Bodström lämnar

Jag kan inte säga att jag är speciellt överraskad över Thomas Bodströms besked att han lämnar riksdagen. Riksdagsarbetet har aldrig varit speciellt viktigt eller högt prioriterat för honom. Det är klart att han måste säga att det är ett svårt beslut att lämna riksdagen när han fått så många personröster, men innerst inne tror jag att han hela tiden kände att han måste prioritera familjen i det här läget. Och det är absolut inget fel i det.

Jag har debatterat mot honom i åtta år, först 2002-2006 när han var justitieminister och sedan 2006-2010 när han var ordförande i justitieutskottet. Vi har haft många hårda men bra debatter. Jag kan inte minnas att han har använt härskartekniker mot mig, inte på det sätt som han ständigt gjort mot justitieminister Ask, även om han gärna påstår att man tycker saker som man inte gör.

Som ordförande i justitieutskottet har han varit bra på ett sätt, men mestadels dålig. Han är social och trevlig och gjorde att stämningen på utskottssammanträdena oftast var väldigt god. Med några få undantag har han också skött själva mötena på ett kompetent sätt. Det är när han varit nonchalant i sitt mottagande av gäster och gett sig själv ordet så att vi andra inte hunnit få ställa våra frågor som ordförandeskapet har skötts dåligt.

Men utanför sammanträdena har han varit en usel ordförande. Han har inte tagit initiativ till studiebesök, han har inte varit närvarande på de allra flesta debatterna, han har inte tagit emot besök och gjort besök som en ordförande borde göra osv. Man kan sammanfatta det med att Bodström har sett till att lägga så lite tid på justitieutskottsarbetet som möjligt.

Trots allt kommer jag ändå att sakna honom. Dels för att han har varit en karismatisk riksdagsledamot och sådana finns det alldeles för få av, och dels för att han är en trevlig person som är lätt att ha roligt tillsammans med. Det har blivit en och annan mottagning, mingel, resa, fest och öl under åren.

Men att hans politiska karriär skulle vara slut tror jag inte. Han vill mer än något annat återta justitieministerposten. När det är dags för val 2014 så kommer han att stå högst på valsedeln och kämpa för att vinna valet så att han åter får bli minister. Ser fram emot nya hårda men bra debatter!

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Bodström lämnar

 1. Pingback: Gunnar Hökmark » Arkiv » Hatet måste möta gränser

 2. z999 says:

  Off topic, men det är en fråga. Är det verkligen sant som Jan Ericson skriver här?
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=4079400

  Applåderades Brunnes öppna hyllning till vänsterextrema grupper som anser att politiskt våld är något naturligt? År 1968 hade jag kunnat förstått det på grund av det enorma vänstertrycket i samhället, men idag finns inte samma ursäkt.

 3. frekar06 says:

  Det var väl mer eller mindre väntat att Bodström skulle lämna i den situation som var. Om man inte är fullt ut engagerad och intresserad så ska man inte sitta i Justitieutskottet. Det är trots allt ett av riksdagens tyngsta utskott. /Frekar06

 4. z999, eftersom biskop Eva Brunne inte hyllade någon vänsterextremism så applåderades inte heller något sådant budskap. Däremot applåderade hela kyrkan, inklusive prins Daniel, hennes fantastiska predikan mot rasism och främlingsfientlighet.

 5. z999 says:

  @Johan:
  “z999, eftersom biskop Eva Brunne inte hyllade någon vänsterextremism så applåderades inte heller något sådant budskap.”

  Hon hyllade demonstrationen arrangerad av grupper som anser att politiskt våld är rätt väg att gå. Det förekom ju en del våldsamheter mot polisen under den demonstration som hon syftade på. Predikan ligger ute på nätet. Som du antagligen vet så har predikan kommenterats av personer utanför sverigedemokraterna. Vad jag undrar över är hur dessa personer kunde sitta kvar och lyssna ändå.

  “Däremot applåderade hela kyrkan, inklusive prins Daniel, hennes fantastiska predikan mot rasism och främlingsfientlighet.”

  Det kan jag tänka mig men applåder under grupptryck känns bara oäkta för mig.

  Men tack för svaret i alla fall. Ville bara veta säkert hur det var egentligen. Det var förresten septemberalliansen som var arrangör, samma nätverk som demonstrerade mot att det blev borgerlig regering i förra valet och samlade tusentals demonstranter.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Septemberalliansen

 6. z999, hör du inte hur orimligt det låter? Varför skulle jag och säkert hundra andra borgerliga riksdagsledamöter applådera vänsterextremism eller en organisation som demonstrerar mot alliansen? Sanningen är inte svårare än att biskopen predikan handlade om främlingsfientlighet och rasism. Hon tog upp en demonstration dagen före som exempel på hur människor engagerar sig för ett öppet, humant och generöst Sverige.

  Som jag upplevde det då och det är fortfarande min bestämda uppfattning, så kunde det inte uppfattas som en hyllning till vänsterextremism, det kunde inte uppfattas som en hyllning till personer som vill ha politiskt våld, det kunde inte uppfattas som en organisation som demonstrerat mot alliansen, det kunde inte uppfattas som en predikan riktad mot något eller några partier. Det var helt enkelt en hyllning till ett öppet och generöst Sverige och mot främlingsfientlighet och rasism. Det var det som jag applåderade och det skulle jag göra igen om jag skulle hamna i samma situation.

  Att sedan sverigedemokrater gör allt för att dölja och förminska det pinsamma uppträdandet där de marscherade ut ur kyrkan under en predikan och minst sagt störde predikan, framför kungafamiljen, statsministern, samt en stor del av regeringen och riksdagen, det förvånar mig inte ett dugg.

 7. frekar06 says:

  Z999. Biskopen hänvisade visserligen till demonstration, men mer rätt har du inte. Att Sverigedemokraterna vill avskaffa allas lika värde och lika rättigheter är så uppenbart av partiprogrammet. Ni vill i ett slag ta bort 90 procent av invandringen till Sverige. Det är inte bara ett patetiskt förslag. Det är också främlingsfientligt i högsta grad. Jag, som är piratpartist, vill ha ett samhälle där allas lika värde garanteras, där allas lika rättigheter garanteras, där mänskliga fri- och rättigheter stärks och respekteras och där personlig integritet är en självklarhet.

  Det ska dock sägas att det inte bara är Sverigedemokraterna som har en politik på området som är så långt under all kritik så att man häpnar. Även borgerligheten och socialdemokraterna är ju helt fel ute i dessa frågor med FRA-lagen, Ipred, ACTA-avtalet, Datalagringsdirektivet, ökad kameraövervakning, polismetodutredning och drogtester av barn på blotta misstanke om droger (eller mer konkret polisen kan ta drogtest på barn precis som på vuxna på helt godtyckliga grunder) osv.

  /Frekar06

Leave a Reply

Your email address will not be published.