Gynna den egna generationen och gör det svårare för yngre

Folkpartiet gör idag ett utspel om att minska ränteavdragen och istället sänka kapitalinkomstskatten. Snacka om att hitta ett förslag som drabbar yngre, som ofta har större återstående lån för sina bostäder, och gynnar äldre, som ofta har mindre låneskuld och större eget kapital.

Visst kan det behövas ytterligare beslut som minskar risken för överhettning på bostadsmarknaden, men att lägga förslag som drabbar en generation och gynnar en annan generation är ogenomtänkt. Lyckligtvis tycks inte Folkpartiet få stöd från någon annan i alliansen.

Jag tycker att Kristdemokraternas analys är helt rätt. Men man måste lägga till problemet för alla de som har köpt bostad och har höga lån och samtidigt små marginaler. Försämrad möjlighet till ränteavdrag skulle direkt drabba dem.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

5 Responses to Gynna den egna generationen och gör det svårare för yngre

 1. frekar06 says:

  Det är beklagligt att Folkpartiet tagit till sig banksektorns oseriösa förslag om försämrat ränteavdrag. Det är inte vi konsumenter eller hushållen som är det stora problemet här. Det är faktiskt banksektorn och den finansiella sektorn som tar mycket stora risker och sedan får skattebetalarna och vi konsumenter stå för notan. Det är inte acceptabelt någonstans.

  Om bankerna tar stora risker så får dom också ta konsekvenserna av detta. Det har man definitivt inte gjort i många länder, utan istället har staten tagit över med skattemedel. Det irländska folket drabbas nu extremt hårt för att deras banker behöver stora mängder skattemedel.

  Banker som agerar oseriöst eller till och med i vissa fall rent av kriminellt, som till exempel Kaupthing, ska inte överleva med hjälp av skattemedel. Folk i allmänhet accepterar inte längre att bankerna agerar så här och att deras pengar går till bankerna när det går illa för att man tagit för stora risker. Det ser vi nu i och med den sociala oro som finns i bland annat Grekland med stora demonstrationer osv. Frekar06

 2. Pingback: Gunnar Hökmark » Arkiv » Skapar man en bubbla ökar risken den spricker

 3. Mr Galt says:

  Fast den generation som verkligen blir blåst är väl de som är så unga att de inte har köpt lägenhet än? Ränteavdraget har ju drivit upp priserna väsentligt. Även om man sänker avdraget från 30% till 20-25% så är det ju en bra bit ner till den rättvisa nollan så att säga. Rättvis då i bemärkelsen att alla betalar för sig själva.

  Men det stora problemet med ränteavdraget är att det ger konsumenter en 30% lägre ränta än arbetsgivare och producenter. Det gör att riksbanken alltid har foten gasen vad gäller konsumentkrediter, men har svårt att komma åt gaspedalen för jobb. Periodvis har till och med realräntan (den effektiva räntan efter att man räknat bort inflationen) pga ränteavdraget varit negativ, d.v.s. “låna X kr idag, betala tillbaka lite mindre imorgon”. Den som tror att det är en bra politik kan pröva den i sin vänkrets. 😉 Det lockar till just den typen av spekulation som vi har sett på bostadsmarknaden; folk räknar inte med att behöva betala något för sitt boende (för det får de igen på reavinsten).

 4. Pingback: Fp: sälj din bostad om du inte har råd med vår politik | Thomas Hartman | In The Pendent

 5. Nisse Nilsson says:

  Vad man istället borde göra är att avskaffa uppskoven med beskattning av vinster på bostadsförsäljningar. Det finns ingen som helst anledning att de som gjort klipp på sin bostäder ska få skattekrediter som man inte kan få i andra sammanhang. Ipraktiken innebär det ju att låginkomsttagare i hyresrätt subventionerar prisutvecklingen på bostäder. Att ta ut ränta på givna uppskov var ett bra första steg men vid ett stopp för nya uppskov borde samtidigt äldre uppskov återföras till beskattning på 25 år. Det är stora belopp som finns i uppskov vilket hade gett ett bra tillskott i statskassan som kunde användas till skattesänkningar på andra lämpligare områden. Enligt en utredning från Skatteverket skulle man kunna sänka skatten till 13-14 % på bostadsförsäljningar utan att statskassan skulle förlora något på det gentemot dagens system. En beskattning på den nivån skulle knappas hindra rörligheten på bostadsmarknaden och hade förbättrat konkurrensläget lite för förstagångsköpare gentemot de som redan är inne i bostadsmarknaden.

  /Nisse

Leave a Reply

Your email address will not be published.