Än slank dom hit, än slank dom dit…

Tänk, det förvånar mig inte ett dugg, nu börjar det bli valrörelse igen. Mona Sahlin är antingen okunnig om vilket ställningstagande socialdemokraterna gjort i frågan om Ipred, eller så har de helt enkelt bestämt sig för att göra en 180 graders sväng igen.

I EU-valrörelsen var deras förstakandidat f.d. kulturminister Marita Ulvskog tydlig på att socialdemokraterna skulle “svänga” och Ipred skulle bort. Då var det ju valrörelse.

Sedan gick det ett par månader och nog blev det en ny sväng. Nästa f.d. kulturminister, deras nuvarande kulturpolitiska talesperson Leif Pagrotsky ute och sa att Ipred behövs och ska vara kvar. Detta var också deras ställningstagande i riksdagen för ett par månader sedan när frågan debatterades och beslutades om.

Nu är det valrörelse igen och Mona Sahlin väljer att göra en ny sväng. Medveten eller omedveten? Snart har socialdemokraterna svängt så många gånger att inte ens jag hänger med. Eller så är det den klassiska valtaktiken, tyck som alla så skrämmer ni inte bort väljarna. Lyckligtvis tror jag att resultatet blir det omvända, tyck som alla så har ni överhuvudtaget ingen trovärdighet kvar.

För egen del så kan jag citera mig själv från debatten i januari i kammaren:

“Vi ser problem med Ipred. Därför har regeringen tillsatt en särskild utredare, kammarrättslagmannen Helena Jäderblom, som ska utvärdera lagändringarna som gäller skyddet av immateriella rättigheter på Internet. Vi avvaktar nu denna utredning. Visar den att Ipred inte har gett några effekter eller kanske till och med har gett negativa effekter är vi i Centerpartiet inte på något sätt motståndare till att förändra lagstiftningen.”

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

35 Responses to Än slank dom hit, än slank dom dit…

 1. frekar06 says:

  Nu satte du fingret på varför jag röstar Pirat i höstens val. Politiker säger en sak innan valet för att sedan ändra sig efter valet. Hur var det nu? Förespråkade inte Centern väldigt tydligt stärkt integritet i valet 2006? Sade inte Reinfeldt i valrörelsen att man inte ska jaga en hel ungdomsgeneration? Sen kom Ipred och FRA-lagen. De lagarna talar för sig själv. Att rösta Pirat är enda säkra sättet att bli av med eländet och få slut på det byggande av övervakningssamhället som den här regeringen och den förra regeringen arbetar flitigt med. /Frekar06

 2. Helt rätt frekar06 – jag använde själv Öppenhetsmanifestet mycket i valkampanjandet 2006. Det lockade jag nog ganska många liberala väljare med…

  Och jäklar vad det sved när Centerpartiet sedan valde att prioritera bort integritetsfrågorna till förmån för något annat, oklart vad…

  Vissa partier har ju inte så många frågor de slåss för, då vet man ju förväg vilka frågor som kommer prioriteras…

 3. z999 says:

  Jag måste säga att jag är väldigt glad att jag inte är politiker när det gäller att ta ställning till ipred.

 4. Det här har vi diskuterat så många gånger, jag gör bara en kort sammanfattning.

  Nej, vi har inte sviktit varken integritetsfrågorna eller Öppenhetsmanifestet. Centerpartiet har utan tvekan varit det parti i alliansen och totalt som har fått genom flest och integritetsviktigaste förslagen under den här mandatperioden.

  Exempel på integritetsvinster: I början av mandatperioden fick jag genom stora förbättringar i lagstiftningen runt hemliga tvångsmedel, t.ex. underrättelseplikten, nya Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden och förbud mot att bugga medieredaktioner.

  Senare (när jag var föräldraledig) gjordes Ipredkompromissen. Tyvärr gick vi med på att införliva hela direktivet i svensk lagstiftning, men vi vann å andra sidan att Renforsutredningens förslag om att stänga av från Internet kastades i papperskorgen. Tänk så viktigt det har varit senare i t.ex. Telekomförhandlingarna, där för övrigt Lena Ek var den stora vinnaren.

  Centerpartiet har aldrig sagt att FRA skulle läggas ner. Tack vare Centerpartiet och framförallt Fredrick och Annie (jag var föräldraledig då med) fick signalspaningen en mycket bättre kontroll.

  I ACTA-förhandlingarna har jag drivit frågorna mycket tydligt och vi har för någon månad sedan fått öppenhet i förhandlingarna.

  Datalagringsdirektivet är inte införlivat i svensk lagstiftning ännu, det hade den varit om det inte hade varit för Centerpartiet.

  Jag vet att det finns de som tror att man kan få allt men så fungerar det inte. Om man aldrig vill kompromissa kan man aldrig samarbeta med några andra och då får man inte heller genom någonting. Alla kompromisser har jag inte jublat över, men så är det i ett samarbete. Jag är stolt över det jag har fått genom och tänker inte be om ursäkt för det.

  Piratpartiet kan man väl rösta på om man inte bryr sig om sjukvård, skatter, skola eller någonting annat av de minst 95 % av alla riksdagsbeslut som PP inte bryr sig om. Man ska dessutom vara likgiltig inför om Sahlin eller Reinfeldt ska vara Sveriges statsminister efter nästa val. Kan man vara det med gott samvete?

 5. frekar06 says:

  http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/miljoner-tittare-kan-bli-utan-svt-1.1092237

  Tre miljoner svenskar kan bli av med SVT:s kanaler om bara någon vecka. Detta beroende på att kabelbolagen och upphovsrättsorganisationen Copyswede om ersättningen. Jag kan inte tycka att detta är acceptabelt.

  Det visar på att man snabbt måste förändra upphovsrättslagen. Det går inte att vänta längre nu, lagen om upphovsrätt är ett hot mot svenskarnas rätt att se på SVT. Kabelbolagen är faktiskt skyldiga enligt lag att tillhandahålla SVT:s kanaler.

  Om inte Copyswede och kabelbolagen kommer överens får politikerna gå in med lagstiftning som innebär att SVT fortfarande kan ses i rutan. Det enda positiva med den situation som nu uppstått är att folk kanske vaknar och ser vilka enorma problem upphovsrättslagen faktiskt ger.

 6. frekar06 says:

  Vill förtydliga en sak. Copyswede och kabelbolagen kommer inte överens om ersättningen ska det stå i min kommentar.

 7. z999 says:

  @Johan:
  “Jag vet att det finns de som tror att man kan få allt men så fungerar det inte. ”

  Så sant. Det är just detta som kommer att bli ett jätteproblem för sverigedemokraterna efter att dom kommit in i riksdagen.

 8. Jag ber om ursäkt för at du tar det som personliga påhopp vrje gång jag säger at jag känner mig sviken i integritetsfrågor Johan. Du har säkert gjort ett hästjobb, men det finns två stora problem.

  1. Du har svårt att få ut informationen om hur idiotiska förslagen var från andra partier innan du förbättrade dem. Alltså kan vi inte ge dig så mycket cred som du (och Centerpartiet) förtjänar.

  2. Det spelar mindre roll att Centerpartiet har “lindrat” lagstiftning som på sikt hotar att rasera grunden för vårt demokratiska samhälle, till exempel meddelarfriheten. Fröslagen har ändå gått igenom och lagstiftningen har bara pekat åt ett håll, och det är åt totalt motsatt håll från Öppenhetsmanifestet, något annat kan du väl inte hävda?

  Skrämmande läsning på denna länk:
  http://opassande.se/integritet/index.html

  Johan, hjälp gärna till med kompletteringar och dylikt. Du känner säker til fler dumheter som är på väg.

 9. frekar06 says:

  Johan,

  “Piratpartiet kan man väl rösta på om man inte bryr sig om sjukvård, skatter, skola eller någonting annat av de minst 95 % av alla riksdagsbeslut som PP inte bryr sig om.”

  Eftersom jag själv ska bli lärare i Samhällskunskap och Religion så bryr jag mig väldigt mycket om den svenska skolan. Och jag är väldigt oroad över den svenska skolans framtid, även om några frågetecken rättats ut med den nya skollagen. Jag gillar till exempel att föräldrar ska kunna överklaga beslut från skolan om särskilt stöd till deras barn.

  Men tyvärr är det mycket som inte är vad det borde vara. Vi har till exempel gått bakåt när det gäller elevers rättigheter och integritet.

  Skolor håller på att bygga upp massiva övervakningssystem med massor av kameror överallt i stort sätt, något som både den här och den förra regeringen stillatigande accepterat.

  Vi har slumpvisa drogtester av elever, som enligt min uppfattning borde vara helt förbjudna, men som nu tydligen är tillåtna. Sen har vi regeringens beslut om att stoppa en fullt utvecklad elevdemokrati. Sen har vi alla de lokala kurserna (ca 800 stycken) på gymnasiet som kommer förbjudas i den nya skollagen. Många välutvecklade och intressanta kurser kommer då att försvinna. Jag läste själv Aktiekunskap och tyckte det var en riktigt bra kurs. Varför ska skolorna inte få erbjuda lokala kurser?

  Lagrådet har också sågat den nya skollagen och anser att den på en rad olika punkter är så otydlig att den kan strida mot grundlagen och är i så dåligt skick att den aldrig borde överlämnats till Lagrådet. Citerar Dagens nyheter:

  “Regeringens förslag till ny skollag har så många brister att det borde inte ha lämnats över i nuvarande skick.”

  Vad tänker ni göra nu? En skollag som har så många brister att den inte borde lämnats över till lagrådet och en skollag som strider mot grundlagen kan knappast genomföras!

 10. frekar06 says:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/lagradet-sagar-nya-skollagen-1.1054248

  Här kommer länken till Dagens nyheters sida om lagrådets sågning av skollagen. Vill tillägga att ett skäl till att jag röstar Pirat är att jag just bryr mig om skolan. Det är inte att ta ansvar för skolan att tillåta slumpvisa drogtester och kameraövervakning. PP står för ett starkt skydd för integriteten, vilket FRA-lagen och Ipred visat att regeringen inte gör.

 11. Nan says:

  Det skulle onekligen ska en intressant situation om 3 miljoner saknar möjlighet att ta emot SVT men kan ta emot andra kanaler. Det är nog många som skulle vilja ha möjligheten att välja bort SVT om man kunde slippa licenskostnaden då… (Oavsett lagstiftning kommer man inte att kunna upprätthålla grunden för TV-licens för dessa hushåll då.)

  “Det är ingen som har någonting att vinna på att halva Sveriges befolkning inte får tillgång till våra kanaler, säger Jan Olof Gurinder distributionschef på SVT.” klingar rätt egocentrerat.

 12. z999 says:

  @Nan:
  “Det skulle onekligen ska en intressant situation om 3 miljoner saknar möjlighet att ta emot SVT men kan ta emot andra kanaler. Det är nog många som skulle vilja ha möjligheten att välja bort SVT om man kunde slippa licenskostnaden då…”

  Räcker upp handen! Jag är en av dom som skulle vilja ha det så. SVT och tv-licens hör till den tiden då sossarna såg TV’n som folkbildande (hjärntvättande) och ansåg att dom hade rätt att bestämma vad vuxna ska se. Nu med en borgerlig regering så är det lite ologiskt med tv-licens.

  “(Oavsett lagstiftning kommer man inte att kunna upprätthålla grunden för TV-licens för dessa hushåll då.)”

  Tja, jag vet inte. Man är rätt van vid det mesta.

 13. Pingback: Bloggen Omvärldsbevakning» Blogg-arkiv » Testballong (S) – IPRED IDG.se - Störst på IT, dagliga IT-nyheter, tester, gratis forum, guider, skolor och nyhetsbrev mm

 14. frekar06 says:

  HAX har lagt ut en mycket intressant MP3 fil som handlar om det seminarium som man hade i Europaparlamentet om hur kulturskapare ska kunna ha inkomster i det digitala landskapet.

  http://www.1010gateway.com/wefiler/wallis_eriksson.mp3

  Frekar06

 15. Pingback: Beatrice Ask om Ipred « Upphovsträtan

 16. Tor says:

  Bra översikt över socialdemokraternas Ipred-turer.

 17. frekar, vi är helt överens om att det behövs en rejäl översyn av upphovsrättslagstiftningen. Vi i Centerpartiet har sedan flera år tillbaka föreslagit en upphovsrättskommission. Det lär dock inte hjälpa i den aktuella SVT-frågan. Jag utgår dock från att de kommer att komma överens. Kabelbolaget som påstår att de skulle sluta visa SVT:s kanaler har för mycket att förlora på att verkställa sitt hot.

  Markus, det är klart att jag tar det personligt, jag är ansvarig i Centerpartiet för de integritetsfrågor som är kopplade till rättsväsendet och immaterialrätt. Det är trevligt att du tycker att jag har gjort ett hästjobb, men samtidigt tycker du att vi håller på att rasera grunden för ett demokratiskt samhälle. Jag tycker att det är en oerhörd överdrift, men det är naturligtvis fritt att tycka vad man vill.

  I vilket samarbete går man efter en kompromiss ut och berättar hur fel samarbetsparterna hade egentligen? Ett sådant samarbete blir inte långvarigt. Jag kan berätta hur Centerpartiet hade gjort om vi hade fått bestämma själva, men jag kan inte berätta hur de andra skulle ha gjort. Det hade dessutom inte blivit rättvisande eftersom ett “förhandlingsbud” inte alltid är detsamma som det man skulle ha lagt fram om man varit ensam.

  Har allting gått i fel riktning? Det tycker jag inte. Utgångspunkten för mig är inte att ingen integritetspåverkande lagstiftning någonsin ska stiftas, det skulle vara väldigt naivt. Min utgångspunkt är att varje lagstiftning ska genomgå en proportionalitetsbedömning, behovet ställs mot intrångets allvar. Två exempel:

  Buggning, behövs det? Jag menar att väldigt mycket tyder på det. Vi har en tillfällig lag som nyss förlängts eftersom utvärderingen inte kunde göras på ett rättvisande sätt på så kort tid, men vad jag tagit del av så här långt tyder på att buggning behövs för att bekämpa den allra allvarligaste och oftast organiserade brottsligheten i landet. Hemlig rumsavlyssning är givetvis ett mycket integritetskränkande tvångsmedel och därför har vi omgett detta med stark kontroll för ökad rättssäkerhet, t.ex. får det enbart användas vid förundersökningar om de allra grövsta brotten (minst fyra års fängelse i straffskalan), underrättelseplik, Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden kontrollerar, offentligt ombud, förbud mot avlyssning på mediaredaktioner, förbud mot avlyssning av t.ex. sjukvårdspersonal där det finns tystnadsplikt osv. Med dessa åtgärder kan vi begränsa intgritetspåverkan, men fortfarande är det en ingripande åtgärd. Trots detta kan vi, efter en proportionalitetsbedömning enligt RF 2 kap, stifta en lag om hemlig rumsavlyssning. Ja, det är ännu en integritetskränkande lag, men ändå motiverad.

  Hur långt kan man då gå i integritetskränkningar utan att gå över gränsen? Det går inte att svara på. En del debattörer säger “noll”, men det är inte bara naivt utan även okunnigt. Den värsta integritetskränkningen av alla (i svensk rätt) är fängelsestraffet. Vi godkänner till och med inlåsning på livstid, dvs obestämd tid. Men ändå tycker de allra flesta att fängelsestraffet är motiverat och till och med bra.

  I Italien finns det oerhört långtgående antimaffialagar. Sådana lagar skulle vi inte vilja ha i Sverige, men har Italien gått för långt? Tveksamt. Med den maffiaverksamhet som i delar av landet kontrollerar det mesta av samhället så förstår jag att det finns ett brett folkligt stöd för att sätta in så långtgående åtgärder. Med ett större behov behövs också mer långtgående åtgärder eftersom alternativet är ännu värre.

  Det blev en lång utläggning, men det jag vill betona är att Centerpartiet aldrig har sagt och aldrig kommer att säga att vi inte ska vara med och stifta nya lagar som kan vara integritetskränkande. Vi ska göra proportionalitetsbedömningar och vara så återhållsamma som möjligt, men även med detta i ryggraden så kommer utvecklingen av samhället (starkare organiserad brottslighet, teknisk utveckling osv) att göra att rättsväsendets möjligheter att bekämpa brottsligheten också måste utvecklas.

 18. OlofB says:

  Johan! Vi behöver sånna som dig i samarbetet i höst.

  Det PP kan erbjuda i jämförelse med C och andra icke-M/S-partier är en murbräcka mot regeringsställningen.

  S+M är så ivriga att ha makten, och vara “regeringsdugliga”, att de inte har annat val än att lyssna på Piratpartiet. Och när det kommer till kritan står PP för tämligen okontroversiella lagändringar som upphovsrättsreform & grundläggande medborgarskydd.

  All respekt för ditt arbete – men PPs frågor är inte prioriterade tillräckligt högt hos något av småpartierna i nuvarande riksdag. Därför behövs PP där.

  Vi hörs!

 19. frekar, jag och Centerpartiet är också väldigt skeptiska till kameraövervakning av skolor på skoltid. Ingen ska behöva vara konstant övervakad under sin arbets- eller skoldag. När det gäller tider då ingen ska vara på skolan så är jag mer öppen, många skolor har så stora problem med skadegörelse att det är motiverat med en begränsad kameraövervakning.

  Kameraövervakningslagen som lämnade sitt betänkande i slutet av 2009 har en del bra förslag. Detta hinns inte med under den här mandatperioden, men blir en uppgift för nästa.

  Slumpmässiga drogtester handlar om frivillighet, som jag tidigare sagt så tycker jag att den avvägning som JO har gjort är rimlig. Jag ser inte hur en lagstiftning skulle kunna se ut som förbjuder föräldrar, elever och skolor att komma överens om att genomföra den här typen av tester.

  Vad menar du med att regeringen stoppar en fullt utvecklad elevdemokrati? Jag ska ärligen säga att jag inte kan det nya skollagsförslaget i detalj.

  Vad gäller TV-avgiften så vet ni vad jag tycker. Ett ohållbart system. Numera har jag även med mig hela Centerpartiet på detta.

  OlofB, om väljarna vill ha mig i riksdagen och förhoppningsvis på ännu viktigare positioner för de här frågorna så går det inte att rösta på någon annan. Jag sitter definitivt inte säkert, med de opinionssiffror som vi har sett de senaste dagarna kan jag få lämna riksdagen. Dessutom kan någon annan kryssa sig förbi även om vi får ett mandat i min valkrets.

 20. mats p. says:

  (Försvann nåt i slutet där Johan?)

  Det står väl nånstans (minns inte exakt var) i riktlinjerna att “frivilliga” drogtester också ska upplevas som frivilliga av eleven i fråga. Men så fungerar det inte ute i den s k verkligheten. Att neka till ett test leder ofta till misstänkliggörande och detta kan innebära ett stort tryck. Man pratar ju ibland om att “knarkdebut” ofta är ett resultat av grupptryck – men konsekvenserna av att tacka nej till droger är långt ifrån konsekvenserna att tacka nej till drogtester. “Frivilliga drogtester”, pah, nyspråk för hela slanten.

 21. Mats, jag sitter på tåget och därför försvann något när uppkopplingen gick ner. Justitieombudsmannen har precis tagit upp de frågor som du tar upp. Det är JO:s bedömning som jag ställer mig bakom.

 22. frekar06 says:

  Johan,

  Det ligger tyvärr något i det som Markus säger. Varje gång FRA får in ett meddelande, oavsett om det sker av misstag eller inte, som omfattas av meddelarskydd så bryter de mot grundlagen. Det räcker inte som det står i FRA-lagen att meddelandet omedelbart ska förstöras, då är skadan redan skedd och brottet mot grundlagen redan begånget. Ipred gör att privata aktörer kan skicka hem hotelsebrev till vanliga människor.

  Det finns exempel i från Danmark där familjer som är helt oskyldiga betalar till de här företagen för att de av ekonomiska skäl inte vågar gå till domstol och få sin sak prövad, det är inte rättssäkert.

  Datalagringen har i Tyskland gjort att över 50 % av befolkningen inte längre vågar ringa känsliga samtal till exempelvis psykologer, något som jag visat på tidigare i mina kommentarer. Datalagringen är ett mycket allvarligt hot mot den fria åsiktsbildningen. Cecilia Malmström har öppnat för censur av fler delar av Internet än bara barnpornografi.

  EU vill införa det så kallade Indect-projektet som kommer innebära att allting vi gör på Internet kommer att övervakas. Vi har ett förslag som innebär att barn kan drogtestas utan föräldrarnas tillstånd, något som Lagrådet i princip sågade i småbitar. Vi har en justitieminister i landet som inte förstår den mest grundläggande principen i en rättsstat, nämligen den att man är oskyldig till motsatsen har bevisats (hon gjorde ju en pudel på pudeln).

  Vi har en lagstiftning om droger som tillåter polisen att plocka in vem som helst när som helst på bara misstanken att någon är påverkad av droger, vilket bland annat drabbade den här journalisten som var uppe för ett slag sedan när han tog foto i tunnelbanan.

  Bara SL har satt upp flera tusen kameror i tunnelbanan och nu ska Skånetrafiken sätta upp flera hundra kameror som ständigt ska övervaka resenärerna på Öresundstågen. Sen tillkommer då ACTA som kommer ge privata bolag rätt att stänga ner sajter på Internet utan att den enskilde ens får rätt till att få saken prövad i domstol.

  Det innebär konkret att de kan stänga ner sidor på blotta misstanken om intrång i upphovsrätten, med andra ord man kan hävda intrång i upphovsrätten mot operatörer för att få sajter eller bloggar som står bakom en annan politik på området upphovsrätt än den de står bakom. Det är inte värdigt ett demokratiskt land som Sverige att ha den här typen av odemokratiska lagar och system som jag nu gett exempel på. Vi är på väg rakt in i ett övervakningssamhälle.

  Till sist kan vi ju lägga EU:s president och EU:s utrikesminister. Vilket folk röstade in dom? På vilket sätt kan medborgarna utkräva ansvar av dom? Vilka medborgare kan egentligen utkräva ansvar alls av kommissionen och ministerrådet? EU:s demokratiska underskott kallas problemet och det blir bara större!

 23. frekar06 says:

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/273854-brutalt-vaktarvald-moter-resenarer-i-helsingborg

  Medborgare i det här landet är dessutom rädda för dom som ska skydda oss. Fatah blev nerslagen av vakter från G4S på Knutpunkten i Helsingborg. Vakterna förklarade för Fatah att han i framtiden kan simma över sundet om han vill till sitt jobb. De hotade honom med mer stryk om han berättade för polisen. Polisen som sedan kom vägrade ta emot en polisanmälan. Varken polisen eller G4S tar något ansvar (se länk ovan, där finns fler otäcka exempel).

  Vad har vi byggt för samhälle egentligen när människor ska behöva känna sig rädda för poliser och vakter? Det är inte tryggt för oss som resenärer att ha vakter på knutpunkten, vilket borde vara syftet. Jag själv försöker i den mån det går att hålla mig så långt borta från vakterna som det överhuvudtaget går. Man vet ju inte vad som händer. Ska det verkligen vara så här? /Frekar06

 24. Nan says:

  Frekar06, även om det är svårt att avgöra trovärdigheten i just denna historia så är det välkänt att privatiserad ordningsmakt (vilket är vad det i praktiken rör sig om) leder till just den här typen av problem. Våldsmonopolet måste alltid följas av omfattande insyn och kontroll och därav följande effektivitetshinder, något som rimmar dåligt med företagsekonomi.

  Det är trist att man varken kan vara säker på att (c) eller (pp) kommer in i riksdagen. För båda är motvikter till de andra 6-7 partierna i riksdagen som mest verkar tycka att rättssäkerhet är en marginell fråga. Tyvärr så finns det en viss likhet mellan att kritisera (c) för att de inte lyckas vrida skutan rätt med den där myran som skulle strypa elefanten… För tyvärr verkar det finnas en solid majoritet i båda blocken för ohämmad avlyssning från FRA, Ipred 2, Teledatalagring och ökat antal övervakningskameror. Samt ingen författningsdomstol. Man kan ju fråga sig vilka som röstade in dem också?

 25. frekar06 says:

  Ja Nan, jag tror att vi väljare får ta på oss ett visst ansvar här. Det är vi som bestämt vem som ska företräda oss i riksdagen. Om vi inte vill ha den ordning eller det samhälle som politikerna företräder så får vi rösta bort dom. Det är så det fungerar i en demokrati. Med andra ord, det är vi väljare som bestämmer vilken politik som i slutändan ska bedrivas, det är alltså upp till oss att bestämma hur vi ska ha det i frågor som rör integritet, övervakning och internet.

 26. Frekar, det var mycket på en gång… Några kommentarer. FRA sitter inte och läser dina eller mina mejl, det är en villfarelse. För några år sedan, när debatten var som hetast, så gick FRA ut med att under hela året före så hade inget sökord varit något ord som fanns i SAOL. Jag tycker det säger en hel del.

  Ipred är inget jag vill ha, men några hotelsebrev har det inte varit fråga om i Sverige. Datalagringen har Sverige inte genomfört, kanske mest pga Centerpartiets motstånd. Malmströms censur på Internet säger vi nej till. Någon total övervakning på Internet blir det aldrig fråga om. Dina påståenden om ACTA är helt fel.

  Det finns alldeles säkert rötägg bland väktare och ordningsvakter, liksom bland förmodligen alla yrkeskategorier. Men i det stora hela gör väktare och ordningsvakter ett mycket viktigt och bra jobb, allt från värdetransporter och butikskontrollanter till säkerhetspersonal på flygplatser. Det finns ingen anledning att vara rädd för varken väktare eller poliser. Jag skulle vara mycket räddare om de inte fanns där.

  Nan, att Centerpartiet skulle åka ur riksdagen är helt otänkbart för mig. Ni får helt enkelt rösta på C (och på mig) om ni vill ha Centerpartiet och mig i riksdagen.

 27. Hans J says:

  Johan,

  Inget sökord som finns i SAOL? Vad har det med sociogram att göra?

  Sverige har inte genomfört datalagringsdirektivet (datalagring har vi massor av!) och det är möjligt att centern står bakom den taktiska finten inför valet. Efter valet och om det då blir en borgerlig regering så blir det nog åka av igen.

  Det där sista om att man får rösta på C (och dig) om man vill ha er i riksdagen så är det så att jag inte bryr mig ett dugg om huruvida centern (eller du) kommer in i riksdagen – Det jag bryr mig om är vilken politik som kommer att föras…

  Jag stödjer personligen och för närvarande Piratpartiet därför att jag inte litar på vare sig “alliansen” eller “ententen”. Jag vill inte ha någon FRA-övervakning av medborgarna, inte något infört datalagringsdirektiv, inte någon genomgång av min semesterkamera efter Mallorca- eller Greklandsresan. Jag vill ha en förändrad upphovs- och patenträtt. Vargarna får slappna av lite – Nu senast vill de stänga av våra TV-apparater.

  Jag tänker rösta för de idéerna och vill centern (eller du) in i riksdagen så får ni se till att folk kan lita på er vilja att få stopp på det övervakningssamhälle som väller över oss – hur det nu ska gå till att få folk att tro på er vilja där. Då hjälper inga tårar och mumlande. Säg rakt ut att ni inte ens sätter er i en regering som godtar ACTA, inför datalagringsdirektivet eller har kvar FRA-lagarna – så ska du få se på stöd.

 28. Hans J, vad gör jag här på bloggen om inte berättar om vilken politik som jag jobbar med och vill föra framöver? Att du sedan inte håller med mig i allt det är helt okej. Min övertygelse är att de flesta tycker att det är viktigt vilken regering vi får, vilken statsminister vi ska ha och såklart vilken politik som ska föras i sin helhet. Få, mycket få, struntar i 95 % av politiken och om det blir en rödgrön Sahlin eller en Allians-Reinfeldt som får förtroendet som statsminister.

 29. mats p. says:

  Johan, nu har jag läst om JO-pappret. Frågan är om man blir mer upplyst av det. Den absolut största delen av dokumentet säger nämligen precis vad jag sa, att “frivilligt” i verkligheten uppfattas som “inte särskilt frivilligt”. Men! I slutet trollar man fram “om vi gör det ofrivilliga deltagandet SÅHÄR och definierar frivillighet SÅHÄR” så är vi i hamn. Yay…

  Men, en ide: Om det, faktiskt, på riktigt, handlade om frivillighet, behöver man väl inte ödsla tid och pengar på dyra drogtester. Det räcker väl med att eleven tar ett löfte om att redovisa sina eventuella drogvanor till skolsköterskan? De allra flesta vet väl vad de har fått i sig. Eventuella tveksamma fall, om man inte vet eller minns, kan man analysera.

 30. mats p, JO:s beslut är ungefär som att läsa en dom. De första nio tiondelarna är redogörelser för parternas inställningar. Du får gå ner till den sista tiondelen ungefär för att hitta JO:s bedömning. Den är tydlig tycker jag.

 31. frekar06 says:

  Jag tycker inte om Justitieombudsmannens utlåtande, men han kan inte anklagas för att vara otydlig (jag tycker JO var tydligare än vad han brukar vara). Den myndighet som däremot borde få kritik för att vara otydlig är Skolinspektionen som på någon vecka gick från att tycka att drogtesterna av eleverna stred mot grundlagen till att tycka att de var förenliga med grundlagen och bara ville se tydligare lagstiftning. Det är en kovändning dom har gjort.

  Eftersom vi varit inne på FRA här tidigare så vill jag passa på att tipsa om ett dokument som Rick Falkvinge har fått från SVT:S Rapport och som visar att SÄPO under lång tid systematiskt har brutit mot i stort sätt alla lagar som har med personlig integritet att göra. Avlyssningar har inte raderats osv.

  http://rickfalkvinge.se/files/2010/05/S%C3%84PO-AM_18665_09.pdf
  http://svt.se/2.22620/1.1985112/inte_fel_av_sapo_spara_band
  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2010/05/hemliga-polisen-bryter-mot-lagen.html

  Säpo har tydligen frikänts från tjänstefel med hänvisning till att Säpo saknat kompetens för att förstå lagstiftningen. De här systematiska brotten kan ha pågått mellan sex och elva år. MVH Frekar06

 32. frekar06 says:

  “Eftersom vi varit inne på FRA här tidigare så vill jag passa på att tipsa om ett dokument som Rick Falkvinge har fått från”

  Det ska stå “eftersom vi varit inne på personlig integritet (ersätt FRA med personlig integritet).

 33. Hans J says:

  @Frekar06:

  Du vet inte hur bra din felskrivning blev 😀

  “Ersätt FRA med personlig integritet”!

  Perfekt!

 34. frekar06 says:

  Nej det gjorde jag inte. Men efter att du påpekat det så funderade jag lite till och förstår vad du menar. Ibland är felskrivningar bra.

 35. frekar06 says:

  http://www.idg.se/2.1085/1.319514/studie-olaglig-fildelning-ar-bra-for-forsaljningen

  Det kan vara bra med fildelning av upphovsrättsskyddat material enligt ny stor studie. Det finns fler sådana undersökningar med samma resultat. Med andra ord både IFPI och Antipiratbyrån saknar vetenskapligt stöd och de ljuger till och med politikerna rakt upp i ansiktet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.