Självklart ska elever få jobba extra!

En gammal debattartikel som jag har glömt att lägga in här.

Unga människors möjlighet att vid sidan om skolan tjäna lite extra pengar på helger och sommarlov är i fara. Arbetsmiljöverkets har, utifrån ett EU-direktiv, lämnat ett förslag om detta som nu är ute på remiss och beslut väntas fattas till sommaren. Även om Arbetsmiljöverket nu verkar osäker om man ska lägga förslaget är det viktig att vara tydlig. Självklart ska unga få jobba extra och vi ska inte ha några regleringar som hindrar dem.

Det förslag som är ute på remiss innebär att man sätter stopp för unga under 18 år att ha extrajobb under skoldagar eller veckoslut under terminerna. Om Arbetsmiljöverket får som de vill ska skoltid och arbetstid läggas ihop och ingen under 18 år gå i skolan och arbeta mer än totalt 8 timmar dag eller 40 timmar vecka.

Det tycker vi är alldeles befängt. Det är helt fel väg att gå. Att omöjliggöra för unga människor, som redan idag har det svårt att etablera sig på arbetsmarknaden, kan få ödesdigra konsekvenser. Unga människor som vill jobba ska också få göra detta.
Om man du pluggar på gymnasiet mellan 8-15, har man möjlighet till ytterligare en timmes jobb. Vem kommer att anställa en person för en timme? På helgerna ska eleverna ha 36 timmars sammanhållen vila, det betyder att de inte kan jobba helger heller.

Utöver detta är dessa föreslagna regler straffsanktionerade. Om en skolelev jobbar i strid med reglerna kan arbetsgivaren dömas till böter. Dessutom görs arbetsgivarna ansvariga för att se till att ungdomar inte har fler jobb så att de inte överstiger gränserna om 8 timmar, 40 timmar och veckovilan på helgerna. Om man inte gör detta är det också straffsanktionerat.

Och det är inte bara klassiska extrajobb utan också försäljning av bingolotter, extrajobba som fotbollstränare – det vill säga föreningslivet kan också komma att drabbas hårt. De skriver också i förslaget om jobb som unga människor under 18 överhuvudtaget inte ska få ha, som kassörska eller mocka i stallet. Det blir heller inte möjligt att få tjäna lite extra på att t ex sälja jultidningar.

Detta är verkligen ren idioti. Om ett sådant förslag skulle gå igenom skulle det försämra möjligheten för unga människor ytterligare att ta sig in på arbetsmarknaden. Dessutom straffar det de ungdomar som tar egna initiativ, ta för sig och vill skapa sig nätverk och erfarenhet och tjäna egna pengar.

Centerpartiet vill istället stärka möjligheterna för unga att få jobb, både under studietiden men också göra det enklare att träda in i arbetslivet för fullt efter avslutad utbildning. Fram för initiativkraft och företagsamhet och bort med denna typ av byråkratisk klåfingrighet.

Sofia Larsen, Annie Johansson och Johan Linander
Riksdagsledamöter för Centerpartiet

This entry was posted in Insändare. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.