Tillbaka efter fyra dagar i Arkhangelsk

Intressant att ha varit där, men om du ska åka på semester är det inte ett resmål som jag skulle rekommendera…

Tisdag-onsdag den här veckan har jag varit på “3rd Internationell Forum for young politicians from North-West Russia and the Nordic countries” i Arkhangelsk i norra Ryssland. Lång resa, det tog nästan hela måndagen att åka dit och halva torsdagen att åka hem, men det är viktigt och intressant att ha utbyte med Ryssland.

De flesta av politikerna från Ryssland tillhör Putins parti “Enade Ryssland”, men de är å andra sidan också det överlägset största partiet i Ryssland. Vi som deltog från Norden, samtliga fem länder, tillhör framförallt socialdemokraterna och liberala partier. Vi hade ett antal föredrag, varav jag höll ett, och gruppdiskussioner. Det är problem med språket, ganska få av dem talar engelska så det krävs tolkning hela tiden. Men de allra intressantaste diskussionerna är vid kaffepauserna och på kvällarna.

Forumet avslutades med att vi antog en resolution om framförallt ungdomsarbetslöshet, betydelsen av att kunna studera i varandras länder osv. Denna resolution skickas sedan vidare till “det stora mötet” mellan politiker från Nordiska rådet och PANWR (Parliamentary Assembly of North-West Russia).

Staden Arkhangelsk är grå och tråkig. Lenin står kvar som staty på det stora torget framför den regionala duman. Det är vackert längs floden Norra Dvina som rinner ut i Vita Havet lite längre norrut.

Under mina dagar där uppe i norr så hann jag bli intervjuad av SvD om brottsregisterutdrag vad gäller personal som jobbar med barn. Jag lyfte då upp vårt gamla förslag att kunna ta ut begränsade brottsregisterutdrag.

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Tillbaka efter fyra dagar i Arkhangelsk

  1. frekar06 says:

    Ryssland är ett intressant land för framtiden. De kommer snabbt att bli en riktigt stor ekonomisk makt om de bara får igång sin ekonomi ordentligt. Detta är något som man arbetar ständigt med och det är ju på gång en klar förbättring rent ekonomiskt i Ryssland.

    Det man definitivt har kvar att arbeta på är detta med demokrati och mänskliga fri- och rättigheter. Där har man tagit steg i rätt riktning och man har fria val. Men ett stort problem är att pressen inte är helt fri om man säger så. Sen ska man vara medveten om att Putin är oerhört populär bland den ryska befolkningen, så även med en fri press skulle han med stor sannolikhet ha ett mycket stort stöd i valen.

    Verkar vara en intressant resolution och en viktig sådan som ni antagit. Ska bli intressant att följa vad den kommer ge för resultat och konsekvenser i framtiden.

    Frekar06

Leave a Reply

Your email address will not be published.