att det finns vetenskapliga undersökningar som visar på att kameraövervakning som motiveras med att brottsligheten ska ner är en kostsam åtgärd utan resultat i offentliga miljöer som torg och på gator till exempel.

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article232156/Forskare-avvisar-skarpta-straff.html

  Andra idéer som datalagringen är också tämligen meningslösa. Jag kan på tio minuter kryptera all Internettrafik, alla samtal från min Smartphone och alla SMS så att de är omöjliga att avlyssna. Det finns idag kryptering för Internettrafik som är av samma styrka som de som används för kärnvapen i USA. Då är det omöjligt för någon att titta in i trafiken.

  Vi är på väg mot ett Darknet. Med Darknet på plats så kommer det att bli omöjligt att till exempel bekämpa hot mot rikets säkerhet, barnpornografi osv. på Internet. Om jag kan kryptera all min trafik på tio minuter, vad kan då inte den organiserade brottsligheten göra tror ni som har helt andra resurser att tillgå?

  Den senaste fadäsen är annars uttalandena från Reinfeldt om att det skulle hota rikets säkerhet att lämna ut Littorins IP-adress. Ok, då utgör alltså datalagringen ett hot mot rikets säkerhet då det inte finns några undantag i den lagen för ministrar. Eller är det ok att lämna ut allmänhetens IP-nummer till höger och vänster genom datalagring, Polismetodutredning och Ipred, men inte ministrars? För att citera Marknadsliberalen som uttrycker sig bra:

  “Av vilket, liksom all annan sekretessbeläggning och frånvaron av till medborgarna direktsänd kameraövervakning två möjliga slutsatser följer.

  Endera så ägnar sig regeringen åt brottslig verksamhet som man vill dölja.

  Eller så har motståndarna till de övervakningslagar som regeringen drivit igenom rätt när de menar att dessa kränker hederliga medborgare.

  Det är också tänkbart att båda dessa alternativ är korrekta, men inte att ingen av dem är det.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/reinfeldt-littorins-ip-nummer-mojliggor-kartlaggning_6293100.svd
  http://marknadsliberalen.blogspot.com/2011/07/regeringen-motbevisar-egna-argument-om.html

  Hm, hur var det nu med argumentet att ha “rent mjöl i påsen”?!

 12. z999 says:

  @Linander:
  “Han talar om vad de inte vill, men har inga som helst visioner för hur Sverige ska förändras.”

  Sant. Han säger aldrig något om hur Sverige ska förändras med ett utträde ur EU och en minskad invandring. Bara åtgärder och sedan får folk själva fantisera ihop hur de tror att det eventuellt kommer att bli. Även reklamfilmen var väl ganska visionsfri?

 13. frekar06 says:

  Z999:

  Nu tar du upp en av de frågor där jag vet att vi är helt eniga i form av EU. För om jag inte misstolkat dig så är du precis som jag mycket kritisk till EU och Euron. Annars tycker jag att du ska läsa Henrik Alexanderssons inlägg (se länk nedan) om hur EU nu ska utöka sin propaganda apparat då man inte är nöjd med medborgarnas svala och direkt kritiska inställning till EU.

  Om EU tror att jag tänker tänka om när det gäller EU och Euron så kan man glömma det direkt. EU har helt underminerat både sitt eget och Eurons trovärdighet. Det är inte längre frågan om utan när hela EU-samarbetet och EMU bryter samman. Så sent som idag fick Spanien och Italien avsevärt mycket högre räntor. Det betyder en sak. Marknaden börjar få grepp om dessa två stora ekonomier. Det kommer betyda att de snart tvingas söka lån hos EU. Notan för Spanien är sju gånger större än för Irland.

  Då är det slut. Det finns inga mer pengar i EU:s kris fond. Spanien och Italien går inte att rädda. Om ECB gör kreditförluster på fyra procent i Grekland så faller hela bankens likviditet i ett slag.

  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2011/07/den-nya-europeiska-manniskan.html

 14. z999 says:

  @Frekar06:
  “Nu tar du upp en av de frågor där jag vet att vi är helt eniga i form av EU. För om jag inte misstolkat dig så är du precis som jag mycket kritisk till EU och Euron. ”

  Stämmer. Informativ länk förresten.

 15. Frekar, när du skriver “lämna ut allmänhetens IP-nummer till höger och vänster” med “datalagringen” m.m. Vad menar du då? Den trafikdata (som jag inte tycker vi ska lagra och som ännu inte lagras, men som vi måste genomföra enligt direktivet) som jag antar att du menar kan absolut inte lämnas ut till höger och vänster. Redan idag kan polisen få ut trafikdata från teleoperatörerna, men det handlar om mycket grova brott både nu och i framtiden.

  Sedan är det där med hårdare straff med alliansregeringen något av en myt. Visst har vi höjt straffskalan för vissa brott där vi verkligen tycker att domstolarna har hamnat fel, t.ex. för grov misshandel där straffen låg mycket lågt i straffskalan enligt praxis. Men om du menar antal personer som döms till fängelse och längden på fängelsestraffen så har vi inte hårdare straff.

  Tvärtom sitter det färre i fängelse nu än med den förra S-regeringen. Medelbeläggningen på anstalterna i juni i år var 4 453 intagna. 2006 var det 4 826 intagna. Du får gå tillbaka till 2003 för att hitta ett år då det var färre på antalt, då var det 4 367 intagna.

  Då ska du samtidigt lägga in att det (tyvärr) begås fler brott nu 2011 än det gjorde 2006 (även om vi vände trenden 2010) och att polisen utreder fler brott, åklagare åtalar fler och domstolarna dömer fler. Ändå är det färre på anstalt.

  Just nu pågår dessutom påföljdsutredningen, där jag sitter med i den parlamantariska referensgruppen, och direktiven till den är tydliga. Färre ska dömas till korta fängelsestraff, vi ska ha ännu färre i anstalt. Framförallt eftersom det är mycket ineffektivt med korta fängelsestraff.

 16. frekar06 says:

  Johan,

  Det var inte bara datalagringen som jag tog upp. IPRED var en av de andra lagar ni har infört och som innebär att privata bolag kan få ut känsliga personuppgifter på mycket vaga grunder. IPRED-lagen är så illa skriven att inte ens Högsta domstolen kan reda ut hur lagen ska tolkas utan tvingas begära utlåtande från EU-domstolen.

  Det är så illa att privata företag kan göra husrannsakan på grunder som polisen inte ens fick göra det på vid misstanke om brott. Nu ska det med Polismetodutredningen räcka med bötesbrott för att få ut extremt känsliga personuppgifter. Det är att sprida personuppgifter till höger och vänster. Det ni håller på med på nationell nivå i den digitala miljön motsvaras i den verkliga miljön av att sätta en mikrofon och en kamera under varje cafébord till exempel.

  Hur lång tid tror ni att det tar innan det börjar läcka personuppgifter? Inte speciellt länge tror jag. Argumentet att vi är tvingade att införa datalagringen köper inte jag. Det finns två skäl till det. Flera författningsdomstolar i Europa har ogiltigförklarat implementeringen av datalagringen då det strider mot mänskliga rättigheter. Direktivet har alltså redan fallit samman och till det kan vi lägga att vi har en process i EU-domstolen (driven av Irland) och en process i Europadomstolen (driven av tyska aktivister). Sannolikheten att direktivet överlever är i praktiken obefintlig.

  För det andra så är böterna avsevärt mycket mindre än implementeringen av detta direktiv. 30 miljoner skulle det kosta per år att inte ha datalagringen. Att föra in eländet i Sverige kostar mellan 1-2 miljarder. Så ska ni införa detta direktiv så får ni nog komma upp med bättre argument. För förespråkarnas argument för dessa övervakningslagar håller inte måttet. Oskyldiga medborgare ska inte övervakas. Du ska endast och endast då kunna bli övervakad efter att det finns mycket konkret misstanke om brott. Med andra ord så är den slentrianmässiga övervakning som nu kommer helt orimlig. Dessutom ska beslut av övervakning tas av domare och ingen annan.

  När det gäller hårdare straff så föreslog Beatrice Ask för lite sen hårdare straff för jag tror det var våldsbrott. Det finns oerhört bra exempel på hur man kraftigt kan minska brottsligheten på olika platser i landet. Då talar vi inte hårdare tag, straff eller övervakning. Då talar vi om en sån enkel sak som belysning nattetid.

  På Gröningen i Helsingborg så minskade man brottsligheten med femtio procent bara genom att sätta upp belysning som var tänd nattetid. Dessvärre gjorde kommunen en liten tavla och glömde byggnadslov, men det är en annan sak.

  http://mobil.hd.se/helsingborg/2010/07/22/belysningen-pa-groningen-slackt-i/

  Frekar06

 17. frekar06 says:

  Det som annars är intressant är den explosionsartade utvecklingen inom anonymitets tjänster på nätet som finns. Tor är en krypteringstjänst som är välkänd. Idag har den över 250 000 sidor i nätverket som inte går att spåra. Det dolda Internet börjar så smått att växa fram. Ingen trevlig utveckling, men med tanke på all övervakning på senare tid, så är den nog nödvändig. SVT Rapport har en intressant artikel om saken idag: http://svt.se/2.22584/1.2478857/tor_-_det_dolda_internet

 18. frekar06 says:

  http://svt.se/2.22584/1.2479766/eu_vill_overvaka_alla_banktransaktioner_i_nytt_system

  Så var vi där igen. Kommissionär Malmström har nu lagt fram ännu ett patetiskt övervakningsförslag. Nu är det alla banktransaktioner som ska övervakas. Malmström har gjort bort sig för många gånger nu. Hon bör lämna sin post om inte ens klarar av att respektera grundläggande fri- och rättigheter vilket hon uppenbarligen inte gör.

Leave a Reply

Your email address will not be published.