Men inte om det gäller din dotter – Jan Guillou

Jag hade missat att Guillou hade skrivit ytterligare (den sista) roman om Carl Hamilton men den kom tydligen redan 2008. Tror att det är snart 15 år sedan jag läste den sista “ordinarie” boken i Hamilton-serien, men efter det har jag läst den lilla novellen Hamlon och Madame Terror. Jag kan inte hjälpa det men jag gillar fortfarande karaktären Carl Gustaf Gilbert Hamilton, trots hans överklasstil.

Boken är en mycket spännande roman men som tyvärr speglar författarens politiska åsikter allt för tydligt. Det känns allt som oftast som att nu vill Guillou säga det och nu vill han framföra de åsikterna. Inte minst sin kritik mot USA. Författaren blandar också in världspolitiken på sitt eget sätt. Visst är Guillou kunnig (eller åtminstone ger sken av det), men det blir ändå för mycket tyckande.

Även om jag som synes är kritisk till Guillous sätt att pådyvla läsarna sina åsikter så är boken ändå väldigt bra. Den är lättläst, den flyter på, och är väldigt svår att lägga ifrån sig. Spänningen hålls uppe hela tiden även om vi som “känner” Hamilton sedan gammalt vet ungefär vad han ska göra. 407 sidor som slutar lyckligt på alla sätt.

This entry was posted in Bokrecension. Bookmark the permalink.

One Response to Men inte om det gäller din dotter – Jan Guillou

  1. z999 says:

    Jag tycker att islamofilen Jan Guillou kan bli rätt tröttsam med all islam-propagandan både i Carl Hamilton och Arn böckerna. I första bpken (Coq Rouge) så är terroristerna judar (känns inte speciellt trovärdigt). Boken madam Terror är som ett propagandablad av Guillous åsikter om islamsk terrorism. Han vägrade ju att ställa upp på den tysta minuten för offren vid world trade center. Att Guillou pekar ut USA-allierade Saudi Arabien är gäsprigt förutsägbart.

    Den överlägset bästa bok jag läst om kritik mot home land security och antiterroristandan idag är Little brother (Cory Doctorow).

Leave a Reply

Your email address will not be published.