Förbättra småspararnas villkor

För att främja sparandet bland låg- och medelinkomsttagare vill Centerpartiet införa ett grundavdrag på kapitalinkomster såsom ränta på banksparande och utdelning på aktier. Med bättre villkor för småspararna skapar vi större trygghet och mer egenmakt för vanliga människor. I Sverige finns omkring 3,7 miljoner personer som har inkomst från kapital. De tvingas idag betala 30 procent i skatt från första kronan. Av dessa kan ungefär 2,2 miljoner personer räknas som småsparare, med mindre än 5 000 kronor i kapitalinkomst per år.

Med alliansens politik minskar klyftorna genom att fler får ett jobb och en inkomst. Det som tidigare bara var möjligt för de få är nu verklighet för de många. Städ- och hemhjälp har blivit överkomligt för låg- och medelinkomsttagare tack vare Rut-avdraget. Med etableringsfrihet i vården får de flesta välja vårdgivare och äldreomsorg. Jobbskatteavdraget har möjliggjort för fler människor att leva på sin lön.

Men fortfarande är egna pengar på banken ofta en klassfråga. Faktum är att många låginkomsttagare saknar tillräckliga besparingar för att kunna köpa nya glasögon om de gamla går sönder eller klara av dubbla hyror vid en flytt. En undersökning från Sifo visar att 29 procent av svenskarna har mindre än 10 000 kronor i ekonomisk buffert. För många är det helt naturligt att leva ur hand i mun.

Internationella undersökningar visar att den svenska förmögenhetsspridningen är bland de mest ojämlika i världen. Detta är i stor utsträckning en följd av en mer eller mindre uttalad socialdemokratisk ambition att göra vanliga människor mer beroende av offentliga transfereringar än av privat sparande.

Idag växer unga människor upp i en helt annan kultur än när Birgitta Lilliehööks serie om Spara och Slösa var som mest populär runt andra världskriget. Då var det självklart att spara till ett eget hus eller en ny bil. Idag är det tyvärr vanligt att ta sms-lån för att köpa kläder eller höja lånet på villan för att åka till Thailand.

Detta värderingsskifte har lett till negativa konsekvenser. Många går miste om tryggheten som ett eget sparande innebär. Dessutom blir alltför många överskuldsatta. Enligt Kronofogden finns idag omkring 400 000 personer som har så stora skulder att de inte klarar av att betala av på dem. Det leder till stora påfrestningar på den psykiska hälsan och det sociala livet.

För att gynna sparandet föreslår Centerpartiet ett grundavdrag på kapitalinkomster runt 5 000 kronor per år. I Skåne finns omkring 462 000 personer som betalar skatt på kapitalinkomst. Den överväldigande majoriteten av dessa är småsparare. Med vårt avdrag får 267 000 personer i regionen behålla hela avkastningen på sitt sparande. På så vis blir det både roligare och mer lönsamt för vanliga människor att regelbundet att sätta undan pengar för framtiden.

Genom lägre skatter på kapitalinkomster tar vi ett viktigt steg mot att återupprätta den traditionella svenska inställningen där vi sparar mer och lånar mindre. Det ger människor större trygghet och mer makt över sina liv.

Johan Linander, Riksdagsledamot för Centerpartiet i Skåne
Annie Johansson, Ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet

This entry was posted in Insändare. Bookmark the permalink.

3 Responses to Förbättra småspararnas villkor

 1. z999 says:

  Jag tycker att det var ett bra förslag. Jag gick förresten i skola i skarven när Spara och Slösa var på väg att försvinna från skolmaterialet. Dom var kvar långt efter andra världskriget.

  En annan sak kunde vara att rejält höja gränsen för när man måste betala tullavgifter när man handlar över nätet (från USA för min del). Från England går det bra men från USA åker man snabbt på en avgift på minst 250 spänn utan att tullen ens talar om vad dom gjort för att få pengarna. TV licensen får man ju tydligt (övertydligt) veta vad det är dom vill ha betalt för men från tullen är det som att bli rånad. Det handlar inte bara om pengarna, en del av det jag köper finns bara i USA.

 2. frekar06 says:

  Z999: Det där är intressant. Tullen borde definitivt kunna redogöra för vad de egentligen tar ut avgift för, om vi nu tvångt ska ha någon tull på varor från USA, vilken framstår som något märklig för att tala klarspråk. Jag förstår inte riktigt varför jag ska åka på en tullavgift på 250 kronor bara för att jag handlar från USA.

  Johan: Du tar upp jobbskatteavdraget i ditt inlägg. Detta stod också till viss del i fokus i dagens partiledardebatt. Inte minst tack vare att den samlade oppositionen i höst tänker sätta stopp för det femte jobbskatteavdraget genom ett utskottsinitiativ (om de lyckas hålla ihop i frågan). Det är bra att stoppa denna skattesänkning för de pengarna behövs i välfärden. Sjukvården, infrastrukturen, skolan osv. kommer att behöva mer resurser för att bli bättre. Fler jobb i offentlig sektor borde prioriteras. Utförsäkringarna från sjukförsäkringen måste upphöra.

  Visst. Ni har varit duktiga från regeringens sida att skapa en ekonomisk frihet. Men den demokratiska friheten är på väg att monteras ner med FRA-lagen, IPRED, Datalagringsdirektivet, ACTA-avtalet, Polismetodutredningen, ökad övervakning med kameror, åsidosättande av principer som att man är oskyldig till motsatsen har bevisats i skolorna (i en del fall står det rakt ut att man alltid kommer betraktas som misstänkt om man vägrar ta drogtest, vilka ska vara helt frivilliga för att de inte ska stå i direkt konflikt med Regeringsformen 2 kap) osv.

  För min del är det inte ekonomi och arbete utan de mänskliga fri- och rättigheterna som står högst upp när jag går och röstar. När jag går till valurnan bedömer jag vilket parti som framstår som mest trovärdigt i dessa frågor som rör integritet, frihet på Internet och mänskliga rättigheter. Det är de frågor jag tittar på, inte vad ni gör ekonomiskt.

  Det påverkar inte mitt val om ni sänker skatten på kapitalinkomst eller inte. Sen att jag i princip kan hålla med om åtminstone stora delar av den politik som ger ekonomisk frihet och som ni för är en annan sak. Men så länge grundläggande fri och rättigheter hotas, vilket de gör nu med diverse lagar, så blir det PP för min del. Det är ett absolut krav, som jag inte under några omständigheter tänker backa ifrån, för att jag ska kunna rösta på något av de partier som drev igenom FRA-Lagen igen att denna lag skall avskaffas och det är frågan om det ens då går att rösta på något sådant parti igen för min del (den lagen saboterade förtroendet för borgerligheten för min del och det förtroendet blir svårt att återupprätta). //Frekar06

 3. frekar06 says:

  Obs: Vill tillägga att Sossarnas svängning om FRA-lagen har gjort att också deras förtroende är helt förbrukat. Piratpartiet är enda alternativet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.