Rödgrön oenighet i rättspolitiken uppmärksammas

För oss som jobbar med rättspolitiken så är det ingen överraskning att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är totalt oeniga i rättspolitiken. Så var det även förra mandatperioden då Thomas Bodström gång på gång kom till oss i de borgerliga partierna för att skapa majoritet i riksdagen. Då gick det eftersom de inte satt i regering tillsammans, men om de bildar regering tillsammans efter valet så gäller det att komma överens i alla frågor och det är givetvis därför media nu går genom hur enigheten eller oenigheten ser ut.

Jag har inte gjort någon närmre studie, men jag skulle tro att just rättspolitiken är det område där de rödgröna vänsterpartierna är som mest oeniga. Ännu värre är att ingen av deras tio arbetsgrupper som jobbar för att komma överens i olika frågor ägnar sig åt rättsfrågorna. De har helt enkelt valt att passa. Förmodligen är anledningen så enkel att de inte ens själva tror att de kan komma överens.

Utöver de frågor som Dagens Nyheter lyfter upp så har vi ytterligare minst två betänkanden i vår där vänsterpartierna kommer att rösta mot varandra. Det gäller Frontex, dvs EU:s gränsbevakningsmyndighet, och alkoholkontroller i hamnar.

This entry was posted in General and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Rödgrön oenighet i rättspolitiken uppmärksammas

 1. frekar06 says:

  Johan,

  Det börjar närmast bli komiskt att se på när den Röd-Gröna skutan sjunker allt snabbare. Den enda Röd – Gröna uppgörelsen som man lyckats åstadkomma i dessa frågor är den om datalagringen och den uppgörelsen havererade ganska snabbt när man inom Vänsterpartiet och Miljöpartiet gjorde revolt mot uppgörelsen med Bodström.

  Jag såg att Statsminister Fredrik Reinfeldt hade uttalat sig i någon tidning om att det inte längre går att bedriva en valrörelse där allt fokus ligger på regeringens politik och att de röd-gröna nu måste presentera något konkret. Det Reinfeldt säger sammanfattar ganska väl läget i valrörelsen just nu.

  Om jag ser det ur min egen synvinkel så är nog rättssäkerheten i landet det som jag är mest oroad över. De senaste åren har det varit för mycket problem inom rättsväsendet för att man ska kunna bortse från det längre. Vi hade Fallet Ulf för några år sedan där såväl polis som åklagare till och med handlade i strid med Svensk lagstiftning för att få Bo Larsson fälld. Man röjde till exempel bort alla bevis som talade till Larssons fördel.

  Det finns ett fall där polis har gått fria trots att det finns bevis för att de i domstol under ed har ljugit (det är det fallet på bensinmacken där en äldre man går fram till en polisbil och blir nedslagen av polisen).

  Jag vet också att det är många ungdomar, inklusive jag själv, som är väldigt upprörda över hur det gått till i Pirate Bay rättegången där domaren i tingsrätten satt med i Svenska föreningen för upphovsrätt och där även flera i hovrätten satt med i samma förening.

  Sen har vi det här med att poliser utreder poliser som är ett olagligt system. Vi kan när som helst bli anmälda till Europadomstolen och bli fällda, då Europadomstolen har slagit fast att systemet inte är förenligt med rättssäkerheten som är inskriven i Europakonventionen.

  Till det kan vi ju lägga fallet Thomas Quick där den ena skandalen efter den andra nu briserar. Senast var det att polisen hade undanhållit domstolen ett dokument som bevisar att Quick har alibi för mordtillfället på Therese. Dessa brister är bara några exempel. Några länkar till sist:

  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/301738-tvingades-kla-av-sig-infor-polisen
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/jesper-utpressades-av-civilpoliser_4256789.svd
  http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/273854-brutalt-vaktarvald-moter-resenarer-i-helsingborg

  Vad har vi byggt för ett samhälle egentligen när människor inte längre kan lita på rättsväsendet och på de som ska skydda oss medborgare, utan istället är rädda för dom? Jag har själv inget förtroende längre för polis och rättsväsende, det är ganska allvarligt när man är 23 år gammal att förtroendet redan är förbrukat.

 2. z999 says:

  Sen kan man ju tillägga att barn är väldigt oskyddade av rättsväsendet-
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7020012.ab

  När man sedan kan läsa om polischefen som erkänt några nya sexköp, skrivet i krigsrubriker, så tappar man faktiskt förtroendet för rättsväsendet. Undrar om han gått mot röd gubbe också?

 3. z999 says:

  Jobbfrågan blir tydligen valets största fråga för de båda så kallade blocken. För min del kan jag alltså hoppa över debatterna då. Det spar tid till annat. Jag antar att alliansen tänker fortsätta sin politik när det gäller jobben och statistiken över hur det gått kan jag kolla utan att kolla några debatter.

 4. frekar06 says:

  Z999,

  Visst vore det intressant om man kunde debattera någon annan fråga någon gång i valrörelsen än just jobben. Det är ganska tråkigt att höra partierna säga samma sak för femtioelfte gången. Och nu har det tydligen hänt igen. En åklagare har lagt ner en utredning om polisvåld utan att ens förhöra någon av de inblandade parterna.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?ProgramId=114&Artikel=3654381

  Var finns rättssäkerheten i det här landet när åklagare och polis håller varandra om ryggen? Detta är knappast förtroendeingivande och skadar det svenska rättsväsendet. Att vi sen har en justitieminister som inte förstår vikten av att man är oskyldig till motsatsen bevisats gör inte saken bättre. Den här valrörelsen borde inte handla om jobben, den borde handla om hur vi hur ska få rättsväsendet på¨rätt sköl igen och hur vi ska återupprätta rättssäkerheten i det här landet.

 5. Johan says:

  Jag anser att vi bor i ett av världens bästa länder när det kommer till rättsäkerhet och respekt för individen, men visst. Allt kan göras bättre. Såg att Bodström gick ut i en debattartikel med polisfacket angående en legitimerad polis, alltså en sådan som bla sjuksköterskor innehar. Polisen vill ha en egen proffesion.
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.354945-sa-kan-poliskaren-bli-effektivare
  Riktig högskoleutbildning, stor tyngd på etik etc.
  Tycker det låter väldigt vettigt. Regeringen har gett RPS i uppdrag att undersöka kostnader.
  Låter som att detta blir verklighet inom en snar framtid. Trodde länge att det var en riktig högskoleutbildning, det heter ju polishögskola.

  Hade varit kul att höra Centerns tankar kring detta, men vem frågar man om sånt *hint*.

 6. Jodå, Centerpartiet har länge drivit på för en riktig högskoleutbildning för poliser. Inom Alliansen är det dock moderaterna som håller tillbaka, men precis som du har uppmärksammat har vi nu tagit ett steg och ber RPS göra en kostnadsberäkning.

 7. Johan says:

  Låter bra, hade det på känn men det är fint att få det bekräftat. keep up the good work.

Leave a Reply

Your email address will not be published.