Katastrofalt dåligt valdeltagande

Så har omvalen i Västra Götaland och Örebro avgjorts. Det blev rödgröna och framförallt socialdemokratiska framgångar i både regionvalet i väst och i kommunvalet i Örebro.

Jag tycker att det finns en Juholt-effekt på så sätt att de som valde bort Socialdemokraterna i riksdagsvalet 2010, och då fick region- och kommunvalet samma behandling, nu har gått tillbaka till sitt gamla parti. Det skulle också kunna uttryckas som en “anti-Sahlin-effekt”. De som valde bort S pga Mona Sahlin har nu kommit tillbaka.

Några nya väljare (andelsmässigt, definitivt inte i antal) har Juholt hittat i Örebros Nordöstra valkrets i jämförelse med 2006, men i Västra Götaland tappade S 1,3 procentenheter i jfr med valet 2006. Totalt sett gjorde S ett sämre omval 2011 än vad de gjorde i VG och Örebro NÖ 2006 under ledning av Göran Persson.

För oss i Centerpartiet gick det sådär. Jag hade hoppats på en större uppryckning, framförallt eftersom våra “gamla” väljare brukar vara duktiga på att faktiskt rösta. Vi gick framåt i VG och tog ett nytt mandat, medan vi tappade något i Örebro men behöll mandatet. I VG var vi enda alliansparti som ökade.

Det mest anmärkningsvärda tycker jag ändå är att valdeltagandet blev så förskräckligt dåligt. 2010 var det 80,6 procent i VG som röstade, nu 2011 43,1 procent! I Örebro var fallet inte lika dramatiskt, från 83,4 procent till 62,8 procent. Men oavsett så är det ett katastrofalt dåligt resultat.

Man kan spekulera i att det är just omvalet som företeelse som har föranlett röstskolket, men jag är tveksam. Jag tror att riksdagsvalet helt enkelt drar så mycket mer än framförallt regionvalet. Kommunen känns viktigare än regionen/landstinget, men inte ens så viktig att två tredjedelar röstar.

Slutsatsen är att vi måste behålla en gemensam valdag för samtliga tre val. Vi i Centerpartiet har under lång tid tyckt att skilda valdagar skulle vara önskvärt, men vid vår stämma i just Örebro 2009 så ändrades ställningstagandet till att vi är för en gemensam valdag (även om jag såg att min partiledare igår hade uttryckt sig enligt det gamla ställningstagandet).

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Katastrofalt dåligt valdeltagande

  1. frekar06 says:

    Johan: Det låga valdeltagandet är inte den enda katastrofen. Ett flertal väljare har inte fått rösta överhuvudtaget när de kommit till vallokalerna. Omvalet kommer nu att överklagas till valnämnden av uppretade väljare som vill använda sin rätt att rösta.

    http://gt.expressen.se/nyheter/1.2437883/kraver-omval-av-omvalet

  2. z999 says:

    Det var ju fler röstande än vad som brukar vara fallet i EU-valen väl? Dom partier som har flest “fasta” väljare tjänar på ett lågt valdeltagande och sossarna lär ha flest såna väljare (som röstar på sossarna oavsett hur valrörelsen sett ut). Det är väl en av anledningarna till att resultatet gick sossarnas väg?

    SD har inte lyckats bygga upp någon “fast” väljarskara ännu så deras resultat är mer löst framöver. Samtidigt så kan dom förståss lita på en fortsatt misslyckad integrationspolitik, inget har ju ändrats till det bättre de sista 30 åen ungefär.

Leave a Reply

Your email address will not be published.