Dags att Riksdagen följer Stortingets exempel

Jag måste säga att jag tycker att det är märkligt att gruppledarna i riksdagen så enkelt avfärdar behovet av något slags gemensamt reglemente för mottagna förmåner.

Varför skulle vi inte kunna ha ett system som det norska? Där ska alla stortingsledamöter anmäla förmåner värda mer än 2.000 kronor från en myndighet, organisation eller privatperson till ett register. Självklart ska vi kunna offentligt förklara om vi har tagit emot en förmån som är värd så mycket.

För de allra flesta skulle det inte bli speciellt betungande. Jag tror inte att jag själv har tagit emot någonting som skulle föranleda en anmälan på mina åtta år i riksdagen. 2 000 kr är rätt mycket pengar och luncher (Region Skåne, Skånes Nykterhetsrörelse, EON m.fl.), middagar (LRF, Riksbanken, Advokatsamfundet m.fl.), studiebesök, ofta med mat (Sydsvenska Handelskammaren, Svenskt Näringsliv, Kriminalvårdsanstalten Hall m.fl.), böcker (fack- och skönlitteratur), gåvor (pennor, minnestallrikar, CD-skivor m.m.), biobiljetter och annat som jag har mottaget kan knappast någon gång haft ett värde på över 2 000 kr.

Jag tycker inte att det är något fel av Mona Sahlin att acceptera gratisbiljetter till Stockholm Open. På vilket sätt skulle det påverka hennes politik eller enskilda ställningstaganden? Arrangörerna vill dela ut gratisbiljetter för att få dit kändisar och att det skulle finnas någon annan baktanke än att det ser “attraktivt” ut om det sitter kändisar på läktarna tror jag knappast. Däremot skulle det vara fullt rimligt att Sahlin redogjorde för biljetterna i ett förmånsregister. Någon större hemlighet att hon var där var det ju knappast, alla kunde se henne på tv…

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Dags att Riksdagen följer Stortingets exempel

 1. frekar06 says:

  Det norska systemet verkar fullt rimligt tycker jag. Det borde som du är inne på införas i Sverige. Man kan ju undra vad som är problemet egentligen. När det gäller Mona Sahlin så var inte hennes problem att hon tagit emot gratisbiljetter till Stockholm Open.

  Hennes största problem var att det uppfattades som hyckleri att kritisera Arkelsten för bjudresor bara dagar efter det att hon själv låtit sig bjudas på Stockholm Open.

  /Frekar06

 2. Johan Tjäder says:

  För mig är det inte värdet på förmånen som är så himla viktig, utan det faktum att man skaffar sig tid med riksdagsledamöter. Tid att diskutera och påverka. Argument som inte redovisas.

  Ska man tala om transparens då skulle vi börja med att ledamöterna berättar vilka möten de har med vem och vad som framförts. T.ex. i en blogg som denna.

  Då finns det ju dessutom chans för ledamoten att få lobbyistens påståenden granskade, och det är nog ganska bra.

 3. Johan, det du beskriver tycker jag inte är rimligt. Framförallt för att medborgare måste kunna kontakta sina politiker anonymt och även om de har gjort det utan att vara anonyma så ska de inte få sina åsikter uthängda. Idag pratade jag en halvtimme med en man som tycker väldigt illa om sexköpslagen, men jag är inte så säker på att han vill få sitt namn och sina åsikter utlagda på min blogg.

  För det andra tror jag att du djupt underskattar hur mycket kontakt vi riksdagsledamöter har med olika personer, organisationer, företag, myndigheter och andra. Det skulle helt enkelt inte vara genomförbart att berätta om alla kontakter.

 4. Ola says:

  Varför inte använda samma belopp att redovisa som en vanlig arbetstagare måste redovisa som löneförmån.
  Jag kan inte se någon skillnad på det.

 5. En löneförmån får man av sin arbetsgivare, det vi pratar om nu är förmåner från andra än arbetsgivaren. Men får man en gåva som tack för ett arbete ska det givetvis beskattas som lön, precis som en löneförmån (såtillvida det inte är en skattefri löneförmån).

 6. Ola says:

  Johan

  Ja vi får då högst ta emot en lunch av ett annat företag för annars räknas det som muta . Så då har min arbetsgivare fel då?
  Alla gåvor som företag delar ut är ju ett tack för utfört arbete. Tror du att något företag skänker dej något utan att dom får igen något?

  Men det stora problemet är att Alliansen tar emot gåvor utan att redovisa vart dom fått pengarna ifrån…

 7. Företaget du är anställd på kan givetvis ha sina regler för sina anställda.

  I nästa vecka ska jag på ett lunchmöte som EON bjudit in till. De bjuder på lunch och informerar om för dem viktiga frågor under en timme. Det är inte på något sätt ett tack för utfört arbete, samtliga skånska riksdagsledamöter är inbjudna. Däremot är det en möjlighet för dem att “köpa vår tid”. De vet att vi nästan är möten alltid på förmiddagar och eftermiddagar, men lunch ska vi ändå äta, så därför bjuder de in till lunchmöte.

  Ola, du har även tidigare påstått att “alliansen tar emot gåvor”. Berätta gärna vad det är för gåvor. Lösa påhitt är bara irriterande. Är det någon som tar emot gåvor så är det Socialdemokraterna från LO.

 8. Ola says:

  Jag tycker inte det är så farligt med en lunch och det är klart att det är rätt träffa olika företag och arbetstagare. Men det vet du lika bra som jag att lunchen är ett sätt företag använder sig av att få er att komma på mötet och bli vänligt inställda .

  Jag skrev Alliansen för jag antar att M och Där med och finansierar kostnader som Alliansen har av den..
  Så jag antar att Centern vet vart Moderaterna och KD får pengarna ifrån.

 9. Det är klart att de vill att vi ska lyssna på deras åsikter. En väsentlig del av en riksdagsledamots uppdrag, på samma sätt som jag lyssnar på medborgare, organisationer och bloggkommentarer.

  Alliansen hade en del gemensamma kostnader, t.ex. våra allianscaféer i de tre största städerna, det betalar vi efter partiernas storlek (tur att det inte är efter partiernas förmögenhet…). Som jag sagt flera gånger förut så redovisar vi i Centerpartiet öppet var vi får våra pengar ifrån och jag uppmanar alla andra partier att göra detsamma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.