Öresunds-Nytt

Öresunds-Nytt– förbättra kunskapen genom bättre nyhetsförmedling

Tyvärr har Öresundsfrågorna fått en alldeles för liten uppmärksamhet i den skånska valrörelsen. För många skåningar är gränshindersfrågor, ny förbindelse över norra Öresund och andra frågor relaterade till Öresundsregionen av största vikt för hur man ska välja parti. Centerpartiet i Skåne och Centerpartiet i Malmö, bland annat genom www.öresundspartiet.se, försöker höja temperaturen i Öresundsdebatten, men de andra partierna tycks i stort sett ointresserade.

Idag lägger vi fram ytterligare två förslag för en förbättrad Öresundsintegration:

Under flera årtionden var det alldeles naturligt för skåningar att se på dansk tv och på samma sätt har danskarna kunnat se svensk tv. Med digitaliseringen har detta blivit betydligt svårare och ofta krävs det köp av tilläggstjänster för att det ska gå att se dansk tv i Skåne. Möjligheten för att se varandras tv är också viktig för språkförståelsen.

– Vi föreslår att samtliga nordiska public service-kanaler ska gå att se i de nordiska grannländernas ordinarie tv-utbud.

Med ett allt större dagligt utbyte mellan Skåne och Själland så blir förändringar och nyheter viktiga även om man bor på andra sidan av sundet. Även om gratistidningarna sprids över sundet med framförallt Öresundstågen, så finns det en brist på nyhetsförmedling mellan den östra och västra delen av Öresund.

– Vi föreslår att SVT och DR återstartar ett samproducerat nyhetsprogram, Öresunds-Nytt, med dagliga sändningar likt Sydnytt.

Johan Linander, distriktsordförande Centerpartiet i Skåne

This entry was posted in Pressmeddelanden and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Öresunds-Nytt

 1. MatsN says:

  Bra idé tycker jag, men prio ett för att få ihop Öresundsregionen borde vara att göra något akut åt den allt snabbare förfallande kvaliteten på tågtrafiken.

  På mitt knökfulla, stekheta, vagnsbristade (som vanligt)morgontåg LA-Malmö kollapsade en ung kvinna. Det fanns liksom ingenstans för oss andra att flytta oss så det var ren tur att det var precis medan vi rullade in i Lund så att hon relativt snabbt kunde få hjälp ut.

  Väl på jobbet kunde man läsa om nya haverier vid Svågetorp: http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1236699/Teknikfel-stoppade-tag-vid-Svagertorp.html

  Det känns som att DSB kommer undan med att balansera precis på gränsen till katastrof för tågtrafiken hela tiden. Gissar att de funnit att man tjänar mest pengar på det sättet.

 2. z999 says:

  Jag undrar hur de lagstiftande kan strunta så fullständigt i lagbrott som syftar till mötesstörningar?
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7775525.ab

  “Men när de kom dit var där 500 motdemonstranter på plats som inte hade sökt tillstånd och det var stökigt på platsen, så Sverigedemokraterna kunde inte genomföra sitt möte. Vi blev fick hjälpa till att eskortera dem därifrån, säger Marie Åhman, på polisen i Göteborg.”

  Det var ju snällt av polisen att hjälpa dom därifrån och låta de kriminella vinna igen.

  Den här valrörelsen innehöll en nyhet, knivtortyr av meningsmotståndare.
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverigedemokrat-overfallen-i-bostad-1.1168863
  Det är andra gången han blir attackerad med kniv av självutnämnda och självgoda antirasister men förra gången kom han undan. Med tanke på hur sverigedemokrater kan bli av med jobbet, få hemsidor nedstängda och uteslutas ur facket så tror jag inte att polisen kommer att offra tillräckligt med kraft på att få fast de skyldiga. Det grundar jag också på att de inte har gjort det tidigare. Fler sverigedemokrater har blivit attackerade med kniv utan att någon har gripits.

  Ett flertal personer i vår lagstiftande riksdag prenumererar på tidningen expo som sympatiserar (och gör reklam för) de grupper som sysslar med politiskt våld.

  Jimmie Åkesson har frågat vad riksdagspartierna har för inställning till händelserna och Lars Ohly är den enda som mig veterligen har svarat. Han har åtminstone uttryckt sin avsky för knivtortyren.

 3. frekar06 says:

  Expo är rena skämtet och knappast särskilt trovärdiga, oavsett om man står till höger eller till vänster på den ideologiska skalan, även om det finns vissa vänster extremister som tror på skiten i tidningen.

 4. frekar06 says:

  När det gäller Skånetrafikens Öresundståg så har jag vid ett flertal tillfällen på Konsumentsajten Fairshopping påtalat för Skånetrafiken hur urdåliga Öresundstågen är. Senast jag åkte i Fredags blev vi en fyrtio minuter försenade på en sträcka mellan Helsingborg-Halmstad som normalt tar en timme. Toaletterna på tågen fungerade inte på hela sträckan Göteborg-Helsingborg (ca 2 timmars restid). Men inget händer och ingen vill ta ansvar här nere i Skåne/Halland. Öresundstågen borde skrotas helt och hållet då de är i princip oanvändbara tack vare alla fel som finns på dom.

 5. Håll er till ämnet….

  Men Öresundstågen är relevant. Beklagar att de blivit så mycket sämre sedan jag slutade i Region Skånes kollektivtrafiksnämnd…. När jag åkte Öresundståg i lördags så var också toaletten sönder. Irriterande när jag för en gång skull behövde gå på toa på tåget.

Leave a Reply

Your email address will not be published.