Bodströms solodans

I veckor och månader har vi väntat på de rödgrönas rättspolitiska överenskommelse. Idag trodde jag att det var dags, men icke. Det blev istället en solodans av Bodström. På sju sidor presenterar han en rad gamla kända S-förslag och en del nya som han har tagit från vårt rättspolitiska alliansprogram.

Mest anmärkningsvärt är frånvaron av besked i de frågor där vi vet att de rödgröna är oeniga, det rättsliga samarbetet inom EU, resurser till rättsväsendet, legalisering av narkotika, halvtidsfrigivning m.m. Tänker de komma med någon överenskommelse eller inte?

Mest uppmärksamhet har Bodströms förslag om att slå samman Säpo med Rikskriminalpolisen och Ekobrottsmyndigheten fått. Det finns en poäng med att samordna resurser och myndigheter för att spetsa bekämpningen av grov organiserad brottslighet, men det har vi redan gjort med den nationella satsningen mot grov organiserad brottslighet (GOB). Där samarbetar Säpo, RKP och EBM, men även andra myndigheter som Tullverket, Kronofogdemyndigheten, Åklagarmyndigheten m.fl.

Men att slå samman Säpo, RKP och EBM, är det så klokt? Jag är högst tveksam. Visst jobbar alla tre delvis mot grov samhällsomstörtande brottslighet, men det finns ännu större skillnader. Säpos författningsskydd och kontraspionage har inte så mycket att göra med mindre allvarliga ekonomiska brott som ger på sin höjd böter eller med RKP:s enhet för polisflyg eller polishundtjänsten.

This entry was posted in General and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Bodströms solodans

 1. Leffe says:

  Min personliga favorit är förslaget om prövningstillstånd för åklagare som motiveras med att det idag gäller för advokater. Knappast en kunnig och noggrann jurist som tror att det är ombudet som är part i ett brottmål. Pinsamt okunnigt av Bodström…

 2. frekar06 says:

  Vad sysslar Socialdemokraterna och SSU med? Att jämföra Centern med nazisterna för att man släpper fram 14-årige Elias i media och i politiken är ju rent förtal. Och att sedan gå till personangrepp mot Elias är så lågt man kan sjunka. Dom har just lyckats överträffa LO:s smuts kampanj förra veckan. Själv tycker jag att detta är helt oacceptabelt och en ren skandal.

 3. Leffe, jag förstod inte riktigt vad Bodström menade, det var så otydligt uttryckt.

  Håller helt med dig frekar, socialdemokraternas Nima Gholam Ali Pour jämställde på sin blogg Centerpartiet med Hitlers regim för att vi låter de unga CUF:arna Elias Giertz och Love Lyssarides skriva debattartiklar. Det är så uselt lågt att man blir mållös. Menar socialdemokraterna att 14-15-åringar inte ska få uttrycka sina åsikter? Hade sossen träffat Elias och Love hade han insett vilka begåvningar de är och med oerhört hög integritet.

 4. Leffe says:

  Bodström menade nog att på samma sätt som enskilda (den tilltalade/dömde) idag i enklare mål behöver prövningstillstånd för att HovR ska pröva ett överklagande så ska samma sak gälla för åklagare om åklagaren väljer att överklaga.

  Min kommentar avser att Bodström skrivit fel i (s)-programmet, när han hävdar att det är advokaten som idag behöver prövningstillstånd när det i själva verket är den enskilde som behöver det. Ingen stor sak, men det säger en del om hur hafsigt programmet sammanställts…

 5. frekar06 says:

  En liten uppdatering om personangreppen mot Elias och Love. Nima Gholam Ali Pour är nu tydligen avstängd från Socialdemokraternas bloggnätverk Netroots.

  http://www.politikerbloggen.se/2010/08/18/35218/

  Det är bra, men knappast tillräckligt. SSU/Socialdemokraterna borde gå ut och be såväl Centern som Elias och Love om ursäkt.

  /Frekar06

 6. frekar06 says:

  “Menar socialdemokraterna att 14-15-åringar inte ska få uttrycka sina åsikter?”

  Det är en väldigt bra fråga. Yttrande- och tryckfrihet gäller även för alla oavsett ålder. Om sossarna inte accepterar det så har vi faktiskt ett allvarligt problem. /Frekar06

 7. frekar06 says:

  “Yttrande- och tryckfrihet gäller även för alla oavsett ålder.”

  Det ska stå “Yttrande- och tryckfrihet gäller oavsett ålder.” och inget annat. Blev språkligt fel.

 8. Nan says:

  Man blir ju mörkrädd när man hör idéen att slå samman Säpo med delar av vanliga polisen. Säpo måste ju utreda även lösa rykten och potentiella problem (som att kontrollera riskabla släktband) om det rör rikets säkerhet på ett sätt som definitivt är rättsosäkert för vanlig brottslighet, men även hålla sig osynliga och se till att hålla mycket hårt i uppgifterna (enligt principen trust but verify). Om Säpos uppgifter om dessa potentiella problem och metoder blandas in i det vanliga polisarbetet så har vi ju en utförsbacke utan like. Huga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.