Rosornas krig fortsätter

Det är lite som att dra tappen ur tunnan eller för den delen ketchupeffekten. Först vågar ingen kritisera och sedan när någon (SSU) börjar så kommer det först lite mer och sedan kommer mycket och sedan går det knappt att få stopp.

Det är riktigt svårt att se hur Mona Sahlin skulle reda ut sin situation och sitta kvar, hennes enda chans är att det inte finns någon annan som är mer lämpad och som dessutom vill utmana henne. Å andra sidan så är det naturligt att ett parti som har gjort sitt sämsta val någonsin och som i alla mätningar ser att partiledaren är ett sänke för partiet också byter partiledare.

Jag kan tycka att det är synd att den första kvinnliga partiledaren för S någonsin också blir den som sitter kortast tid på sin post någonsin. Ingen annan har suttit kortare än tio år, vilket Ingvar Carlsson gjorde. Av de kandidater som det spekuleras om skulle jag nog sätta en peng på Sven-Erik Österberg. Han är lugn, saklig och grå. Ingen partiledare som kommer att höja opinionssiffrorna till skyarna, men en person som kan samla partiet och hålla det över vattenytan tills det finns en yngre och bättre kandidat som kan ta över.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

19 Responses to Rosornas krig fortsätter

 1. z999 says:

  Slaget vid Hastings (rosornas krig)?
  Jag har själv funderat en del över de senaste skriveriena och känner mig väldigt avvikande. Jag skulle aldrig rösta på SD för att Jimmie Åkesson är partiledare. Jag skulle i och för sig påverkas negativt av Maud Olofsson om jag röstade på centern, men vad partiet står för är det primära.

  Att det är partiledaren och inte åsikterna som ska höja opinionssiffrorna gör mig tveksam till demokrati som system. Åtminstone i nuvarande form.

 2. z999 says:

  “Ingen partiledare som kommer att höja opinionssiffrorna till skyarna, men en person som kan samla partiet och hålla det över vattenytan tills det finns en yngre och bättre kandidat som kan ta över.”

  Det kanske inte var så konstigt att Hitler blev folkvald på sin tid?

 3. frekar06 says:

  Det här kommer inte att fungera längre som jag ser det. Mona Sahlin är rökt som partiledare. För frågan är inte om utan när Sahlin avgår. Att hon skulle bli kvar till kongressen ens är knappast troligt. Att SSU nu kallar beslutet om en snabb extrakongress för “helt vansinnigt” gör inte saken bättre precis.

  Dessutom har det nu kommit fram att Östros vill att Socialdemokraterna ska lämna den Röd-Gröna budget överenskommelsen, pga. fastighetsskatten. Det är i och för sig väldigt välkommet att Östros äntligen förstått vilket problem hållningen i fastighetsskatten är.
  Dessvärre känns det som ett desperat försök från Östros sida att alls hålla sig kvar vid makten i partiet. Den intressanta frågan nu är om och i så fall vilka i övriga partistyrelsen som kommer helskinnade ur den här processen.

  Men risken med det Mona Sahlin satt igång nu är att det blir rena personfrågor och att det inte kommer bli några diskussioner om politik. För det är inte person som man röstar på, även om det naturligtvis påverkar, utan det är politiken som man röstar på och vad partierna gjort under senaste mandatperioden.

  /Frekar06

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/snabb-extrakongress-far-ssu-att-rasa-1.1207796

 4. Pingback: Tacka för kaffet nu, Sahlin! « Ord av Jerry

 5. Leffe says:

  Jag tror att de måste ta sig igenom detta krig, även om det blir blodigt. Annars blir de här spänningarna kvar under ytan.

 6. frekar06 says:

  Nu är den socialdemokratiska partiledningen helt desperata. De har imorgon (söndag) kallat till ett extrainsatt krismöte där samtliga distriktsordförande ska närvara personligen i Stockholm.

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2212058/partitoppen-kallar-till-extra-krismote-inom-s

  Från Expressen:
  “Det är riktig dramatik. Det har nog aldrig hänt tidigare att ett möte sätts in med så kort varsel på en söndag. Det visar på den extremt allvarliga situation som partiet befinner sig i och som partiledningen försöker få ett grepp på, säger en källa inom Socialdemokraterna som Expressen.se har pratat med.”

  Citatet ovan beskriver ganska väl situationen i det Socialdemokratiska partiet just nu. /Frekar06

 7. z999 says:

  @Linander:
  “Jag kan tycka att det är synd att den första kvinnliga partiledaren för S någonsin också blir den som sitter kortast tid på sin post någonsin.”

  Jag tycker inte att det är så dramatiskt, inte i vårat relativt jämlika samhälle. För några tiotal år sedan hade det varit annorlunda. Idag finns det gott om kvinnor som visat att jämställdhet är rätt väg för ett civiliserat samhälle. Iofs så har invandringen fört oss några år bakåt i den utvecklingen.

 8. z999 says:

  Jag tror att avståndet till “vanligt” folk har varit sossarnas fall och delvis borgerlighetens framgång. Avståndet till världen utanför förklarar att de ser budskapet “VI KAN INTE VÄNTA” som gott nog på glansiga valaffischer. Och det förklarar varför ledande socialdemokrater, mitt i brinnande valrörelse, slår ett slag för könsneutrala toaletter och butlers i tunnelbanan.

 9. Alex says:

  Österberg skulle vara perfekt som partisekreterare!

  Men för partiledarposten så finns det ett namn som känns bättre än alla andra kandidater. En underdog. Nämligen Lena Sommestad.

  Hon har ganska stor politisk erfarenhet (miljöminister) men ändå inte en del av etablissemanget. Hon har inte klantat till det för sig, hon är intelligent och högutbildad (professor i ekonomisk historia), vältalig, tydlig och modern.

  Hon får nog räknas som partivänstern, men hon är inte traditionalist utan förnyare. Hon har många intressanta idéer för framtiden, hon har även varit generaldirektör för Institutet för framtidsstudier. Hon är mycket påläst i viktiga ämnen som ekonomi, jämställdhet och miljö.

 10. Jag förvånar mig över hur öppet Socialdemokraterna talar om att de ska byta politik. Gick de till val på politik som de själva tyckte var fel? Eller har de ändrat sig på två månader?

  Knappast. Sanningen är snarare att för S är makten viktigare än vilken politik de ska genomföra. S-politiker tycks kunna argumentera för nästan vilken politik som helst, bara den är populär bland väljarna. Den ideologiska ryggraden är borta.

  Leffe, du har helt rätt. Men frågan är om det blir ett höger-vänster-krig, eller bara ett personkrig.

  Alex, Lena Sommestad var en riktig outsider! Jag har träffat henne några gånger och jag tycker att hon är färglös. Kompetent, men har inte tillräcklig karisma.

 11. z999 says:

  @Linander:
  “S-politiker tycks kunna argumentera för nästan vilken politik som helst, bara den är populär bland väljarna. Den ideologiska ryggraden är borta.”

  Tror du att de kommer att överväga att driva en mer restriktiv politik när det gäller invandringen? Speciellt om SD skulle börja stiga i opinionsmätningarna. Byter dom partiordförande så sänks hidret för ett samarbete med SD dessutom och hur kommer det att se ut i nästa val?

 12. frekar06 says:

  “Knappast. Sanningen är snarare att för S är makten viktigare än vilken politik de ska genomföra. S-politiker tycks kunna argumentera för nästan vilken politik som helst, bara den är populär bland väljarna. Den ideologiska ryggraden är borta.”

  Det tydligaste exemplet på det är den överbudspolitik som Socialdemokraterna har stått för under finanskrisen. Man lovade guld och gröna skogar till alla. Men löftena visade sig hålla tunt när man sedan presenterade den Röd-Gröna budgeten.

  Då var det allt ifrån höjda bensinskatter till fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. Jag hoppas det blir ett höger – vänster krig. För då talar vi i alla fall om politik och jag tror inte det blir lika blodigt som ett personkrig där ingen litar på någon och alla springer till andra och till media och anklagar varandra för olika saker.

  Dessvärre tror jag inte att det kommer bli ett höger-vänster krig, utan snarare ett personkrig, det känns som om vi åtminstone är på väg mot ett personkrig. Bland annat har ju anklagelserna mellan Östros och Johansson haglat. Personligen skulle jag vilja se Margot Wallström på partiledarposten, men hon vill inte. Annars är Jan Eliasson en person som jag har väldigt stort förtroende för och jag tror även att folk i allmänhet har stort förtroende för honom. Han har visserligen mest hållit på med utrikesfrågor, men jag tror faktiskt att han mycket väl om han själv vill skulle kunna bli en utmärkt partiledare. Jag är fullt medveten om att det är en outsider. Han har rätt unika kontakter utanför Sverige, något som han mycket väl kan ha nytta av i dagens globaliserade värld!

  /Frekar06

 13. Mange says:

  Oj, det var spännande att höra dig säga det jag skrivit hundra gånger på din blogg…att man gör allt för att få makt och att den ideologiska ryggraden är borta. Ungefär, eller rättare sagt, exakt som centerpartiet agerat de senaste mandatperioderna.

 14. frekar06 says:

  Mona Sahlin meddelar nu vid en presskonferens att hon avgår. Det var helt omöjligt för Sahlin att sitta kvar. Situationen var helt ohållbar.

 15. z999 says:

  Jag tror inte att det spelar någon roll vem som blir efterträdare. Sossarna kommer att fortsätta att tappa röster även i nästa val.

 16. z999 says:

  Det viktiga för SD’s del är att det blir en person som anser att invandringen är lönsam och det lär det väl bli. Nalin Pekgul skulle vara ett önskeval från SD’s sida. Muslimen som flyttade från Rinkeby för att den religiösa extremismen bredde ut sig och som ändå inte fattar att det finns även andra som inte vill bo i såna områden.
  Anders Lago (Södertälje) har nämnts också, mest känd för att ha drivit en politik i Södertälje som öppnat för nationaldemokraterna.

 17. z999, det kommer inte att hända.

  Frekar, Jan Eliasson har nyligen fyllt 70 år. Det skulle vara riktigt oväntat om han skulle bli partiledare. Vid nästa val är han 74 år gammal.

  Mange, jag tror nog att du förstår skillnaden mellan att samarbeta och kompromissa i en koalition (vem behöver inte kompromissa när man samarbetar med andra?) och att bestämma sig för att ändra sin politik enbart för att väljarna inte gillar politiken man tidigare har fört.

 18. Jonas says:

  Jan Eliassson som ledare för Sossarna,
  ja visst är han några år, men 4-5 år över nästa val vore bra? På den tiden kan det komma fram ett nytt starkt namn. Han kan ena höger och vänsterfalang med sin diplomatiska förmåga, samtidigt som han har en förankring bakåt till Palme. Dessutom väcker han respekt utanför S, och ses rimligen som ett hot. Några andra namn som väcker mina känslor finns inte inom S idag.

 19. Jonas, jag är övertygad om att socialdemokraterna skulle få en bra partiledare i Jan Eliasson och det skulle nästan vara sämsta möjliga alternativ för oss i alliansen. Men samtidigt måste en socialdemokratisk partiledare ha som målsättning att bli statsminister. Han kan alltså inte gå in i valrörelsen 2014 med beskedet att han slutar efter valet. Att bli statsminister (om olyckan är framme och alliansen förlorar valet 2014) och sedan sluta nästan direkt är inte acceptabelt, det skulle uppfattas som ett stort svek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.