Jämförelsen med Palin är inte helt fel

Thomas Bodström har tydligen tråkigt där borta i USA och abstinensen efter medial uppmärksamhet blev uppenbarligen för stor. Så nu har han skrivit på sin blogg om Sarah Palin och jämför Maud Olofsson med henne. Självklart förstod han att han skulle få uppmärksamhet med en sådan jämförelse.

Är då jämförelsen helt fel? Nej, det tycker jag inte. Självklart är en politisk jämförelse totalt uppåt väggarna fel, men jämför man dem som personer så finns det vissa likheter. Sarah Palin har beskrivit sig själv som “en pitbull med läppstift”. Maud Olofsson har inte själv beskrivit sig som “en ivrig bäver”, men efter att ha jobbat med henne i drygt åtta år kan jag avslöja att hon är en ivrig bäver. Pitbull med läppstift eller ivrig bäver, ja, det kan väl vara ungefär samma sak, även om jag tror att bävern får mer gjort en pitbullen.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Jämförelsen med Palin är inte helt fel

 1. z999 says:

  En pitbull är faktiskt minst lika ivrig som en bäver, den har ju terrierns särdrag i sig. Pitbull terriern är, tvärtemot vad man tror i Sverige, en barnkär hund.

  Oavsett vilket djur dom mest liknar så är skillnaden i åsikter milsvidd. Maud Olofsson är väl knappast positiv till dödsstraff? Och hon anser väl inte heller att USA och Nordkorea är allierade 🙂

 2. Mange says:

  Haha, roligt! Om man jämför Maud med Palin, tycker tom jag att Maud är underbar.

 3. z999 says:

  En stor skillnad är att Sarah Palin är rätt trevlig utan att det känns påklistrat eller medietränat. Hon gav ett väldigt bra intryck i Oprah. Maud Olofsson är verkligen inte på det sättet. OK, det ska egentligen inte spela någon roll, men det gör att en jämförelse låter väldigt underlig.

 4. Alltid något Mange…

 5. z999 says:

  Kom ihåg att det är icke-pk att säga något som kan uppfattas som negativt om kvinnor.
  En artikel i DN hur sjukt det kan bli om man inte tar hänsyn till vissa skillnader:
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/brandman-kraver-starkare-brandman-1.1221414

  Eller rättare sagt tar hänsyn på helt fel sätt. Jag tycker att man skulle ha hållt kraven lika höga som tidigare och sen försökt rekrytera kvinnor i alla fall. Ja, det hade blivit färre kvinnor och en enkönad arbetsplats för männen med allt negativt som det medför (jag kan intyga för jag har erfarenhet), men långsiktigt så hade det gradvis förändrats. Iofs så är vi på tillbakagång när det gäller kvinnans utveckling mot jämställdhet, av hänsyn till importerade kulturer.

  DN, som är en pk-tidning, väljer att inte skriva vad det handlar om förrens en bit in i texten (slutet). Nationellidag däremot har inga såna begränsningar uatn skriver informativt direkt i rubriken som dom oftast gör.

 6. Jag tycker att man ska ha de krav som krävs för att utföra jobbet på ett bra sätt, sedan är det inte alltid som gamla krav är så relevanta. Det var samma diskussion när kvinnor blev vanligare inom poliskåren, då var det ju också så viktigt att alla poliser skulle vara starka. Men hur ofta är det som polisen använder muskelstyrka? Åtminstone är det betydligt vanligare att det är förmågan att prata lugnt med upprörda/aggressiva människor som behövs, så då kanske en kvinnlig polis med de egenskaperna är bättre att använda än ett muskelberg som ser skräckinjagande ut.

  Sedan är det ändå så att en vältränad kvinnlig polis är bättre fysiskt lämpad för polisyrket än en otränad manlig polis, vilket man träffar på då och då. De fysiska kraven finns när man söker in på polishögskolan, men sedan är det en och annan som blir lite rundare…

  Man får också se till helheten, det kanske är så att en arbetsplats blir bättre fungerande och effektivare med blandad kompetens. Vissa uppgifter kanske sköts bättre av någon med analytisk förmåga, andra uppgifter kräver kunskap om olika kulturer och språk, andra kräver styrka och snabbhet. När man anställer kan man då inte bara titta på en förmåga och säga att alla ska ha just den, det kanske totalt sett ger en sämre total förmåga att lösa uppgifterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.