Jag föredrar regeringssamarbete med Mp

Nu är det inte jag som sitter och förhandlar, men jag kan utan tvekan säga att jag skulle föredra en majoritetsregering med Miljöpartiet före en minoritetsregering. I Region Skåne har den så kallade femklövern, med de fyra allianspartierna och Mp, klarat sig bra. Visst finns det ett antal ganska svåra frågor som måste lösas, men jag tror att det skulle gå. Några andra alternativ finns inte som jag ser det.

Visst skulle det även gå att regera i minoritet, socialdemokraterna har bara haft minoritetsregeringar sedan 1968, men för stabilitetens skull är det att föredra en majoritetsregering. Det blir stökigt och osäkert att i varje fråga hoppas på att SD inte ska vara överens med S, Mp och V. Någon kanske tänker att det skulle vara helt osannolikt att SD och V skulle komma överens, men riktigt så fungerar det inte i riksdagen. När vi voterar så möts de två största partiernas/blockens förslag i en avgörande omröstning och i det läget skulle SD kunna rösta för ett rödgrönt förslag när deras eget förslag har förlorat. Det går inte att utesluta att Sverigedemokraterna skulle göra så bara för att ställa till med problem för alliansregeringen som inte vill diskutera en enda fråga med dem.

I större mer långsiktiga frågor som energipolitiken, skollag m.m. och i principiellt viktiga frågor som Afghanistaninsatsen skulle vi bli tvungna att söka aktivt stöd för breda uppgörelser. Något som i och för sig inte behöver vara negativt.

Personligen är jag nöjd med att vi har gjort ett förhållandevis bra val i min valkrets. Vi backar, men bara med 119 röster (vi fick över 12 000), så mandatet är stabilt. Om det blir jag som får fortsätta vet jag ännu inte, personrösterna har inte börjat räknas i min valkrets.

För Centerpartiet i Skåne är det mer dystert. Ljusglimtarna är Osby, där vi ökade från sex till sju mandat, samt Tomelilla och Båstad där vi ökade men inte fick nya mandat. I övrigt backade vi i alla kommuner. Extra ledsamt är det att vi åter åkte ur fullmäktige i Helsingborg och för första gången står utanför fullmäktige i Vellinge. I regionfullmäktige backade vi från nio till sju mandat. Vi blir också av med riksdagsmandatet i Skånes västra valkrets. Med andra ord var det en valvaka igår med låg stämning.

I riksdagen är det ett svårt parlamentariskt läge, men det är ingenting mot hur det ser ut i många kommuner. I en del kommuner ser det nästan omöjligt ut att få till ett majoritetsstyre, det kommer att krävas ett blocköverskridande samarbete och kanske även S plus M. Något som har testats i ett antal kommuner tidigare, men det brukar sluta med att missnöjespartier växer sig ännu starkare.

En reflektion som jag har gjort ikväll är hur vi går från att vara starkast på landsbygden till att vinna terräng i städerna. Det är utmärkt att vi lyckas attrahera nya väljargrupper i städerna, men det är ett misslyckande att vi inte lyckas behålla stödet på landsbygden när vi har haft ansvarig minister och genomfört väldigt mycket bra från näringslivspolitik och landsbygdsprogram till enskilda vägar och vargjakt. En utvärderingsgrupp kommer att tillsättas, vi ska titta både på vad vi har gjort som gett framgång och vad vi har gjort som har varit mindre lyckat.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

10 Responses to Jag föredrar regeringssamarbete med Mp

 1. Harald says:

  Jag vet inte alltså, för mig är S,V och MP väldigt vänster. Högern ska inte samarbeta med dessa. Känns som min blåa röst nu vart en röst på MP, och jag skulle aldrig rösta på MP, aldrig.

  Ni blir det höjda bensinpriser och hej då till förbifart om MP ska ha något att säga till om. Sen kommer de säkert kräva en ministerpost.

 2. AH says:

  “Det går inte att utesluta att Sverigedemokraterna skulle göra så bara för att ställa till med problem för alliansregeringen som inte vill diskutera en enda fråga med dem.”

  Jag tror ni måste ta diskussionerna med SD. Debattera, diskutera, argumentera.

  Om ni fortsätter på den inslagna vägen att bara vända ett blint öga till och ignorera dom kommer dom förmodligen att gå framåt i nästa val. Exponera deras politik för vad den är, ta debatten, visa på alternativen.

  Men framför allt, ignorera dom inte, det skapar bara ett martyrskap och en underdog position som dom tjänar på.

  Med det inte sagt att ni ska anta deras politik som jag personligen anser vara förkastlig. Men att ta debatten, javisst.

  Mvh

 3. z999 says:

  Intressant info Johan. Det där med hur det blivit i kommunerna hade jag inte en aning om, säger en del om infon i vanlig media.

 4. Harald, visst måste vi ge Mp något för att de ska gå med och de kommer att vilja ha lika många ministerposter som vi i Centerpartiet och Fp, men jag tror ändå att det är att föredra på en fyraårsperiod.

  AH, visst ska vi debattera med dem, det gjorde jag redan i valrörelsen. Men det betyder inte att vi ska ge dem något som helst inflytande.

 5. frekar06 says:

  Det där med vargjakt är ingenting bra som jag ser det. Det är bedrövligt rakt upp och ner att vi har en regering som fattat beslut om licensjakt på en art som är utrotningshotad. Att det helt saknas vetenskapligt stöd för licensjakt på varg gör inte saken bättre och EU-kommissionen är på krigstigen mot den svenska jakten på varg. Förhoppningsvis kommer denna fråga att hamna i EG-domstolen där den hör hemma. Frekar06

 6. frekar06 says:

  Det är ett allvarligt läge i riksdagen precis som du skriver Johan. Om Miljöpartiet vägrar samarbeta med er och SD inte ska ha något inflytande så är det en mycket besvärlig situation. Den kan bli än allvarligare om de Röd-Gröna lägger ett misstroendevotum i riksdagen.

  Då måste Sverigedemokraterna bekänna färg. Dom har ju hotat med att sätta sig i total opposition om de inte får något inflytande över politiken (ett inflytande de verkligen inte ska ha) vilket torde innebära att om man är beredda på att göra verkning av hotet så kommer man rösta mot såväl Fredrik Reinfeldt som Sahlin.

  Då har vi med största sannolikhet ett nyval. Låt oss hoppas att vi inte hamnar där. Men låt oss vara förberedda på att det kan bli så. För jag har absolut ingen som helst tilltro till hur SD i riksdagen kommer att rösta i skarpt läge. Tittar man på kommunerna så verkar det som om man röstat lite på de borgerliga och lite på de Röd-Gröna förslagen. Situationen i riksdagen tror jag och hoppas på kommer att kunna hanteras på något sätt.

  Med kommunerna är det mycket värre. Vi kan mycket väl inom kort ha en konstitutionell kris. Det kan bli så att största blocket i en del kommuner inte kommer att få igenom sin budget pga. SD och därmed så lär den ledningen för kommunen inte sitta kvar. Det blir mycket svårt att sitta kvar om man inte kan få igenom sin budget. Problemet är att oppositionen inte kan ta över och nyval kan inte hållas i kommunerna. Vad som händer då vet vi inte idag. Frekar06

 7. Frekar, på landsbygden i norra Sverige så är vargjakten en av de allra mest diskuterade frågorna och en mycket stor majoritet är för licensjakten. Därför nämnde jag vargjakten som ett exempel på beslut som vi har fattat som är populära och bra för landsbgyden men som vi inte har lyckats kommunicera ut.

 8. frekar06 says:

  Det är möjligt att vargjakten är populär i norra Sverige, men det är ett beslut som jag kan garantera har retat upp en hel rad väljare ordentligt. Miljö departementet fick fler sura mail efter beslutet om vargjakten än vad regeringen fick ta emot i samband med FRA-omröstningen. Det säger en del om hur illa detta har tagits emot i resten av landet. Dessutom tror jag inte att det räcker med att ni kommunicerar bättre. Ni måste också vetenskapligt förklara beslutet för kommissionen som annars lär dra beslutet om licensjakt inför EG – domstolen. Beslutet om licensjakt strider med stor sannolikhet mot det förbud som finns i EG-rätten mot jakt på utrotningshotade arter (som varg). Men det får EG-domstolen förhoppningsvis ta ställning till här så småningom. Som jag ser det vore det bra oavsett om licensjakten är laglig eller olaglig att få det prövat i domstol så att vi i fortsättningen vet vad som gäller. Vad jag vet så har just det direktivet (kommer inte på namnet nu) inte prövats av EG-domstolen tidigare så det kan vara bra att få praxis.

 9. Ola says:

  Nja nu har man ju ingen licensjakt i Norra Sverge.. Det är ju i mellansverige man jagar varg.. Värmland, Dalarna och kan vara något mera län där omkring Småland och delar av Gävleborg.

 10. Ola, jag är skåning och för skåningar är allt norr om Hallandsåsen Norra Sverige….:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.