Beväpnade vakter på flyget

Blev lite överraskad av en nyhet nu ikväll. Enligt en TT-Ritzau-nyhet så ska Danmark ingå ett avtal med USA om att tillåta beväpnade säkerhetsvakter ombord på flyg mellan länderna. Skulle det vara något nytt?

Först vill jag säga att jag inte tycker att det är bra med vapen på flygen, det snarar ökar risken än minskar den. Säkerhetsarbetet ska ske på marken innan flyget startar. Men samtidigt så är jag övertygad om att det redan finns beväpnade vakter på flyg från t.ex. USA som landar i Sverige. Frågan har debatterats förr. Hittade en artikel i Aftonbladet från 2006 där det sägs att det finns beväpnade vakter på en del flyg som landar i Sverige. I början av 2008 var frågan uppe på EU-nivå och jag bloggade också om det.

This entry was posted in General and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Beväpnade vakter på flyget

 1. z999 says:

  @Linander:
  “Först vill jag säga att jag inte tycker att det är bra med vapen på flygen, det snarar ökar risken än minskar den.”

  Tänker du på riskerna att skjuta i trångt utrymme med en massa oskyldiga? Sen finns ju även en del andra risker med att skjuta ombord på ett flygplan, speciellt på hög höjd. Eller syftar du på att våldet trappas upp?

 2. Det finns flera risker. Hur det skulle gå om man sköt ombord på ett flygplan på 10 000 meters höjd vill man inte ens tänka på, men det kanske finns någon slags specialammunition. Men det finns också risk att säkerhetsvaktens vapen kommer i fel händer eller att säkerhetsvakten själv har fel avsikter.

 3. Uffe says:

  Jag har för mig att de har en typ av specialammunition i vilken kulan som skjuts ligger invirad i papper. Eftersom kulan snurrar på sin färd genom luften kommer pappret att viras upp och fläkas ut. Detta gör att kulan tappar sin rörelseenergi väldigt fort, och efter 10 meter (om jag minns rätt) är den i stort sett harmlös: den svider när den träffar, men lämnar inte mer skada än ett blåmärke. Därmed borde också flygplanet vara säkert: kulan borde inte kunna penetrera flygkroppen, med mindre än att vakten medvetet skjuter hål i det.

 4. z999 says:

  @Uffe:
  “Därmed borde också flygplanet vara säkert: kulan borde inte kunna penetrera flygkroppen, med mindre än att vakten medvetet skjuter hål i det.”

  Det där “borde” vill man kanske helst ha lite mer utprovat?
  Men det här är antagligen vad vi får räkna med som ett pris för globaliseringen som för människan närmare och närmare varandra genom den tekniska utvecklingen. Och kriget mot islam ser inte ut att få något slut under min livstid.

 5. Magnus says:

  Scenario, säkerhetsutfrågning efter flygkapning:

  -Men hur i hela.. fick de ombord vapnet?
  Jaahhe, öhh..
  -Hur och vem förde ombor det?
  -Host, harkel, det var vår öhh, vi alltså, det var inte mening att.. öhhh..

Leave a Reply

Your email address will not be published.