Bra av Datainspektionen

Vi har haft en lagstiftning om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang sedan 2005. Vi förstärkte dessutom lagen 2009. Det har dock varit svårt för klubbarna att kontrollera så att de som har tillträdesförbud inte tar sig in på arenan ändå.

Djurgården ansökte om att få undantag från Personuppgiftslagen (PUL) för att kunna ha ett fotoregister vid entréerna. Det skulle förenkla avsevärt för de som kontrollerar inpasserande. Idag kom Datainspektionen med sitt beslut och de beviljar ett undantag från PUL.

Jag tycker att det är bra. Det är viktigt att tillträdesförbudet kan kontrolleras och jag tror att DI:s beslut har större betydelse för tillträdesförbudets efterlevnad än vad t.ex. en anmälningsplikt skulle ha. Malmö FF och AIK har redan meddelat att de också kommer att ansöka om undantag från PUL. Regeringens utredare Per Unckel har också välkomnat beslutet.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Bra av Datainspektionen

 1. Jo, jag förstår idrottsklubbarna, men vad fasen ska de med personens ADRESS till? de ska ju bara hindras från att komma in på arenan, då MÅSTE det väl räcka med namn, personnummer och foto?

  Ps. Har ställer du och dina riksdagskollegor till Trafikverkets planer att börja använda fartkamerorna till övervakning och registrering av allas resor?
  http://viktualiebrodern.wordpress.com/2011/05/30/fartkamerorna-andamalsglider-pa-ett-sluttande-plan/

  Är det vad TV ska pyssla med?

 2. Jakob says:

  Är det inte något väldigt sjukt med fotbollen? Nog kan man undra vad det finns för inbyggt problem i en sport, som fordrar dylika extraordinära åtgärder. I grunden är det närmast löjeväckande.

  Jag har besökt en och annan allsvensk match även om det är ett tag sedan. Inte kan jag med bästa vilja i världen påstå att det frodas några värderingar på läktarna som är värda att värna om. Det ingår uppenbarligen i fotbollen att man ska a) göra upprepade utfall mot domare och linjemän (ordvalet kan vara olika grovt, men är alltid av samma art), b) skandera mer eller mindre nedsättande ramsor om motståndarlaget och/eller enskilda spelare, dessutom oftast väldigt plumpt och utan finess. Ett antal supportar har framträtt den senaste tiden och påpekat att detta är en del av fotbollen och en stor del av nöjet med att uppleva en match.

  Tendenser av det här slaget kan man ju också märka inom hockeyn, men fotbollen står utan tvivel i en klass för sig. Det förefaller troligt att denna miljö av glåpord, illvilja och rent hat kan utgöra grogrund för den fanatism som ibland urartar till huliganism. Att det endast skulle röra sig om en omdömeslös svans, som egentligen bara är ute efter bråk och som struntar i fotboll, tror jag inte riktigt på. Men även om den osannolika bilden skulle stämma, så måste man i så fall fråga sig varför det är just fotbollen som drar till sig sådana element. Problemet är ju inte heller nytt utan tycks poppa upp gång på gång. Nej, det verkar finnas något djupt osunt i själva fotbollskulturen. Det är nog där man ska börja rota.

 3. Markus, jag vet inte varför Datainspektionen beslutat som de har gjort i detalj, men jag har stort förtroende för dem så jag utgår från att det är genomtänkt. När det gäller ny teknik i fartkamerorna så var jag också frågande. Olika media rapporterade lite olika. Tror det var polisen som hade ett pressmeddelande om att det är en programvara som “fotar” nummerplåten, jämför med ett register över “efterlysta” bilar och sedan slår larm vid träff. Övriga 99,99 procent som inte ger träff lagras inte och ingen ser/registrerar eller på annat sätt vet vem som har kört förbi. Sedan kan man såklart diskutera hur säkert systemet är.

  Jakob, jag är övertygad om att fotbollen drar till sig huliganer som inte är fotbollsintresserade för att det är en miljö med väldigt många människor där det är lätt att gömma sig. Visst finns det huligantendenser även bland en del som faktiskt är supportrar, medan t.ex. 18-åringen i Malmö hade inte ens himmelsblå tröja eller halsduk på sig, men de stora bråkstakarna använder sig bara av fotbollsmiljön för att uppnå sina syften.

  För 2-3 år sedan berättade en supporterpolis i Malmö att han plötsligt vid tjänstgöring vid en antirasismdemonstration i Lund som spårade ut med stenkastning mot polisen kände igen några fotbollshuliganer. De hittade alltså en annan miljö för att ställa till med bråk.

 4. Vad skönt, då vet jag att vi bilister som har rent mjöl i påsen inte har något att oroa oss för…

  😉

 5. Don Joan says:

  Mycket bra beslut från DI!

Leave a Reply

Your email address will not be published.