Mona Sahlin såg lättad ut

Tittar på klippet från Mona Sahlins presskonferens där hon lämnade beskedet om sin avgång och konstaterar att hon snarast såg lättad ut. Jag tror att hon sover ganska gott ikväll. Hon har varit fruktansvärt pressad den senaste veckan, ja, de senaste två månaderna sedan valet. Ja, jag tror hon har varit pressad internt sedan dagen då hon tog över efter Göran Persson. Hon har aldrig haft det nödvändiga helhjärtade stödet inom partiet. Nu kan hon andas ut. Nu är det över. Nu är det upp till andra att lösa de problem som ligger framför Socialdemokraterna och som ser oerhört svårlösta ut.

Hon är en fighter och jag tror inte att hon har avgått helt på egen vilja. De senaste dagarna har hon säkert fått fler och fler mer eller mindre tydliga besked från ledande socialdemokrater att de inte har förtroende för henne. Det känns säkert tungt, hon är besviken, men ändå tror jag att hon känner att det ska bli skönt att för första gången på flera år kunna luta sig tillbaka och säga, idag tar jag ledigt.

Inte oväntat är det nu både socialdemokrater och politiska motståndare som höjer Mona Sahlin till skyarna. Plötsligt har hon varit så duktig och betydelsefull… Till och med Fredrik Reinfeldt (“betytt otroligt mycket för svensk politik”), Jan Björklund (“Hon hade kunnat modernisera svensk socialdemokrati. Det är ett självmål av partiet att avsätta henne”) och Jimmie Åkesson (“På ett personligt plan kan jag tycka att det är tråkigt”) beklagar hennes avgång. Vågar ingen säga vad de tycker? Kanske inte Maud Olofsson heller, men hon är åtminstone tyst… (jag har åtminstone inte sett någon kommentar från Maud där hon beklagar).

Vem ska då ta över? Spekulationerna är i full gång och det är hela havet stormar. Det finns en del helt orealistiska alternativ som SSU-ordf. Jytte Guteland som är alldeles för orutinerad, partisekreterare Ibrahim Baylan som är lika ansvarig för partiets förlustval som Mona Sahlin, och Thomas Östros som för bara några dagar sedan till och med var uträknad som deras ekonomiskpolitiska talesperson.

Några alternativ som har nämnts tror jag inte vill, som Margot Wallström (det skulle vara sämsta alternativet för alliansen), Ulrica Messing och Thomas Bodström. Andra äldre känns som orimliga föredettingar, Jan Eliasson, Anders Sundström, Pär Nuder, Jan Nygren, men alla tycks kunna vara aktuella i denna kri(s). Andra vill men är inte aktuella pga att de ligger för långt åt vänster, som min JuU-kollega Morgan Johansson och Metalls Stefan Löfven.

Skulle jag ge mitt tips på de fem hetaste kandidaterna så blir det:
1. Sven-Erik Österberg, respekterad i alla läger och därför en som kan ena partiet. Ingens favorit, men en kompromisslösning.
2. Mikael Damberg, står för en modernare socialdemokrati, skulle innebära ett stort steg åt höger.
3. Veronica Palm, om vänstersidan är starkast och det “krävs” en kvinna kan hon få stöd.
4. Ilija Batljan, ännu en Stockholmskandidat, mycket begåvad, men sitter inte i riksdagen.
5. Carin Jämtin, inte heller i riksdagen, men populär och var med i diskussionen redan när Sahlin valdes.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Mona Sahlin såg lättad ut

 1. Johan Tjäder says:

  Jag hoppas inte detta får er att vila på lagrarna. Då får ni det tufft 2014. 49 % för Alliansen är inget som står sig när socialdemokraterna slutar göra plattmatcher. Då får man allt ha lite riktig politik att komma med. För just nu är ni ganska bleka.

 2. frekar06 says:

  Det var till sist så att Mona Sahlin inte hade något annat val än att avgå. Hon visste mycket väl att hon hade fått sparken om inte självmant avgått. Men det räcker inte att Mona Sahlin avgår. Hela partistyrelsen och verkställande utskottet bör med omedelbar verkan meddela sin avgång.

  Det är omöjligt att sitta kvar efter två katastrofval och det totala kaos och haveri som har varit den senaste tiden. Det är bäst för Socialdemokratin
  om de inser att deras förtroende är förbrukat så snabbt som möjligt. De har dessutom visat sällsynt dåligt ledarskap den senaste tiden och krishanteringen har varit noll. Sen får kongressen utse en ny styrelse och ett nytt verkställande utskott.

  Om inte sossarna inser det Mona Sahlin faktiskt verkade ha förstått i form av att det krävs en omprövning av hela politiken och samtliga personer på ledande befattningar i Socialdemokratin så kommer väljarna år 2014 att tvinga Socialdemokraterna att förstå att man helt och hållet måste ompröva sin politik och alla namn på ledande befattningar.

  Johan Tjäder: Det är inte regeringen, bortsett från det totala haveriet i fråga om datalagringen, som är bleka. Socialdemokraterna är nere för räkning och har så stora interna problem att de inte kan bedriva något vettigt oppositionsarbete. Vänstern borde förstå att det är dags att krishantera även där. Miljöpartiet ska snart byta språkrör och sedan valet har vi inte hört mycket av dom. Det är en opposition som just nu ligger i spillror. Det parti inom borgerligheten som dock också bör krishantera är Kristdemokraterna som nu är nere på 2,8 procent i opinionen. Men visst, även Centern borde nog fundera över vad dom håller på med, valresultatet för deras del var allt annat än bra.

  /Frekar06

 3. frekar06 says:

  Länk: http://svt.se/2.22620/1.2235381/stoltenbergs
  _rad_till_s

  Jag tycker att Norges statsminister Jens Stoltenberg kom med kloka synpunkter i kvällens Aktuellt. Där sade han att i Norge så hade Arbetarpartiet som han själv leder hittat tillbaka till de Socialdemokratiska rötterna. Jag tror att det gäller även för de svenska socialdemokraterna. De måste tillbaka till sina rötter och sin socialdemokratiska ideologi med fokus på att vara ett arbetarparti med fokus på jobben, demokratin, fackliga rättigheter osv. Stoltenberg sade också att det är politik och inte person som är det viktigaste. Det tror jag alla oavsett om man tillhör ett vänster- eller högerparti kan ställa sig bakom! /Frekar06

 4. frekar06 says:

  Länken blev visst konstig. Här kommer den korrekta länken:

  http://svt.se/2.22620/1.2235381/stoltenbergs_rad_till_s

 5. z999 says:

  “Stoltenberg sade också att det är politik och inte person som är det viktigaste. Det tror jag alla oavsett om man tillhör ett vänster- eller högerparti kan ställa sig bakom! ”

  Ja.

 6. Jag tycker också att Jens Stoltenberg verkar vettig. Dock är det mer prat än handling enligt norska vänner. Dessutom är hela Norge mer åt vänster än vad vi är i Sverige och det syns inte minst i jämförelsen mellan oss i Centerpartiet och norska Senterpartiet.

 7. frekar06 says:

  Undrar om Stoltenberg och hans partikamrater håller med dig om att det är mer prat än handling? Skulle knappast tro det! /Frekar06

 8. Det var väl dagens självklarhet Frekar…

  Kan tilläggas att de norska vänner som jag refererar till inte tillhör regeringspartierna, även om jag också har vänner inom Senterpartiet som sitter i regeringen.

 9. Pingback: Håkan Juholt – en riktig outsider! | Linander tycker!

Leave a Reply

Your email address will not be published.