Rock’n’roll-politik a la Juholt

Det svänger och den här gången åt rätt håll. Det är väl det snällaste man kan säga om Socialdemokraternas senaste utspel om förlängd svensk militär närvaro i Libyen. Eller är det åt rätt håll?

Först gick Socialdemokraterna med på att skicka JAS Gripen till Libyen, en mycket stor majoritet i riksdagen stod bakom beslutet. Men, inför och på första maj var partiledare Håkan Juholt hur tydlig som helst med att Sverige skulle avsluta Libyeninsatsen i sommar.

Juholt fick hård kritik av bl.a. f.d. utrikesminister Jan Eliasson och FN-förbundet med sin ordförande och f.d. S-riksdagsledamoten Aleksander Gabelic. Men Juholt stod på sig och hans efterträdare i försvarsutskottet Peter Hultqvist förklarade på Newsmill varför och att tillbakadragande är “det som gäller och inget annat”.

Men, tydligen var det inte riktigt så. Idag skriver samma Peter Hultqvist tillsammans med Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin på DN Debatt att: “Vad gäller framtida militära insatser anser vi att Sverige, om FN så efterfrågar, bör vara engagerat i den internationella militära insatsen i Libyen även efter att mandatet för det nuvarande svenska bidraget har gått ut.”

Men för att inte erkänna att de har gjort en 180 graders sväng så försöker de förklara att deras gamla besked att nuvarande insats ska avslutas fortfarande gäller, men att Sverige istället ska sätta igång en ny insats och skicka ner marinen och kanske transportflygplan.

Ett helt obegripligt förslag. Dels för att de utgår från det felaktiga påståendet att det libyska flygvapnet skulle vara utslaget och dels för att det skulle bli mycket dyrt att ta hem våra flyg och istället skicka ner båtar. Transportflygplan har vi redan skickat ner.

Det är inte konstigt att Socialdemokraterna får kritik både från försvarshåll och från de egna leden.

Sedan måste jag säga att nog är det konstigt att först går Hultqvist och Ahlin ut och korrigerar sin partiledare på DN Debatt och sedan kallar partiledare Juholt själv till presskonferens för att förtydliga vad hans partikollegor har skrivit i debattartikeln. Har de ingen kommunikation över huvud taget inom Socialdemokraterna.

This entry was posted in General and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Rock’n’roll-politik a la Juholt

 1. z999 says:

  I en DN-enkät så svarar 54% nej på frågan “Bör Sverige skicka marinen till Libyen?”. Det hade inte jag väntat mig faktiskt.

 2. Ola says:

  En större fråga är väl, Vad vill regeringen? Mig veterligen så bär alliansen ansvaret för rådande politik, men vad är alliansens politik för Libyen? Den är minst sagt luddigt enkel: Gripenplan och ingenting mer. S politik för Libyen är så mycket mera..Inte bara en sak.. Och det finns flera Alliansministrar som talat om att Gripenplanen inte gör någon nytta där nere. Björklund “fp” sade det innan planen ens startat från Sverige .

  Är det så att det är paniken som börjar sprida sig i Alliansen över opinjons siffrorna att du skriver så här dåligt underbygd blogg om Juholt

 3. Regeringen ställer upp när FN ber om hjälp. Det tycker jag är en klok linje. S-linjen är att ställa upp med hjälp som FN inte ber om. Inte riktigt lika klokt. Eller som någon ambassadör uttryckte det: “Såvitt jag vet är det ingen som har efterfrågat svenska korvetter”…. Ska Sverige skicka ner något som inte behövs bara för att Juholt inte kan vara man nog och ändra sig och säga att han hade fel angående att dra hem Gripen redan i sommar även om FN behöver mer hjälp?

  Sedan är det fullkomligt falskt att det är Gripenplan och ingenting annat, det vet du säkert.

  Så, vad är det som är dåligt underbyggt? Kritiken har ju varit skoningslös mot Juholt det senaste dygnet, från oss i alliansen men också från försvarsexperter, statsvetare, en del socialdemokrater m.fl. Förstår att det är jobbigt att försvara Juholt just nu, men du ska ha heder av att du faktiskt försöker.

 4. Ola says:

  Nu ber ju inte FN bara om hjälp med flyg. Det är en massa saker som behövs där nu…
  Det är kvar ca 40 dagar innan tiden går ut. Och enligt experterna så kan dom ha kvar något flyplan och någon helikopter .. Så allt talar ju då för att dom inte har kvar något den första juli. Varför då som Alliansen låsa upp sig för flyg? Är det inte dags nu att börja planera vidare med hjälp.

  Nu tycker jag ju bättre om en partiledare som tar debatten än en partiledare som gömmer sig på sitt kontor..Och inte vågar ta kritiken.

 5. frekar06 says:

  Det Socialdemokraterna har gjort de senaste veckorna sedan första maj är faktiskt sanslöst. Först chockade Juholt både folk i allmänhet och sina egna i partiet med att gå ut och förklara att Sverige nu skulle avsluta en insats vi precis påbörjat och som sossarna var pådrivande för. Eliasson (S) var stenhård i kritiken bland annat.

  I samband med valet i Västra Götaland förklarade Juholt och Ahlin att det absolut inte kunde komma på tal att förlänga den svenska insatsen i Libyen och Hultqvist snackade om att det var rimligt att avsluta insatsen. Men gårdagen tog ändå priset. På morgonen gick Hultqvist och Ahlin ut och förklarade att man nu skulle skicka marinen till Libyen.

  Klockan 11.30 kallades det till presskonferens med Juholt. Där försökte Juholt förklara vad det var Hultqvist och Ahlin faktiskt hade sagt i sin debattartikel (som för övrigt var något obegriplig för att vara lite snäll). På kvällen sedan i Aktuellt 21.00 i SVT 2 stod Ahlin och förklarade att man absolut inte hade svängt om Libyen utan att man hela tiden tyckt som man nu tydligen gör. Det fungerade inte och han kunde knappt svara på de frågor han fick.

  Detta har för att tala klarspråk slutat i en total röra som sossarna inte kan ta sig ur och dessutom i en PR-Mässig katastrof efter gårdagens obegripliga framträdande från Ahlin i Aktuellt.

  Frekar06

 6. z999 says:

  Jag anser att när det gäller krigsinsatser så är det en styrka att kunna ändra sig, till och med föredömligt. Prestige och krig är en dålig kombination.

 7. Det är en styrka att kunna ändra sig, men det är en svaghet att ändra sig och inte kunna stå för att man har ändrat sig.

 8. z999 says:

  Jo, det är sant Linander.
  Som väljare känner jag mest förvirring. Det är ju omöjligt att avgöra vad som taktiskt militärt befogat och man kan bara hoppas på att rätt beslut tas.

 9. frekar06 says:

  Exakt Z999.

  Vi får enkelt uttryckt hoppas att militären och politikerna vet vad dom gör i de här frågorna.

 10. frekar06 says:

  Det är en intressant värld vi lever i nu. De arabiska upproren påverkar och berör i stort sätt en hel värld numera. Under kvällen och tidig natt igår samlades över 20 000 människor bara i Madrid och i hela Spanien var siffran omkring 60 000 människor för att protestera mot bland annat vad dom betraktar som “demokrati på pappret”, arbetslöshet och korruption.

  De har enligt dom själva tagit intryck av det som hänt i Mellanöstern och i Nordafrika. Det är samma unga generation som kräver ett annat samhälle i Spanien precis som i Mellanöstern och Nordafrika. De som nu demonstrerar i Spanien (trots förbud mot detta inför valet, något som för övrigt bara lockade ännu fler ut på gatorna) har formulerat ett manifest. Där kan man läsa:

  “-Varje framstående samhälles prioritet ska vara jämlikhet, framsteg, solidaritet, kultur för alla, en ekologiskt hållbar utveckling, självförverkligande och medborgarnas välmående.

  -Det finns grundläggande rättigheter som bör garanteras av samhället, som rätten till en bostad, rätten till ett arbete, tillgång till kulturen, till utbildning, deltagande i det politiska livet, individens fria utveckling, rätten att konsumera varor nödvändiga för ett sunt och lyckligt liv.”

  De krav på demokrati, frihet, jämställdhet osv. som nu framförs på gator och torg i både Mellanöstern och Nordafrika, men också i Spanien nu kommer att ha en enorm betydelse för framtiden. Äntligen har folk i allmänhet börjat vakna och vill ha ett annat friare, bättre och mer demokratiskt samhälle.

  Det här bådar gott inför framtiden. Men det kommer ställa krav på makthavare runt om i världen att agera. Demonstrationerna i Madrid påminde faktiskt en del om de på Tahirtorget i Kairo och man skanderade ord som “ett enat folk kan aldrig besegras”. Det ligger något i det.

 11. frekar06 says:

  Länk: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article13059481.ab

  Ber om ursäkt för denna lilla off-topic kommentar, men det här har börjat flippa ur totalt. Hm, vi bör nog fundera över hur vår egen demokrati fungerar innan vi börjar klaga på att andra inte sköter sig i demokratisk anda.

  Nintendo har nu stoppat storspelet Dead or alive: Dimensions från att säljas i Sverige. Anledningen är att Nintendo är rädda för att spelet skulle kunna klassas som barnporr. Man hänvisar till den Mangadom som ska prövas i Högsta domstolen nu. Jag försvarar absolut inte på något sätt den vidriga barnporren, men tecknade figurer i spel eller i serier är inte barnporr.

 12. frekar06 says:

  Nu börjar det bli riktigt intressant i Spanien. Stadsfullmäktige anser att demonstrationer är olagliga. Men demonstranterna anser att stadsfullmäktige är olaglig. Demonstrationerna ska tydligen fortsätta framöver. Förhoppningsvis anser demonstranterna då att de kan samla än fler människor på gator och torg. Så här summerar DN:

  “Stadsfullmäktige ser mötena som olagliga? Tja, proteströrelsen betraktar stadsfullmäktige som olagligt, konstaterar Madridtidningens skribent. Rörelsens liv är i praktiken avskilt från diskussionerna bland de vanliga politikerna, som mötesdeltagarna inte anser representerar dem, som enligt Puerta del Sol-folket inte förmått ta hand om generationen med de bästa förutsättningarna någonsin men som är dömda till en dyster framtid.”

  Jag har en stark känsla av att detta kan vara början på en spridning av revolterna i Mellanöstern och Nordafrika till Europa. Ungdomsgenerationen i Spanien är uppenbart vansinniga. Hur lång tid dröjer det innan samma ungdomsgeneration som nu driver revolter och protester i Libyen, Egypten, Tunisien, Spanien osv. också vaknar till liv i andra länder?

Leave a Reply

Your email address will not be published.