Fotbollen dras i smutsen igen

För alla fotbollsälskare var gårdagen en dyster dag. Åter igen var det personer som kallar sig för supportrar som attackerade en domare, förstörde matchen och förstör för sitt lag.

Idag har det dessutom blivit en helt onödig smutskastning mellan kultur-och idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth och Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell. Det är riksdagens uppgift att se till att det finns effektiva lagar men det är också svensk fotbolls uppgift att se till att använda de lagar som finns. Liksom regering och riksdag så måste förbundsledningen och klubbarna ta sitt ansvar, det fungerar inte att bara hänvisa till någon annan.

Ett av problemen med dagens lagstiftning är att de huliganer som är avstängda från att komma in på matcherna gör det i alla fall. Jag vill inte ha legitimering eller “elektroniska bågar vid visitering” för alla som vill in på en fotbollsarena. Det skulle ta orimligt lång tid och många skulle inte komma in före matchstart.

En mer rimlig lösning skulle vara att ge avstängda personer anmälningsplikt, dvs den engelska lösningen. Den som inte får komma in på t.ex. AIK:s matcher skulle alltså vara tvungen att anmäla sig hos polisen, t.ex. vid matchstart på en polisstation inne i centrala Stockholm. En sådan lösning skulle enbart drabba den som tidigare har gjort sig skyldig till något som föranlett avstängningen och inte alla vi andra som vill njuta av fotboll och heja fram vårt lag.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Fotbollen dras i smutsen igen

 1. z999 says:

  En bra lösning. Hoppas den införs innan någon blir så skadad att den dör.

 2. frekar06 says:

  Anmälningsplikt är nog en god idé. Det var ren tur att domaren ifråga inte blev allvarligt skadad. De här pjäserna är livsfarliga om dom används på fel sätt, till exempel att kasta dom mot en annan människa.

  Vill ta tillfället i akt och tipsa om en annan sak. För det socialdemokratiska kommunalrådet Ulla-Maj i Nordmaling har nu tagit beslutet att helt sonika ta sitt pick och pack och flytta ut ur kommunhuset. Bakgrunden till detta är att man från företagshälsovården kommit fram till att kommunalrådet är ett arbetsmiljöproblem.
  Det är nog rätt unikt i Sverige att ett kommunalråd tar sitt pick och pack och flyttar ut ur kommunhuset!

  http://svt.se/2.33919/1.2406007/har_flyttar_ulla-maj_andersson_ut

 3. Svenska Dagbladet har skrivit om mitt förslag.

 4. frekar06 says:

  Nu är det rena ordkriget mellan Lars Åke Lagrell och idrottsministern. Lena A. L. ville se mer från fotbollen i Sverige i dessa frågor. Nu har Lagrell svarat:

  “Det är dags att få bort alla dumma utspel utan värde. Det är bara en grupp som kan göra något åt huliganbrotten, och det är den lagstiftande församlingen – riksdagen”.

  Det är väl precis som du skrev i ditt inlägg Johan väldigt onödigt att hamna i den här typen av gräl (dessutom offentligt). Det är ingen konstruktiv dialog mellan parterna i det här fallet. Sådant här brukar göra det svårare och inte lättare att samarbeta kring en viktigt fråga.

 5. Sebastian Nielsen says:

  Varför ska man behöva bli dömd för att anmälningsplikten ska gälla? Det krävs ganska mycket för att man ska bli dömd som hulligan – därför bör anmälningsplikten + tillträdesförbud gälla fr.o.m. “ringa misstanke”. På så sätt motar man olle i grind och stoppar hulliganen innan hulliganen ens gjort sitt första upplopp på en match.

  Är man så dum att man sprider “hulligan-åsikter” och därför blir stämplad som sådan så får man stå sitt kast.

Leave a Reply

Your email address will not be published.