Vapenamnesti

Skickade igår kväll, eller rättare sagt i natt innan jag gick och la mig ett pressmeddelande om vapenamnesti som jag har skrivit tillsammans med Centerpartiet i Malmös ordförande Erika Hedblom. När jag i maj skickade ut ett nästan likadant pressmeddelande så fick det ingen uppmärksamhet alls, så jag blev rejält förvånad när det plötsligt hade blivit ett TT-meddelande som alla stora tidningar tagit in, radioinslag och tv-inslag.

Johan Linander, vice ordförande i justitieutskottet, och Erika Hedblom, ordförande för Centerpartiet i Malmö, kommenterar förslag om vapenamnesti:

”Centerpartiet är positivt till en ny vapenamnesti”

Det är med bestörtning som vi följer utvecklingen i Malmö. Polisen måste lägga alla tänkbara resurser på att stoppa den psykopat som skjuter oskyldiga personer.

I samband med den senaste tidens mordförsök har Malmöpolisen uttryckt önskemål om en ny vapenamnesti för att kunna minska antalet skjutvapen i omlopp bland kriminella. De har likaså uttalat sig för en skärpning av vapenlagstiftningen med längre straff för grova vapenbrott.

– Den senaste vapenamnestin vi hade var i mars-maj 2007. Det var den andra vapenamnestin i Sverige, den första var 1993. Vid båda tillfällena har resultatet varit positivt och tusentals vapen har lämnats in och förstörts, säger Johan Linander som är Centerpartiets rättspolitiska talesperson och vice ordförande i justitieutskottet.

– Centerpartiet ser fördelar med en ny vapenamnesti och ställer oss bakom Malmöpolisens förslag, säger Johan Linander.

– Antalet illegala vapen i Malmö är helt oacceptabelt. Vi måste ta situationen på allvar och ett sätt att markera detta är att skärpa straffen för grova vapenbrott, menar Erika Hedblom som är ordförande för Centerpartiet i Malmö.

This entry was posted in Pressmeddelanden. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.