Det finns fortfarande en chans för egen majoritet

Som det ser ut nu, utifrån valnattsresultatet, så har alliansen enbart 172 mandat när vi skulle behöva 175 för egen majoritet. Men Reinfeldt gör rätt som avvaktar, det finns fortfarande en chans att vi ska få egen majoritet.

Jag har gjort en uträkning och jämfört med skillnaden mellan valnattsresultatet och slutliga sammanräkningen 2006. Har inte orkat räkna varje valkrets och hur mandaten skulle fördelas, men om den slutliga sammanräkningen nu 2010 ger ett lika stort plus till alliansen som den slutliga sammanräkningen gjorde 2006 så kommer vi att få fler röster än de rödgröna och Sverigedemokraterna tillsammans!

Så här har jag räknat:

2006 fanns det 5 438 402 valnattsröster, i den slutliga sammanräkningen fanns det 5 551 278. Med andra ord tillkom det 112 876 röster. Dessa fördelades så här: M 37 947, S 27 184, Mp 10 608, Fp 10 010, V 7 467, C 7 220, Kd 6 144 och övriga partier 6 295. Det gav alliansen 61 321 röster och de rödgröna 45 259 röster, med andra ord en övervikt på 16 062 röster.

Just nu i 2010 års valnattsräkning så har alliansen 2 841 756 röster, de rödgröna 2 518 707 röster och Sd 330 157 röster. Det gör att just nu har de rödgröna plus Sd 2 848 864 röster, dvs 7 108 röster fler än vi i alliansen. Kom då ihåg att skillnaden var 16 062 röster till förmån för alliansen 2006 i den slutliga sammanräkningen. Även om vi ger Sd alla extra slutliga röster från 2006, 6 295 röster, så skulle övervikten för alliansen vara 9 767 och vi behöver ta in 7 108. Med andra ord….

Om den slutliga sammanräkningen 2010 ger samma fördel till alliansen som den gjorde 2006 så skulle vi få 2 659 fler röster än de rödgröna plus Sd! Vi skulle alltså få en majoritet av rösterna! Men om det skulle ge en majoritet av mandaten är inte säkert. Visst har vi ett proporitionellt val med utjämningsmandat, men om Centerpartiets (så är det i valnattsresultatet), Folkpartiets och Kristdemokraternas mandat blir “dyra” så kan den lilla röstövervikten på 2 659 röster ätas upp.

Men, det är fruktansvärt spännande! Mycket mer spännande än någon hade kunnat tro på valnatten när det trots allt saknades 3 mandat från egen majoritet.

This entry was posted in General and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Det finns fortfarande en chans för egen majoritet

 1. z999 says:

  Den så kallade “extremhögern” valkampanjer året runt och inte bara sista veckan före valet. Om man följer dessa kampanjer och motkampanjer så var det väntat för länge sedan att SD skulle komma in i riksdagen. Om man följt debatterna på nätet så ser det ut som att de borgerliga kommer att få ensam majoritet imorron. Vilket innebär fortsatt massinvandring och accelerande integrationsproblem och mycket fler röster för SD i nästa val. Jag tror också att det finns stor risk för ytterligare ett massinvandringskritiskt parti i riksdagen. Och nej, dom kommer inte att samverka med SD på något sätt.

 2. Harald says:

  Spelar ju egentligen ingen roll för SDs del om de får vågmästarroll eller inte, för inget parti kommer samarbeta med dem. Jag tror de ser sitt intåg till Riksdagen som 4år att “marknadsföra” sig till nästa val.

  Om SD stannar kvar i Riksdagen till nästa val tror jag mest beror på de själva, och inte på de andra partierna.

 3. z999 says:

  @Harald:
  “Spelar ju egentligen ingen roll för SDs del om de får vågmästarroll eller inte, för inget parti kommer samarbeta med dem. Jag tror de ser sitt intåg till Riksdagen som 4år att “marknadsföra” sig till nästa val.”

  Ur marknadsföringssynpunkt är det förståss mer tacksamt att sitta utan vågmästarroll och bara bedriva opposition utan att behöva ta något ansvar. Men en del av väljarna (SD’s) vill ju kanske se någon förändring och att deras röster ska förvaltas på något sätt.

  “Om SD stannar kvar i Riksdagen till nästa val tror jag mest beror på de själva, och inte på de andra partierna.”

  Fast det förutsätter förståss att de andra partierna fortsätter att bedriva samma massinvandringspolitik och beviljar sjukvård åt illegala invandrare och så vidare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.