Blocket – Karin Wahlberg

Det var ganska länge sedan jag läste ut boken, men har glömt att recensera den. När jag tog upp den och funderade på om jag skulle läsa den så fastnade jag vid titeln “Blocket”. Först trodde jag att det var något annat “Blocket”, men när jag upptäckte att titeln syftar på Lunds lasarett som kallas “Blocket” så bestämde jag mig genast för att läsa den.

Författarinnan Karin Wahlberg bor själv i Lund och jobbar som gynekolog på Universitetssjukhuset som numera ingår i SUS – Skånes Universitetssjukhus. Att hon har god lokalkännedom om Lund i allmänhet och om lasarettets gångar i synnerhet märks tydligt i romanen.

Förutsättningarna för att jag skulle fastna och verkligen uppskatta boken var alltså goda, men tyvärr blev det inte så. Blocket är Karin Wahlbergs femte roman, men tyvärr känns den mer som en debutantroman. Storyn är inte så spännande och mördaren inte så svår att förutse, personskildringarna lite tafatta och det var helt enkelt segt att bli klar med boken. Tyvärr, jag skulle verkligen vilja hylla en författare som skriver om min gamla hemstad Lund, men det kan jag inte. Möjligtvis kan en del av kritiken vara orättvis och bero mer på mig själv, jag läste boken under en utdragen period och fick inget flyt i läsandet.

Blocket är en 405 sidor lång kriminalroman, men den ligger inte alls i klass med de bästa svenskarna i genren. Jag ska ge Wahlberg en ny chans senare, “Flickan med majblommorna” står också i bokhyllan. Men det lär nog dröja ett tag.

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.