Intressant debattartikel om Östros påhittade “pensionärsskatt”

Thomas Östros har hittat på begreppet “pensionärsskatt” och kör hårt med det, senast i Aktuellt i debatt mot Anders Borg. Han menar att alliansens jobbskatteavdrag skapat en ny pensionärsskatt, vilket självklart är felaktigt. Ingen får högre skatt för att någon annan får lägre. Tvärtom har vi sänkt skatten på pensioner i tre steg under den här mandatperioden, något som aldrig har skett under en socialdemokratisk regering. Och är det någon på allvar som tror att en rödgrön regering med Sahlin, Östros och Ohly kommer att sänka skatter? Tvärtom, vi lär få ett högre skattetryck med en rödgrön vänsterregering.

Jag vill gärna sänka en lång rad skatter, tjänstemomsen, arbetsgivaravgifter, inkomstskatter för framförallt låg- och medelinkomsttagare, högre brytpunkt för statlig skatt och så vidare, men jag vill också fortsätta att sänka skatten på pensioner. Precis som jag har skrivit tidigare här på bloggen så tycker jag att det är logiskt att det finns en skillnad i beskattning mellan lön och pension eftersom ett jobb medför en hel del kostnader som en pensionär inte har. Tydligen har Maud Olofsson sagt samma sak i en intervju idag.

DN Debatt idag finns det också en intressant debattartikel om att pensionärer faktiskt inte beskattas hårdare än löntagare. På Aktuellt igår redovisades också en undersökning som visar att det procentuella antal miljonärer är störst i åldersgruppen över 65 år. Detta tycker jag visar att generella skattesänkningar för alla pensionärer inte är att föredra, istället är det pensionärer med låga pensioner som ska prioriteras först.

This entry was posted in General and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Intressant debattartikel om Östros påhittade “pensionärsskatt”

  1. Leffe says:

    När kommer ett förslag på ett nytt, enkelt och begripligt skattesystem där det blir tydligt och förutsägbart för var och en (både skattskyldig och politiker) hur mycket skatt som ska betalas?

  2. frekar06 says:

    Så “pensionärsskatten” existerar inte? Förstod inte riktigt debattartikeln, men av det du skriver här Johan så verkar det vara det debattartikeln säger.

  3. Pingback: Val 2010 | Lite av varje

Leave a Reply

Your email address will not be published.