Kristdemokraterna gräver sin egen grav

Den senaste veckan har vi kunnat följa hur en del kristdemokrater har övat krypskytte mot partiledare Göran Hägglund. Det är partiets högerfalang, eller rättare sagt extra värdekonservativa falang, som har stått för kritiken, medan de som är förnyare har ställt upp och stöttat Hägglund.

Kristdemokraterna är en alliansbroder, även om de kanske är det parti inom alliansen som står längst från oss i Centerpartiet, och utan dem över spärren så kommer det att bli svårt att vinna valet 2014. Därför hoppas jag att det är en liten minoritet som vill ha bort Hägglund. Dels för att han är bra på att leda sitt parti inom alliansen, dels för att han är trevlig som person och framförallt för att jag tror att han är väldigt viktig för Kd.

Skulle högerkonservativa falangen vara så stor att de klarar av att få bort Hägglund så är de även så många att de kan få fram en ny partiledare ur sin egen falang. Det skulle vara förödande för Kd, med en värdekonservativ profilering istället för förnyelse så tror jag att de får svårt att klara rikdagsspärren 2014. Till stor nackdel för alliansen.

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

16 Responses to Kristdemokraterna gräver sin egen grav

 1. frekar06 says:

  Det blir nog svårt för Kristdemokraterna ändå, vare sig Hägglund blir kvar eller inte. Kristdemokraterna sitter fast i ett dilemma som är väldigt svårt att ta sig ur. Å ena sidan så bygger partiet åtminstone till viss del sin politik på den kristna tron och värdegrunden, men å andra sidan så fungerar inte denna kristna profil speciellt väl i det sekulariserade samhälle som vi har idag. Det här blir väldigt komplicerat då man å ena sidan inte kan lämna den kristna profil som man har, men å andra sidan måste anpassa sig till dagens sekulariserade samhälle.

  Som jag ser det så kommer Kristdemokraternas överlevnad att hänga på hur man klarar av att hantera detta dilemma. Om man klarar av att hantera detta på ett bra sätt så kan man komma stärkta ur krisen, men klarar man inte av det så tror jag inte Kristdemokraterna överlever som parti.

  Frekar06

 2. z999 says:

  Alf Svensson kompromissade inte så mycket med den värdekonservativa delen och han förde KD in i riksdagen.

  @Frekar06:
  “…men å andra sidan så fungerar inte denna kristna profil speciellt väl i det sekulariserade samhälle som vi har idag.”

  Vi hade ett sekulariserat samhälle. Riksdagen har röstat igenom en grundlag som innebär särbehandling av religion och religiösa grupper. I ett sekulariserat samhälle hade det räckt med åsikts och yttrandefriheten (som man också ändrat på för att EU-anpassa. Sverige har haft världens äldsta och mest respekterade lagar inom området tidigare). Jag tror att det går att behandla även religiösa som vuxna friska människor och låta dom själva ta ansvaret för sin religion och religionsutövande.

 3. frekar06 says:

  På vilket sätt särbehandlar grundlagen olika religioner och religiösa grupper? Att man inte kan ägna sig åt diskriminering är bra. Men diskriminering och att särbehandla religioner och religiösa grupper är som jag ser det två olika saker. Men jag antar att du syftar på diskrimineringsförbudet när du talar om att en särbehandling av religioner och religiösa grupper nu skrivs in i grundlagen!

 4. Ett mycket konstigt perspektiv på tillvaron om man tycker att icke-diskriminering och särbehandling är samma sak. Att inte behandla någon sämre betyder inte att det är särbehandling. I Sverige ska självklart alla ha möjlighet att utöva sin kultur och religion inom landets lagar.

 5. z999 says:

  @Frekar06:
  “Men jag antar att du syftar på diskrimineringsförbudet när du talar om att en särbehandling av religioner och religiösa grupper nu skrivs in i grundlagen!”

  Diskrimineringsförbudet innebär höga böter för arbetsgivare som har en kläd codex. Se denna länk om hur det kan gå till:
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/liseberg-sydde-sloja-till-muslim-1.710868
  Slöja är något som arbetsgivaren tvingas att godta, en asatroende med vikingahjälm är däremot inte något som diskrimineringsombudsmannen lägger tid på.

  En del arbetsgivare stryker folk redan från anställningsintervjun om det är misstänkta muslimska namn, och det med all rätt. Man vill inte anställa problemmänniskor.

 6. z999 says:

  @Johan Linander:
  “…I Sverige ska självklart alla ha möjlighet att utöva sin kultur och religion inom landets lagar.”

  För det så räcker det med åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Folk som absolut måste klä ut sig till pajaser eller bära religiösa attiraljer på en anställningsintervju ska behandlas som alla andra, alltså, inga krav på att arbetsgivaren ska tvingas gå med på saker rakt emot företagets klädpolicy.

 7. Johan Tjäder says:

  Jag tror inte det är så farligt för alliansen.

  KD har inte 4 % av egen kraft, så om de börjar med konstigheter så hoppar stödväljarna till sitt “ordinarie” parti igen.

 8. z999, svårt att förstå att du som ofta skriver kloka inlägg kan vara så inskränkt. Att generalisera som du gör är enligt mig att vara inskränkt i sitt tänkande. Jag kan berätta att mina muslimska grannar, som är ungefär lika troende muslimer som jag är troende kristen, inte är det minsta “problemmänniskor”. Vad ger dig rätten att sätta etiketter på människor som du inte känner, som du inte vet någonting om?

 9. z999 says:

  @Linander:
  “z999, svårt att förstå att du som ofta skriver kloka inlägg kan vara så inskränkt.”

  Islams lära står för något, bland annat apartheid mot kvinnor, och det här är vad jag tycker om den. Jag känner rätt många muslimer och dom har ju relativt enkelt att gå ut offentligt med vad dom tycker. Hittils har jag inte hört någon muslim, vare sig privat eller av de offentliga företrädarna, framställa islam på ett sätt som gör att jag anser att den skulle vara något positivt.

  “Att generalisera som du gör är enligt mig att vara inskränkt i sitt tänkande.”

  Jag skiljer i alla fall på muslimer och islam, vilket du inte gör? Dom (muslimerna) har godtagit en lära som jag anser är helt oacceptabel.

  “Jag kan berätta att mina muslimska grannar, som är ungefär lika troende muslimer som jag är troende kristen, inte är det minsta “problemmänniskor”.”

  Du har väl träffat Lars Ohly? Han verkar ju inte vara sådär jätte-otrevlig, men det gör ju inte att kommunismen skulle vara en bra lära. Väldigt verklighetsfrånvända människor brukar se kommunister som välvilliga idealister som står för rättvisa. Jag däremot är lika inskränkt när det gäller dom. Jag känner också den typen av “muslimer” som du gör. Så länge man bara talar alldagligt med dom och inte går in på för mycket värderingar så är dom ok.

  “Vad ger dig rätten att sätta etiketter på människor som du inte känner, som du inte vet någonting om?”

  Jag själv. Vadå inte vet något om? Finns det några dolda muslimer någonstans som inte har koranen som grundlära? Är dom i så fall representativa för de 1,4 miljarder människor som har islams grundvärderingar?

 10. frekar06 says:

  “Islams lära står för något, bland annat apartheid mot kvinnor, och det här är vad jag tycker om den. /…/ Hittils har jag inte hört någon muslim, vare sig privat eller av de offentliga företrädarna, framställa islam på ett sätt som gör att jag anser att den skulle vara något positivt.”

  Både du och Sverigedemokraterna borde ta och läsa på om vad Islam handlar om. Jag har snart läst tre terminer Religionsvetenskap och känner inte alls igen mig i den bild som du eller SD förmedlar av Islam. Vi kan till exempel ta Profeten Muhammeds budskap som exempel. Han betonade mycket starkt på sin tid att alla skulle ta ett socialt ansvar, dvs. att man inte bara skulle ta hand om de rika utan också de fattiga. Vad är det för fel med detta?

  Fastan under Ramadan som är en av grundpelarna i Islam har bland annat sin grund i att man ska känna med de fattiga i vårt samhälle och att man ska veta vad det innebär att vara riktigt fattig och inte ha mat för dagen. Med andra ord så handlar det här om att visa solidaritet och medkänsla för de fattiga i samhället. Eftersom du och SD för den delen bestämt avvisar Islams lära så antar jag att ni också avvisar dessa delar som handlar om solidaritet mot de svagaste och fattigaste i samhället, eller hur ska jag tolka dig på den här punkten?

  Jag skulle nog rekommendera både dig och Sverigedemokraterna att ta en grundkurs i vad Islam faktiskt innebär. För allvarligt talat så verkar varken du Z999 eller SD veta vad ni talar om överhuvudtaget.

  /Frekar06

 11. frekar06 says:

  Det ska stå: “För allvarligt talat så verkar varken du eller SD veta vad ni talar om överhuvudtaget.”

 12. z999, din syn på den islamska läran är utifrån en fundamentalistisk tolkning av islam (som en mindre andel av muslimerna bekänner sig till). Gör man en lika fundamentalistisk tolkning av kristendomen så blir det inte heller någon rolig religion att leva efter.

  Sedan tycks du inte förstå att det finns muslimer som inte lever efter islam eller koranen mer än vad jag som kristen lever efter kristendomen och bibeln, dvs i väldigt liten grad. De lever sina liv i Sverige på precis samma sätt som jag gör.

 13. z999 says:

  @Johan Linander:
  “De lever sina liv i Sverige på precis samma sätt som jag gör.”

  OK. Då behöver dom inte någon hjälp med ändringar i grundlagen.
  En sak jag undrar, ser du kurder, somalier med flera som minoritetsgrupper. Eller rättare sagt, ser lagen dom som minoritetsgrupper?

 14. z999 says:

  @Frekar06:
  “Både du och Sverigedemokraterna borde ta och läsa på om vad Islam handlar om. Jag har snart läst tre terminer Religionsvetenskap och känner inte alls igen mig i den bild som du eller SD förmedlar av Islam. Vi kan till exempel ta Profeten Muhammeds budskap som exempel. Han betonade mycket starkt på sin tid att alla skulle ta ett socialt ansvar, dvs. att man inte bara skulle ta hand om de rika utan också de fattiga. Vad är det för fel med detta? ”

  Väldigt likt när kommunister och socialister själva får definiera kommunismen. Dom flesta historiskt avskyvärda personer har talat om att ta hand om dom fattiga, inget som imponerar på mig.

  En stor skillnad mellan islam och kristendomen är att koranen anses direkt nedtecknad av Gud. Muhammed var ju inte bara pedofil (giftermålet med Asja) utan även analfabet. Det innebär att muslimen har en helt annan syn på att vara bokstavstrogen än vad en kristen har. Om du jämför med hur kristna länder har utvecklats och hur islam inte har utvecklats, har du aldrig funderat varför?
  I bibeln så säger Jesus “Ge kejsaren vad som tillhör kejsaren och Gud vad som tillhör Gud”. Dessa ord har varit väldigt viktiga för vår utveckling mot en stat där man till slut skiljer på religionen och staten. Inom islam så anses religionen stå över vad staten tycker vilket har gjort att muslimerna är svåranpassade överallt i världen. I södra Thailand har dom med jämna mellanrum krig med buddhisterna. Med bakgrund av hur du skriver så är jag osäker på om du känner till islams krig på olika platser i världen. I Irak så krigar muslimska grupper (en nyhet för dig?) mot varandra och eftersom religionen står över staten för båda grupper så kan dom inte enas och förenas i att dom är irakier (mer nationalistiskt tänkande vore alltså bra).

  Att en västerlänning beskriver ramadan som du gör anser jag vara direkt hårresande (fast jag är skinhead). I forna Sovjet gick chefer i “arbetarägda” företag ner på verkstadsgolvet. Men det är skillnad på att göra så när man har en säkerhet i ryggen än när man inte har det. Det bästa man kan göra är att öppna för fattiga att själva skapa sig rikedom. Anser du också att islam är fredens religion? Det är egentligen bara det som saknas i vad du skrivit.

  Och ja, kristendomen är ingen fredlig religion heller historiskt sett. Men jämfört med vad islam har ställt till, men framförallt ställer till, så är den en vida överlägsen religion när det gäller humant tänkande.

  Och ja, enskilda muslimer kan anpassa sig till västerländska/svenska värderingar liksom även nazister kan. Det betyder inte att jag anser att islam eller nazism är godtagbara läror.

 15. Om en muslim “anpassar sig till västerländska/svenska värderingar” är de då fortfarande “prolemmänniskor”? För det var så du beskrev alla muslimer i en tidigare kommentar.

  Kurder och somalier är inte nationella minoriteter i Sverige (Samer, romer, judar, tornedalingar och sverigefinnar), men de är etniska minoriteter.

 16. z999 says:

  @Johan Linander:
  “Om en muslim “anpassar sig till västerländska/svenska värderingar” är de då fortfarande “prolemmänniskor”? För det var så du beskrev alla muslimer i en tidigare kommentar.”

  Spellflames 🙂
  Problemmänniskor skulle det stått. Se det som en träning i associationsförmåga. Dessutom så ska vi inom “extremhögern” vara lågutbildade dumskallar enligt manus.
  Det beror annars på hur stor grupp det är som anpassar sig. Om en mindre grupp anpassar sig utan att känna i hjärtat att svenska värderingar är acceptabla så är det kanske inget problem. Men om hundratusentals människor lever efter regler (skrivna och oskrivna) som de anser vara helt fel så ger det en del problem. Du har ju skrivit en del själv om att förankra beslut och att det är viktigt om vissa beslut har en så bred förankring som möjligt och att det inte bara är en majoritet.

  Men med nuvarande takt på invandring av muslimer så kommer problemet att försvinna eftersom det alltid är majoriteten som sätter normer och regler.

  Här, ett exempel på hur det kan se ut i media…
  http://www.dn.se/debatt/forbud-mot-niqab-strider-mot-diskrimineringslagen-1.1219208
  I artikeln står det:
  “Rätten att bära religiös klädsel innebär till exempel inte att man kan åsidosätta skyddsföreskrifter. Men skolan – eller en arbetsgivare – måste först försöka hitta lösningar på eventuella hinder och först om detta inte låter sig göras kan en person utestängas.”

  Att den “diskriminerade” skulle göra något själv för att försöka anpassa sig och förenkla för sig själv att komma in i samhället är väl inte ens att tänka på?

  “Kurder och somalier är inte nationella minoriteter i Sverige (Samer, romer, judar, tornedalingar och sverigefinnar), men de är etniska minoriteter.”

  Jag undrade egentligen om kurder och somalier ingår som minoriteter när det talas om minoriteter i lagstiftningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.