Vilken usel valkompass SvD!

Nu har de s.k. valkompasserna börjat komma. Gjorde nyss Svenska Dagbladets valkompass och blev väldigt förvånad, jag blev inte centerpartist! Jag blev mest kristdemokrat, sedan folkpartist och på tredje plats kom Centerpartiet.

Hur har de konstruerat valkompassen om inte ens en centerpartistisk riksdagsledamot blir centerpartist. Den enda fråga där jag skiljer mig från Centerpartiets linje är frågan om euron, men enbart på den frågan kan jag knappast bli kristdemokrat.

Sedan såg jag på andra C-bloggare att de har haft samma problem. C:s gruppledare i Stockholm Per Ankersjö blev inte centerpartist ens när han svarade på alla frågor precis som Centerpartiet tycker! Även andra centerpartister och socialdemokrater har blivit något annat än vad vi är.

När jag sedan gör deras “blockkompass” så är det ännu mer märkliga påståenden. Vad menar de t.ex. med påståendet “Straffmyndighetsåldern ska sänkas”? Det tycker inte alliansen och det tycker inte de rödgröna, hur kan det vara ett påstående som skiljer mellan blocken? Folkpartiet hade en gång ett förslag om sänkt straffmyndighetsålder, men det röstades ner på deras landsmöte. Jag misstänker att de som har konstruerat testet är så okunniga att de tror att allianspartierna vill sänka straffmyndighetsåldern. Pinsamt!

Nu har jag gjort testet fyra gånger till och jag kämpade verkligen för att få bli centerpartist. De tre första gångerna fick jag åter höra Göran Hägglunds röst, men på fjärde försöket lyckades jag bli centerpartist. Det var när jag prickade in de tre viktigaste frågorna på sådana frågor som jag vet att vi i Centerpartiet skiljer oss från Kristdemokraterna, t.ex. nedladdning för privat bruk, som jag lyckades.

Helt sjukt att det ska vara så svårt att bli det man är när man dessutom vet vad partiet står för. Fastän jag svarade precis som Centerpartiet tycker så blev jag aldrig mer centerpartist än 64 %! Gör om valkompassen eller lägg ner den!

This entry was posted in General and tagged , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Vilken usel valkompass SvD!

 1. Jenny Löwerot says:

  Instämmer till fullo. Tycker ändå att du hade tur som blev folkpartist på andra plats. Själv blev jag Kristdemokrat i första hand och Sverigedemokrat (ni läste rätt) i andra hand, trots att jag instämde helt i påståendet om att invandring berikar Sverige.

 2. Hans J says:

  Johan,

  Det är i ditt fall åtminstone teoretiskt möjligt att bli centerpartist…

  Men Piratpartist… är det inte ens möjligt att bli ens teoretiskt!

  Kolla också det här testet med slumpvisa svar 🙂

  Slumpväljare?

  Jag är Pirat – oavsett vad SvD vill!

 3. Ja, den är helt enkelt för dålig för att få vara publicerad och vi är flera som sågat den i omgångar sedan i april, ändå dyker den upp lite nu som då.

  Fem gånger har jag gjort den och hur jag än svarat har jag aldrig lyckats få Piratpartiet ens på den övre halvan av mina så kallade “sympatier”.

  När jag imorse såg att SvD lade upp den så mailade jag omedelbart till deras egna “faktakollen” så får vi se om de vågar kontrollera den.

  Mvh

  /J-O

 4. Mikael says:

  Oerhört oproffsigt av Svd och Tommy Möller. Varför ha med PP om ingen av deras frågor runt informationsfrihet, medborerliga rättigheter, denmokrati och rätten till ett privatliv går att välja. Tror verkligen en av sveriges ledande stasvetare att medborgarrättsdebatten de två senaste åren egentligen handlar om huruvida man ska kunna se på film gratis?

  Skandalöst dåligt, pinsamt.

 5. Menar du att du verkligen inte fattat att du i grund och botten är en kristdemokrat?

  Märkligt. Det har ju de flesta av oss som läser din blogg fattat ända sedan du bara några veckor efter segervalet 2006 övergav alla dina tidigare löften för att få sitta kvar vid maktens bord.

 6. Hans, bra att det har gjorts slumpmässiga test. Det visar ju verkligen hur konstig valkompassen är.

  Björn, du är bara tråkig. Du tänker säkert mest på mitt ställningstagande för könsneutrala äktenskap…

 7. z999 says:

  Jag blev 64% (tror jag det var) sverigedemokrat. Kristdemokraterna kom på andra plats men så långt ner så jag tyckte det var ok, skulle aldrig kunna tänka mig att rösta på dom.

  “Vad menar de t.ex. med påståendet “Straffmyndighetsåldern ska sänkas”? Det tycker inte alliansen och det tycker inte de rödgröna, hur kan det vara ett påstående som skiljer mellan blocken?”

  Ehrmm…ja du, det var ju inte bara de två riksdagsblocken som ingick.

  @Björn Felten:
  “Menar du att du verkligen inte fattat att du i grund och botten är en kristdemokrat?”

  🙂
  LOL

  @Mikael:
  “Tror verkligen en av sveriges ledande stasvetare att medborgarrättsdebatten de två senaste åren egentligen handlar om huruvida man ska kunna se på film gratis?”

  Det är det fler som tror. Piratpartiet kanske måste inse att det krävs lite mer för att få ut budskapet.

 8. z999 says:

  @Linander:
  “Björn, du är bara tråkig. Du tänker säkert mest på mitt ställningstagande för könsneutrala äktenskap…”

  Är du för eller emot det?
  Könsneutrala äktenskap? Homosexuella som vill gifta sig i kyrkan? Ja, ja, det lär ju ha funnits judar som varit nazister också.

 9. z999 says:

  @Jenny Löwerot:
  “Själv blev jag Kristdemokrat i första hand och Sverigedemokrat (ni läste rätt) i andra hand, trots att jag instämde helt i påståendet om att invandring berikar Sverige.”

  🙂
  Sverigedemokraterna som parti har berikats av invandringen. Speciellt i Södertälje.

  http://lt.se.adp-visitor.sth.basefarm.net/nyheter/1.833576-sd-kandidat-stryks-fran-listan

  Är det rimligt med såna här lagar? Sverigedemokraten i artikeln har alltså rösträtt i riksdagsvalet men får inte väljas i riksdagsvalet. Är det inte på något sätt en omyndigförklaring av en vuxen människa?

 10. z999 says:

  Jag vet att ingen menar allvar med det där snacket att “alla är lika värda” men ska inte alla svenska medborgare ha samma rättigheter? Marwan Odeish har valt att fortsätta sitt engagemang för sverigedemokraterna i Södertälje ändå.

 11. Pingback: Christian.Ottosson.nu » Oansvarigt dålig partikompass

 12. z999, personen som omnämns i LT har förmodligen rösträtt i kommunfullmäktigevalet, men inte i riksdagsvalet.

  Det finns ingen motsättning mellan att vara kristen och homosexuell, varför skulle det finnas det?

 13. Stig-Björn Ljunggren says:

  Tack för dina synpunkter!

  Vi välkomnar debatten om väljarkompassen eftersom vi just nu håller på med en (planerad) översyn och uppdatering. Därför är påpekanden och åsikter precis vad vi nu behöver.

  Men vi kan aldrig garantera dig en kompass som ger dig eller någon annan en klockren partistämpel. Partierna kommer att ligga i närheten av varandra i lite olika ordning beroende på hur testaren lägger sina svar.

  Framförallt: Partikompassen säger inte vilket parti vi ska rösta på, i den bedömningen ingår en massa andra frågor. Partikompassen är ett instrument som kan användas i den processen som alla medborgare måste kämpa med – att vaska fram vilka som är värd stöd i höstens val.

  Jag brukar ta mig själv som exempel: Jag blir oftast folkpartist eller centerpartist. Fast jag är medlem i sossarna sen -82.

  Som sagt, tack för synpunkterna! Vi tar dem i beaktande nu när vi uppdaterar!

 14. Tack för din kommentar Stig-Björn och det är bra att ni uppdaterar valkompassen. I dagens skick håller den helt enkelt inte måttet. Visst kan det vara så att många partier har samma svar på en del frågor, men när vi centerpartister inte ens kan bli centerpartister hur vi än försöker så måste något vara fel. Det var först när jag valde alternativ där jag visste att kristdemokraterna tycker tvärtom som jag lyckades bli mer centarpartist än kristdemokrat.

 15. frekar06 says:

  Hej,

  Det kommer bli ett “Off-topic” inlägg här eftersom detta är viktigt. Riksdagen ska på måndag debattera ett förslag till förändring av nuvarande regler som skulle göra det möjligt för CSN att hålla inne studenters studiemedel på blotta misstanken om att någon felaktighet föreligger. Detta är ett förslag som kommer att åsidosätta enskilda studenters rättssäkerhet och Lage Rahm (MP) sammanfattar läget så här:

  “Med nuvarande njugga inställning hos CSN som vi sett har drabbat enskilda studenter hårt, riskerar det nya förslaget tusentals studenters möjlighet till högskolestudier.”

  Det är ett mycket allvarligt läge nu och förslaget måste stoppas av riksdagen. För det här är precis som Rahm påpekar ett förslag som hotar tusentals studenters möjligheter till högskolestudier.

  //Frekar06

 16. z999 says:

  @Johan Linander:
  “z999, personen som omnämns i LT har förmodligen rösträtt i kommunfullmäktigevalet, men inte i riksdagsvalet.”

  Det kan vara så eftersom SD inte har reagerat speciellt kraftfullt på det hela. Men i alla fall, det är en människa som har jobb och som har engagerat sig i det svenska samhället. Men (igen), ok lagar är lagar.

  “Det finns ingen motsättning mellan att vara kristen och homosexuell, varför skulle det finnas det?”

  Först, jag är troende, bara som info för att kunna värdera vad jag skriver.
  Visst kan en kristen vara homosexuell (det är ju inte så att heterosexuella är syndfria på något sätt), men om man lägger samman svenska kyrkans inställning till homosexuella genom historien med vissa passager i bibeln så tycker jag att det skulle vara svårt för en homosexuell att se bibeln som en andlig vägledning.

 17. frekar06 says:

  Jag håller med Johan i sitt inlägg. Det blev alldeles fel när jag gjorde detta test. Sen vill jag passa på och tipsa om Henrik Alexanderssons förslag till en enkel och rimlig upphovsrätt:

  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2010/05/en-enkel-och-rimlig-upphovsratt.html

  Det är riktigt bra och det kan rekommenderas att läsas.

  Frekar06

 18. Nu har valkompassen förbättrats så att till och med en centerpartist (som inte ens håller med sitt parti i alla frågor) kan bli centerpartist.

 19. Pingback: Visst är det viktigt med partitesterna » Linander tycker!

Leave a Reply

Your email address will not be published.