Ingen ska få förstöra fotbollen

Ikväll var jag tidigt på Stadion i Malmö och var så nervös inför Skånederbyt och toppmatchen mellan mitt älskade Malmö FF och Helsingborg. Ikväll skulle vi visa vem som är Skånes bästa lag. Tyvärr fanns det idioter på läktaren som inte ville se på fotboll.

Jag är så ledsen, arg, förbannad. Ingen ska få förstöra fotbollen. Ingen ska få förstöra för mitt MFF på det här sättet. Idioten som sprang in på planen och knuffade till HIF:s målvakt Pär Hansson kan dömas till fängelse i upp till sex månader.Utan att lägga mig i den rättsliga prövning som kommer, så skulle det verkligen behövas en riktig markering mot alla huliganer. Om de förstör fotbollen på det här sättet så blir det också ett riktigt kännbart straff.

Det samma gäller den som kastade in knallskottet i närheten av HIF-målvakten. Jag hoppas verkligen att det går att via bilder få fram vem det var som kastade det. Jag hoppas också att alla som stod i närheten och som verkligen älskar MFF kontaktar klubben eller polisen och berättar vem det var. Det finns uppgifter om att han är utpekad och jag hoppas att det är sant.

Vi som lagstiftare måste också ta i med hårdhandskarna och gå Fotbollsförbundet till mötes. Jag har redan tidigare förespråkat en anmälningsplikt för de som har tillträdesförbud, det måste genomföras.

Men jag måste också säga att jag är besviken på säkerheten inne på arenan. Jag och mina vänner såg under säkert 20-30 sekunder vad som höll på att hända. Först stod han upp på kanten till läktaren, sedan hoppade han ner bakom målet. Där försökte en vakt tafatt stoppa honom från att klättra över reklamskyltarna. Det fanns säkert tio andra matchvärdar och ordningsvakter inom tio meter, men ingen ingrepp. Sedan gick han 15-20 meter in på gräsmattan fram till Hansson, ingen polis, ordningsvakt eller någon annan sprang fram för att stoppa honom. Det var HIF-spelarna som reagerade snabbast för att skydda sin målvakt. Varför är det tätt med matchvärdar och ordningsvakter mellan läktaren och planen om de inte ska ingripa när någon är på väg in på planen?

Huliganer ska inte få förstöra fotbollen. Nu måste riksdag, regering, Svenska Fotbollsförbundet, utsatta klubbar och polisen sätta sig ner och snabbt komma fram till åtgärder. Alla måste ta sitt ansvar! Det går inte att peka finger åt andra och säga att de ska fixa det.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Ingen ska få förstöra fotbollen

 1. Mats says:

  Till att börja med kan man sluta släppa in aspackade individer på arenorna. Dålig impulskontroll i kombination med hög promillehalt är ett recept på katastrof.

 2. Pingback: Malmö FF vårdar varumärktet, AIK däremot… « Medborgarjournalisten

 3. frekar06 says:

  Dessvärre tror jag ingenting kommer hända nu heller. Förra gången ägnade sig SVFF:s ordförande och idrottsministern istället åt att gräla offentligt om vem som hade ansvaret. Reinfeldt ser allvarligt på skandalen, men dessvärre är det samma standard svar som vid alla sådana här händelser. Så här sade Reinfeldt till SVD igår: “Huruvida regeringen kan bidra med något, det får i så fall vi diskutera vad det kan vara.”

  http://www.svd.se/sport/reinfeldt-ser-allvarligt-pa-skandal_6193489.svd

  Det är samma sak varenda gång. Det blir en diskussion och sen händer ingenting. Sen blir det en ny läktarskandal. Samma diskussion uppstår, men det händer inget. Kanske är denna skandal tillräckligt stor för att det ska hända något, då man anser att det är den värsta skandalen sedan Sverige-Danmark fick avbrytas på Parken i Köpenhamn. Men jag är mycket tveksam.

  Per Unckel (samordnare på nationell nivå i dessa frågor) manar till lugn i Svenska Dagbladet. Det är dessvärre så att vi inte kan ta det lugnt. Om vi ska ta det lugnt så kommer detta hända igen och förr eller senare är det någon som blir riktigt allvarligt skadad (Obs! Unckels uttalande finns i samma SVD artikel som jag hänvisar till ovan).

  Liljeroth som är minister säger till SVD att alla måste ta ansvar. Men hon tar inte ansvar själv. Hon har haft flera år på sig att utveckla ett bättre samarbete mellan polis, politiker, fotbollsförbundet (som hon nu är i öppen konflikt med sedan senaste skandalen) osv. Det duger inte helt enkelt. Hon bör städa framför egen dörr innan hon går ut och kräver att andra ska ta ansvar.

  Frekar06

 4. Nils Lindholm says:

  Det är bara ordningsvakt o polis som får frihetsberöva.
  Matchvärden får snällt anhålla om att ligisten inte ska ‘ligistera’.
  Gör som i England, huliganen måste rapportera sig på en polisstation så långt borta o på tid, att han inte hinner till matchen.
  Fotboja.

 5. Nils, det stämmer inte. I Sverige har vi s.k. envarsingripande. Vem som helst får stoppa någon för att hindra ett brott och att springa in på plan är ett brott. Att matchvärdar får ingripa bekräftar även MFF:s säkerhetsansvarige.

Leave a Reply

Your email address will not be published.