Stoppa planerna på en “Region Sydsverige”

Skåne gick genom en lång, jobbig och kostsam process när Malmöhus Läns Landsting, Landstinget Kristianstads län och Malmö Stads sjukvårdsdel slogs samman till Region Skåne. Samtidigt fick Region Skåne ansvar för regional utveckling, den s.k. kulturpåsen, regional infrastrukturplanering osv från staten. 1998 bildades Region Skåne och nu är den f.d. försöksverksamheten permanent.

Skåne är en naturlig region, historia, språk (dialekt) och traditioner gör Skåne skånskt. Precis som alla andra delar av världen så förändras hela tiden vad som är skånskt, men är man skåning så är man alltid skåning oavsett var man bor.

Nu pågår regionaliseringen i övriga Sverige och av någon konstig anledning har framförallt Socialdemokraterna och Moderaterna i Kronoberg kommit på att de vill bilda en region med Skåne istället för med övriga Småland. Mycket konstigt, Småland är också en naturlig region. Ska man göra nya påhitt så är ett Östra Götaland med smålandslänen, Östergötland och Blekinge mer naturligt. En inställning som Centerpartiet i Kronoberg delar.

Tyvärr har Socialdemokraterna i Skåne beslutat sig för att de vill ha en ny Region Sydsverige. De vill att Skåne ska gå in i ett nytt organisationsförändringsarbete för att samtidigt radera ut den skånska regionen. Argumentet är den högspecialiserade vården, men det kan aldrig vara ett tillräckligt argument i jämförelse med identiteten, Skåne och skåningar. Ska vi bli sydsvenskar?

Jag är nu mycket besviken på Moderaterna i Skåne att de säger ja till en sydsvensk storregion från 2018. De säger nej att bilda den redan 2014, men det skulle ändå vara omöjligt. De skånska moderaterna sviker Skåne på samma sätt som Socialdemokraterna, oerhört tråkigt.

Deras beslut förstör också för bildandet av en smålandsregion eller en Östra Götalandsregion i likhet med Västra Götaland. Hela regionbildandet stannar upp i södra och östra Götaland.

Jag kan tänka mig att Blekinge skulle få ingå i Region Skåne (eller kanske Region Skåneland) om de vill, men inte Kronoberg och halva Kalmar län. Det skulle bli dåligt för skåningarna och det skulle bli dåligt för möjligheten att få en stark region i östra delen av Götaland. Jag hoppas att alla skånska moderata och socialdemokratiska medlemmar protesterar mot vad deras regionledningar försöker driva genom.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

10 Responses to Stoppa planerna på en “Region Sydsverige”

 1. z999 says:

  Jag föreslår att ta upp snapphanekrigen igen. Rid i natt!

 2. frekar06 says:

  Det tror jag dessvärre inte kommer att hända Johan. Enda sättet att få Moderaterna och Socialdemokraterna att förstå att detta är ett uselt projekt är att vi väljare visar det för dem i nästa val. Men det är dessvärre inte sannolikt att så kommer ske. Frekar06

 3. Micke says:

  Varför inte Skåne, Blekinge och Halland? Då är vi inne på de gamla gränserna danskarna förlorade till Sverige.
  Jag har hört om ett annat intressant projekt, ett parlament där Själand, Skåne och norra Tyskland skulle ingå. Med en egen budget skulle vi kunna styra våra möjligheter för infrastrukturer, utan att behöva slås med andra delar av Sverige. Intressant med tanke på att vi i Skåne är de stora förlorarna vid införandet av 4 energizonerna.

 4. frekar06 says:

  Det blir snart till att fråga operatören innan man kan publicera inlägg och saker på nätet, som detta inlägg och andras inlägg. Nu ska operatörsansvar införas i EU.

  http://europaportalen.se/2011/05/eu-tar-sikte-pa-piratkopierare

  Det är en skandal. Inget annat ord går att använda. Sannolikt står det också i konflikt med grundläggande fri- och rättigheter som Yttrandefrihet och Tryckfrihet. Rättsstaten kommer försvagas. Internetoperatörer blir tvingade att stänga ner sidor utan bevis och domstolsprövning för den enskilde.

  Vem som helst, inklusive våra bloggar, kan utan bevis eller möjlighet att försvara sig kommas att stängas ner. Bedömningen kommer göras av en underhållningsindustri som är totalt Internet fientlig. Frekar06

 5. frekar06 says:

  Ber om ursäkt för denna off-topic kommentar. Men det som har inträffat ikväll på Swedbank stadion i Malmö är förfärande. Ett skånederby mellan Hif och MFF där det var upplagd för fest har avbrutits pga. nya skandalscener. Det är den största skandalen i svensk fotboll sedan Sverige-Danmark fick avbrytas i EM-kvalet. Nu är det andra gången på ungefär en månad som en match tvingas avbryta. Vad ska man säga, mer än att det är en katastrof för svensk fotboll.

 6. frekar06 says:

  Vad är bakgrunden till de här planerna på storregioner som “Region Sydsverige” egentligen? Alltså, jag förstår inte riktigt poängen och syftet med dessa enorma regioner. Snarare tvärtom så ser jag flera nackdelar i att det blir än mer tungrott och att det blir mer administration och byråkrati!

  Frekar06

 7. Frekar, det är bra att du reagerar på dumma förslag, men jag tycker att du dels överdriver och dels skriver om ett väldigt övergripande förslag som om det vore beslutat ner i detalj.

  Regionerna behöver en viss storlek för att kunna ta över ansvarsområden från staten, men jag ser inte heller något behov av att vara större än vad Region Skåne är.

 8. frekar06 says:

  Johan. Det är verkligen inte några överdrifter. Med det förslag som ligger på bordet så kommer underhållningsindustrin att kunna gå till en Internetoperatör, hävda att det finns upphovsrättsskyddat material på sidan och sedan tvingas operatören stänga ner sidan. Det finns att läsa i klartext i EU-kommissionens förslag.

  Det EU-kommissionen försöker hävda kring att detta skulle vara förenligt med de europeiska grundläggande fri- och rättigheterna kan jag endast tolka som ett försök att lägga ut dimridåer för att allmänheten inte ska förstå allvaret i situationen. Jag har på min egen blogg krävt att förslaget om det blir verklighet med omedelbar verkan ska skickas för prövning i Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

  Det är nämligen rimligt att domstolen får titta på detta. För förslaget innebär bland annat att man åsidosätter yttrande- och tryckfriheten, informationsfriheten, censurförbudet i svensk grundlag, principen om att man alltid har rätt att få sin sak prövad och rätten att bli betraktad som oskyldig till motsatsen har bevisats i domstol.

  Europakonventionen är extremt tydlig på den punkt som gäller att man ska kunna få sin sak prövad i domstol, vilket man inte kommer få med kommissionens planer innan ens sida stängs ner. Det är således mycket sannolikt att en sådan lagstiftning skulle falla i Europadomstolen. Operatörerna kommer säkerligen driva det dit också efter beslut om det ens kommer till beslut, då EU-Parlamentet säkerligen kommer att sätta käppar i hjulet för detta. Annars är man med tanke på vilka beslut som tagits tidigare, bland annat om ACTA-avtalet, helt inkonsekventa.

  Frekar06

 9. frekar06 says:

  Jag håller dock med dig Johan om att vi inte behöver större regioner än Region Skåne!

 10. Mikael says:

  Skåne, Halland och Blekinge utgör tillsammans Skåne(land) och bör tillsammans utgöra en region. Småland behöver vara enat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.