Så går valet

Ska jag vara helt ärlig så brukar jag inte tippa valresultaten speciellt bra, men jag ska trots allt göra ett försök. Så här tror jag att valet går (med mera):

Socialdemokraterna får 29,9 procent. Mona Sahlin räddas på valnatten av att de blir största parti i valet. Att de fortfarande är största parti säger även Sahlin i förlustintervjun runt midnatt. Efter några dagar ökar kritiken mot Sahlin till stormstyrka. De som var hennes betvivlare och kritiker när hon tog över efter Göran Persson kommer fram ur garderoben och leder styrkorna mot henne. Uttalandet om största parti tolkas som att Socialdemokraterna ska vara nöjda med 29,9 procent, vilket ett parti som aldrig varit mindre än 35 procent inte kan acceptera. Mona Sahlin meddelar sin avgång som partiordförande i slutet av oktober.

Moderaterna gör sitt bästa val sedan 1928 och stannar på 27,3 procent. Detta uppfattas märkligt nog som ett mindre bra resultat, de har ju haft betydligt högre i opinionsundersökningarna fram till valet. Men som vanligt får moderaterna lite sämre i valen än i opinionsundersökningarna. Fredrik Reinfeldt fortsätter att regera.

Centerpartiet överraskar ännu en gång och blir landets tredje största parti när förra valets resultat på 7,9 procent tangeras. Vi glada valstatistiker glädjs åt ökningen från 7,88 procent till 7,91 procent. Maud Olofsson lyckas framställa sig som valets stora vinnare trots att uppgången inte är sådär överväldigande, 0,03 procent…. Men med tanke på opinionsundersökningarna fram till valet så uppfattas 7,9 procent som en seger för partiet. Centerpartiet följer sin gamla trend att få högre i valresultat än i opinionsundersökningarna.

Miljöpartiet blir de som egentligen är valets stora vinnare. De får 7,8 procent, vilket ska jämföras med 5,2 procent i förra valet. Men eftersom de rödgröna inte vinner så blir det svårt för Eriksson och Wetterstrand att stå och jubla som valvinnare. De stöttar Mona Sahlin och säger på valnatten att det rödgröna samarbetet ska fortsätta i opposition, men när de inser att Sahlin kommer att falla och miljöpartisterna internt kritiserar samarbetet med Vänsterpartiet så blir det inget mer rödgrönt samarbete i riksdagen.

Folkpartiet är valets största förlorare vid sidan om socialdemokraterna. Trots en måttlig nedgång från 7,5 till 7,1 procent så framstår Fp som de stora förlorarna inom alliansen eftersom de har haft bättre opinionssiffror under den största delen av valrörelsen. De folkpartister som under valrörelsen talat med centerpartister som om vi skulle behöva stödröster för att klara riksdagsspärren står med byxorna nere. Det blir intern kritik inom Fp för att deras valrörelse blivit allt för mycket en enmansshow av Björklund och att Fp enbart blivit ett skolparti.

Kristdemokraterna får 6,4 procent. Det är visserligen en nedgång från 6,6 procent, men i jämförelse med relativt svaga opinionssiffror under stora delar av mandatperioden så känner sig kristdemokraterna som vinnare trots allt. Göran Hägglund sitter mycket starkt i sitt parti. Fördelningen av rösterna inom alliansen gör att ministerposterna fördelas på samma sätt som tidigare, men självklart blir det en del personförändringar.

Vänsterpartiet får 5,9 procent vilket är detsamma som förra valet, de fick då 5,85 procent. Lars Ohly är nöjd men hans kommentarer efter valet tolkas som att Vänsterpartiet hade kunnat få fler röster om det inte hade varit för det rödgröna samarbetet. Redan efter några veckor meddelar V:s nya riksdagsgrupp att de inte tänker ha ett tätt rödgrönt samarbete i riksdagen. Det betyder att hela det rödgröna samarbetet går i graven. Något som gammelsossarna är nöjda med, det var fel från början att ta Ohly i båten och han var också en av anledningarna till Socialdemokraternas usla valresultat.

Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. De får 4,8 procent och 19 mandat. Åkesson, Söder och de andra jublar hela valnatten. Först tror de att de har fått en vågmästarposition, men alliansens 48,7 procent räcker för en majoritet av mandaten eftersom övriga partier får 2,9 procent. Piratpartiet överraskar med att få långt mer än någon opinionsundersökning har visat, men 1,7 procent är långt från en plats i riksdagen. Feministiskt initiativ kommer upp i en procent och Gudrun Schyman lägger ner Fi i slutet av året.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Så går valet

 1. staffan danielsson says:

  Ligger nära mina bedömningar…!

  Min egen valprognos diffar lite med den gjordes å andra sidan redan 13 dec 2009…;http://staffandanielsson.blogspot.com

 2. frekar06 says:

  Det är många förstagångsväljare som vi inte riktigt har koll på vad dom kommer rösta på. Själv tror jag och hoppas på att Piratpartiet blir det parti som tar vågmästarrollen och därmed håller Sverigedemokraterna utanför riksdagen. Det finns dock två viktiga delmål för Piratpartiet om dom inte kommer upp i fyra procent av rösterna och det är 1 procents gränsen där de får hjälp med att dela ut valsedlar och 2.5 procents gränsen där man får partibidrag. Det skulle ha väldigt stor betydelse för ett litet parti som PP att få hjälp med valsedlar och få partibidrag. Men som sagt jag tror att PP kan nå fyra procent. De har uppenbarligen mötts med positiva reaktioner ute på skolor osv.

 3. frekar06 says:

  Det finns en intressant aspekt med just FI och det är att dom kan ta låt oss säga en procent av Vänsterns röster. Det kan avgöra såväl riksdagsvalet som om Vänstern kommer in i riksdagen eller inte. /Frekar06

 4. frekar06 says:

  Jag blir så trött när jag hör om valfusk. Nu är det tydligen dags igen. En pirat har varit ute med valsedlar i Rättviks kommun. På en av vallokalerna påtalade Piraten att deras valsedlar inte låg tillsammans med de etablerade partiernas valsedlar och fick till svar att: “det minsann inte var deras ansvar att ha hand om några andra valsedlar än Riksdagspartiernas”.

  http://piratblogga.nu/jonas/2010/09/19/valsedelsutdelning-och-misstankt-valfusk/

  Det är för många rapporter om valfusk. Förhoppningsvis kommer det att bli efterspel till detta. PP har vad jag kan förstå förklarat att alla vallokaler som under förtidsröstningen diskriminerat deras valsedlar ska JO-anmälas. Misstänker att även allt valfusk eller försök till valfusk kommer anmälas till JO. /Frekar06

 5. Det är bra att ni anmäler när ni anser att det begås felaktigheter. Det kan mycket väl hända att många valförrättare har för dålig kunskap.

  När det gäller PP och Fi så tror jag att ni kommer att gå ungefär samma väg. En nedläggning och sedan en uppstart igen av några eldsjälar. För PP skulle det kunna bli en sammanslagning med de som kallar sig Liberala partiet. Träffade på dem i Lund.

 6. frekar06 says:

  De har inte för dåliga kunskaper har det visat sig. Det är valnämnder runt om i landet som ger förrättare felaktig information. Jag tror inte Piratpartiet kommer läggas ner. Christian Engström (PP) sitter ju i EU-parlamentet och egentligen borde även Amelia A. från PP sitta i EU-parlamentet eftersom Lissabonförd. har trätt ikraft.

  Men ingen vet när hon ska tillträda då det inte finns någon koll i Bryssel på hur många ledamöter som ska sitta i Europaparlamentet. Varken siffran i Lissabonfördraget eller det tidigare fördraget stämmer vad jag kan förstå. Det är med andra ord lite allmänt kaotiskt kring detta. Ja, Ja EU får hantera sina interna problem helt enkelt.

  Dessutom gör ju Piratpartiet verkning av sin politik även utanför riksdagen genom bland annat att hosta Wikileaks servrar, genom att tillsammans med The Pirate Bay hosta Tor (anonymiseringstjänst) för att hjälpa demokratiaktivister i Iran och i andra delar av världen och genom att ge Pirate Bay skydd från industrins klor. /Frekar06

 7. z999 says:

  Jag tror att SD får 12%. En försiktig gissning bara.

 8. z999 says:

  Jag hade aningen fel men är rätt nöjd med de 5,8%:en i alla fall.

 9. frekar06 says:

  Nu är vi i det parlamentariska kaos som vi inte skulle hamna i med Sverigedemokraterna som vågmästare mellan två block som inte har majoritet. Inget parti vill ha med SD att göra. Miljöpartiet verkar inte vilja samarbeta med den borgerliga alliansen.

  Om detta läge står sig har vi inte underlag för att kunna ha en stabil regering och då borde nog nyval utlysas. Vi får hoppas att vi inte hamnar i en så allvarlig kris att nyval skulle vara enda alternativet, men risken för att vi hamnar där har dessvärre ökat med de besked som har getts hittills av främst Miljöpartiet. Frågan man ställer sig är om SD är beredda att fälla Reinfeldt i en eventuell omröstning om förtroendet i riksdagen om de inte får genomslag för sina frågor. Att de inte kommer rösta för en regering ledd av Sahlin är uppenbart.

  /Frekar06

Leave a Reply

Your email address will not be published.