Sverigedemokraters medvetna selektivitet

Nedanstående text skrev jag i en kommentar tidigare, men eftersom det är en helt annan fråga så lägger jag upp det här i ett eget inlägg.

När det gäller invandrares överrepresentation vad gäller brott så stämmer det och det har vi diskuterat flera gånger förut här på bloggen. Men i samma andetag måste man säga att överrepresentationen bygger på en jämförelse mellan, i brottshänseende, äpplen och päron. Jämför man brottsbenägenheten i villakvarteren på Solsidan eller liknande så är inte invandrare särskilt överrepresenterade och jämför man brottsbenägenheten i socialt utsatta områden som Herrgården och liknande så är inte heller invandrare speciellt överrepresenterade. Men eftersom en mycket större andel av invandrarna finns i socialt utsatta områden så blir de också överrepresenterade i den totala statistiken. Det är alltså inte den etniska eller kulturella bakgrunden som är skälet till den överrepresentation som sverigedemokrater hävdar.

Därtill är det mig som liberal helt främmande att dra slutsatser om vad grupper av människor gör eller inte gör. Jag är en individ och det är alla andra också. Även om jag skulle bo i ett annat land så hade jag inte haft något ansvar för vad andra i det landet boende svenskar gör. Varför skulle jag ta på mig den skulden eller ansvaret?

Dessutom, när hörde man en sverigedemokrat beklaga sig över att invandrare är överrepresenterade bland brottsoffer? För så är fallet, inte pga etnisk eller kulturell bakgrund, utan pga av de oftare lever i socialt utsatta områden där fler brott begås.

När man pratar om överrepresentation i brottsstatistiken så är det också märkligt att hänga upp sig på en grupp som “överrepresenterade” när man aldrig någonsin lyfter upp andra grupper som är mycket, mycket mer överrepresenterade.

– Invandrares överrepresentation är inte större än stadsbors överrepresentation i förhållande till oss på landsbygden.

– Invandrares överrepresentation är marginell i jämförelse med mäns överrepresentation i förhållande till kvinnor.

– Invandrares överrepresentation är marginell i jämförelse med ungas överrepresentation i förhållande till ändre.

– Invandrares överrepresentation är obetydlig i jämförelse med unga mäns överrepresentation i förhållande till äldre kvinnor.

När får vi höra sverigedemokrater bekymra sig om detta?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

19 Responses to Sverigedemokraters medvetna selektivitet

 1. z999 says:

  Jag väntar på statistik som visar att du har fel att invandrare som har en högre status i samhället inte skulle vara överrepresenterade ändå. Det finns officiell statistik som visar nedslående siffror även när man väger in den parametern, hoppas bara på att få tag i den.
  Under tiden kan ni kolla denna länk angående våldtäkter i Norge
  http://www.videosurf.com/video/norsk-tv-samtliga-v-ldt-kter-har-utf-rts-av-icke-v-stliga-invandrare-120659580?vlt=ffext
  Norge har en större öppenhet i sin media när det gäller såna här problem och förmodligen en mycket större chans att komma tillrätta med det.

  Att, som Johan här, bara hänvisa till sociala skillnader är synnerligen naivt. Om ni någon gång åker ut utanför Sveriges gränser och helst till ställen utanför turiststråken så kommer ni att stöta på extremt främmande synsätt. Synsätt som invandrare tar med sig när de flyttar till Sverige. Alternativt kan ni slå på TV’n om ni inte har råd att resa.

 2. z999 says:

  Enligt DN så ökar brottet hets mot folkgrupp (hatbrott).
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/hets-mot-folkgrupp-i-landskronadadets-spar-1.1073946
  Däremot så kommer det inte ens att utredas om mordet på kvinnan i Landskrona är ett så kallat hatbrott. Det är skillnad på folk och folk.

 3. Anders says:

  Johan Linander skriver: “Jämför man brottsbenägenheten i villakvarteren på Solsidan eller liknande så är inte invandrare överrepresenterade och jämför man brottsbenägenheten i socialt utsatta områden som Herrgården och liknande så är inte heller invandrare överrepresenterade.”

  Det är en flagrant LÖGN, som Brå har vederlagt.

  Brå har undersökt brottsligheten hos svenska företagare jämfört med invandrade företagare, brottsligheten hos svenska tjänstemän jämfört med invandrade tjänstemän, brottsligheten hos svenska arbetare jämfört med invandrade arbetare och brottsligheten hos svenskar utan förvärvsarbete jämfört med invandrare utan förvärvsarbete.

  Brå skriver:

  “Inom samtliga yrkesgrupper föreligger således en högre participation i brottslighet för invandrare jämfört med svenskar. Generellt sett är det dubbelt så många invandrare inom varje grupp som registrerats för brottslighet.”

  Brå sammanfattar:

  “Det har tidigare konstaterats att invandrarnas överrepresentation i brottslighet inte beror på ogynnsam fördelning när det gäller kön, ålder eller bostadsort. Till detta kan nu läggas att invandrarnas överrepresentation i brottslighet inte heller kan förklaras med att invandrare är sämre lottade när det gäller socioekonomisk status.”

  Du underskattar väljarna, Johan.

 4. Attans också, glömde att göra de förändringar här i inlägget som jag gjorde i kommentaren för att slippa diskussionen om det finns en liten överrepresentation eller inte. Har nu gjort samma uppdateringar här i inlägget, dvs “särskilt” och “speciellt”, som jag hade gjort i kommentaren under “Misstänkt, gripen….”.

  Men samtidigt är det så typiskt att sverigedemokrater går igång på detta. Oj vad allvarligt det är att någon inte beskriver invandrare som överrepresenterade i brottsstatistiken, men samtidigt glöms all annan överrepresentation fullständigt bort. När kommer reaktionerna på att män är överrepresenterade i förhållande till kvinnor, det är en fullkomligt gigantisk överrepresentation i jämförelse med invandrares.

  Så tack vare min miss så fick jag snabbt två bevis på hur sverigedemokrater med ryggmärgen sätter igång och anklagar invandrare när de samtidigt ignorerar mycket värre överrepresentation. Med andra ord är det inte den brottsliga överrepresentationen som intresserar eller föranleder upprördhet, utan viljan att peka ut gruppen invandrare som brottslingar.

 5. z999 says:

  @Johan Linander:
  “Så tack vare min miss så fick jag snabbt två bevis på hur sverigedemokrater med ryggmärgen sätter igång och anklagar invandrare när de samtidigt ignorerar mycket värre överrepresentation.”

  Anklagar invandrare? Många invandrare har inte ens rösträtt (speciellt riksdagsvalet). Vår invandringspolitik bestäms inte av dom. Brottsligheten är bara ett problem som pekas ut av sverigedemokraterna men det är trots allt inte främsta problemet med massinvandringen. Dom som blivit utsatta för brott av invandrare kan ha en annan åsikt.

  “Med andra ord är det inte den brottsliga överrepresentationen som intresserar eller föranleder upprördhet,”

  Sant. Det är oviljan hos riksdagspartierna att ens uppfatta det som ett problem.

  “utan viljan att peka ut gruppen invandrare som brottslingar.”

  Fel. Många av invandrarna som begår brott i Sverige skulle aldrig göra det i sina hemländer. Det är den skötsamma delen av invandrarna som är största belastningen för samhället (jag räknar då enbart ekonomiskt och inte i lidande brottsoffer). Det är inte olagligt att invandra till Sverige som anhörig till någon som fått permanent uppehållstillstånd och sedan gå utan jobb i 7 år (i genomsnitt). Och det jobb som eventuellt blir är ofta ett instegsjobb där staten betalar arbetsgivaren för att anställa.
  Angående statistiken över brottsligheten så lär asiater vara mindre kriminella som grupp än infödda svenskar. Den gruppen räknas in bland invandrare och förbättrar då invandrarnas statistik. Räknar man gruppen från mellanöstern och nordafrika så är den väldigt belastad, och ingen i ansvarig ställning bryr sig egentligen om orsakerna.

 6. z999 says:

  Här, en länk-
  http://www.dn.se/debatt/kulturarv-ligger-bakom-invandrarnas-brottslighet-1.421859

  Och ett citat från artikeln:

  “Denna allmänna överrepresentation gäller oavsett socioekonomisk status, det vill säga att överrepresentationen består praktiskt taget oförändrad när man jämför exempelvis förvärvsarbete och yrkesgruppstillhörighet i Sverige, samma sak gäller efter kontroll av kön, ålder och bostadsort.

  Det är till och med så att den största överrepresentationen finns bland förvärvsarbetande invandrare med tjänstemannayrken (126 procent kontra cirka 90 procent för invandrade personer med arbetaryrken eller icke förvärvsarbetande).

  Med andra ord, invandrarnas överrepresentation i registrerad brottslighet kan inte förklaras med en enkel hänvisning till socioekonomiska faktorer eller, som det står att läsa i rapporten från 1996: “Invandrarnas överrepresentation i brottslighet förklaras således inte av en ogynnsam fördelning vad gäller kön, ålder och bostadsort (&) Till detta kan nu läggas att invandrarnas överrepresentation i brottslighet inte heller kan förklaras med att invandrare är sämre lottade än svenskar när det gäller socioekonomisk status.””

 7. Anders says:

  Johan Linander skriver: “Jämför man brottsbenägenheten i villakvarteren på Solsidan eller liknande så är inte invandrare särskilt överrepresenterade och jämför man brottsbenägenheten i socialt utsatta områden som Herrgården och liknande så är inte heller invandrare speciellt överrepresenterade.”

  Johan Linander vill helst “slippa diskussionen om det finns en liten överrepresentation eller inte”.

  Liten överrepresentation??

  Brå har belagt, att överrepresentationen är dubbelt så stor – utslaget på alla invandrare.

  Brå har vidare undersökt överrepresentationen för olika invandrarpopulationer och funnit en över tjugo gånger större överrepresentation för t.ex. våldtäkt hos invandrare från somliga länder.

  Du underskattar väljarna, Johan.

  —–

  Jag har f.ö. inte någon som helst relation till sverigedemokraterna. Det är förmodligen p.g.a. din egen selekterade umgängeskrets som du verkar göra det bisarra antagandet, att alla, som genomskådar dig, skulle vara sverigedemokrater.

  Som sagt.. du underskattar väljarna, Johan.

 8. z999 says:

  Dick Erixon, som defintivt inte är sverigedemokrat, skriver så här-
  http://erixon.com/blogg/2010/04/medierna-ar-groteska-i-forsvaret-av-valdet/

  Och jag är inte heller sverigedemokrat, även om jag kan tänka mig att rösta på dom i valet i höst.

 9. Ceasar Andersson says:

  Hej Johan,

  Tänkte jag skulle hjälpa dig lite på traven med lite fakta kring invandrarnas brottslighet men jag ser att samma saker jag tänkte skriva finns redan som kommentarer. Om du vill fortsätta på den inslagna vägen med att försöka påvisa att invandrare inte står för mer brottslighet så testa kategorierna våldtäkter och särskilt gruppvåldtäkter.

  På ngt sätt blir dessa ännu svårare att förklara mot bakgrund av brist på fritidsgårdar och andra dylika fritidsaktiviteter som de förmodligen skulle ägna sig åt. Tycker du att vi ska ge folk mer pengar så att de slutar våldta våra svenska tjejer i grupp?

  Kanske är det bästa trots allt!

 10. Ni fortsätter på samma spår. Hitta bevis för att det finns en viss överrepresentation i brottsstatistiken för invandrare medan ni inte säger ett ord om annan överrepresentation.

  Överrepresentationen är dubbelt så stor fetmarkeras, men att män begår fyra gånger så många brott som kvinnor är tydligen en ointressant överrepresentation. Letar ni fram en viss invandrargrupp och ett visst brott kan ni komma fram till tjugo gångers överrepresentation. Tveksam till om det är sant, men hur som helst så har män femtio gångers överrepresentation vad gäller sexualbrott.

  Sedan kan jag inte heller komma ifrån att tänka på vad ni vill dra för slutsatser av ett en liten andel av alla invandrare begår brott (för det är fortfarande en liten andel). Ska alla invandrare kollektivt bestraffas för detta?

  Särskilt vill jag protestera mot uttryck som “de våldtar våra svenska tjejer i grupp”. Nej, DE våldtar inte alls. De allra flesta invandrare, liksom de allra flesta män, våldtar inte alls. Utpekande av skuld för en grupp är ett kollektivistiskt tankesätt som är fruktansvärt fel och rättsvidrigt.

  När det sedan kommer påståenden om gruppvåldtäkter och liknande så länka till statistik! Vill du att vi ska tro på svepande påståenden?

  Jag har, till skillnad från er skulle jag tro, besökt anstalter för sexualbrottsdömda. Både för unga och äldre intagna. De allra flesta killar och män som sitter där är svenska killar. Det finns alldeles säkert en överrepresentation av personer med icke-svensk bakgrund, men fortfarande heter de allra flesta Svensson, Karlsson och Lindskog.

 11. z999 says:

  @Johan Linander:
  “Sedan kan jag inte heller komma ifrån att tänka på vad ni vill dra för slutsatser av ett en liten andel av alla invandrare begår brott (för det är fortfarande en liten andel). Ska alla invandrare kollektivt bestraffas för detta?”

  Nej. Sverigedemokraterna har inte brottsligheten som främsta argument för en minskad invandring. Vad man däremot vill är att det ska vägas in när man diskuterar för och nackdelar med invandringen. Och sen att det diskuteras som ett problem som man vill ändra på och inget som ursäktas av svenskarnas brottslighet. Tyvärr fastnar diskussionen alltid i siffror och några åtgärder diskuteras aldrig i dom här diskussionerna. En åtgärd från sverigedemokraterna är att med en minskad invandring så kan problemet bli mer hanterbart. Sen också att man är mer tydlig med att kriminella invandrare som inte är svenska medborgare utvisas så att det blir en poäng i att vara skötsam.

 12. Ola says:

  Nu är jag helt säker på att antalet brott som begås har inget med invandrare att göra utan det har mera med folks sociala situation att göra.. För annan skulle det ju vara total kaos bland diplomatboendet på Djurgården. Jag har då inte hört att antalet brott skulle vara högre där än övriga Sverige

 13. z999 says:

  Som jag skrev på någon blogg nånstans, SD tjänar inte på det som hände i Landskrona.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6922117.ab
  Inte ens på BSS (bevara Sverige svenskt) tiden så gav spektakulära invandrarbrott några röster. Det kan visserligen inträffa om det är typiska(?) invandrarbrott, personrån och gruppvåldtäkter. Men annars så fungerar det inte, det måste presenteras ett alternativ och någon lösning, inte bara att man lyfter fram problemet. Alliansens framgång i förra valet berodde på att dom presenterade alternativ och lösningar(?), inte på att bara peka finger åt höga arbetslöshetssiffror och höga sjuktal.

 14. z999 says:

  @Ola:
  “För annan skulle det ju vara total kaos bland diplomatboendet på Djurgården. Jag har då inte hört att antalet brott skulle vara högre där än övriga Sverige”

  Och då drar du slutsatsen att allt är socioekonomiska orsaker? Trots att BRÅs undersökning av en betydligt större grupp visar på annat? Och utan att du jämför diplomtaboendet på Djurgården med motsvarande område med svenskar?

  Det är på det sättet vi aldrig kommer någon vart med invandrares överrepresentation när det gäller våldsbrott.

  Lasermannen, John Asonius, säger så här i en artikel i aftonbladet;
  Jag sitter på “livstidshuset” på Kumla där hälften av de intagna är invandrare. Jag har fått upp ögonen rejält för att människor förtjänar respekt var dom än kommer ifrån. Och jag har själv blivit väldigt väl bemött av människor som verkligen kunde ha anledning att hata mig, sade Ausonius i rätten då.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6925915.ab

  Mäns överrepresentation när det gäller pedofilbrott har gjort att man vidtagit åtgärder på dagis i Sverige, män får inte jobba själva där hur som helst.
  Inte speciellt mycket gnäll om det precis.

 15. Ceasar says:

  Hej Johan,

  http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.6944861

  Vi har medvetet undanhållits liknande undersökningar i Sverige, det är helt enkelt inte tillräckligt allvarligt i förhållande till det faktum att det riskerar att skada det mångkulturella projekt som så många verkar stödja.

  Sverige har tagit emot fler asylsökande än ngt annat land se gärna här: http://affes.wordpress.com/

  Som du kanske också kan ana så blir kopplingen med Världens största sk flyktinginvandring från länder som i mångt och mycket står för en annan syn på kvinnor än den vi har i Sverige.

  Om du verkligen trodde på mångkulturen så borde du väl verka starkare för att modernisera deras tankesätt? Dessvärre tror jag att du snarare vill fortsätta att se med öppna ögon på problemen, vilket kommer att bidra till att fler våldtas.

  Att hela tiden gömma sig bakom att alla inte gör detta brott håller helt enkelt inte. Det är inte skäl nog för att blunda för de enorma “kulturkrockar” det innebär när man är så otydlig med vad som gäller för nyanlända i Sverige i kombination med världsrekord i antalet sk flyktingar, från fjärran kulturer, i förhållande till befolkningsmängd är en dålig kombination.

  Varför skulle vi inte ha samma tendenser vad gäller överfallsvåldtäkter som Oslo har?

 16. Vi har definitivt inte samma syn på människor, så enkelt är det. Vad gäller våldtäkter så är överfallsvåldtäkter en liten del av antalet våldtäkter, de allra flesta våldtäkter sker inomhus av en gärningsman som känner offret, inte sällan är det hans fru, sambo eller flickvän.

 17. Ceasar says:

  Hej Johan,

  Du har nog rätt i att vi har olika syn på människor. Jag ser stora problem med världens största asylinvandring i förhållande till befolkningsmängd – du verkar inte göra det?

  Nu var det tydligen inte bra att jag visade hur hemsk statistiken ser ut i Norge och så kommer du med en ny villfarelse: “de allra flesta våldtäkter sker inomhus av en gärningsman som känner offret, inte sällan är det hans fru, sambo eller flickvän”

  För det första så är detta inte helt korrekt då du anspelar på att de flesta är nära bekant med offret: I ungefär 60% av alla anmälda våldtäkter sker själva våldtäkten i antingen offrets eller gärningsmannens hem.

  I ungefär 10% sker våldtäkterna hemma hos tredje part. Dessa nämnda våldtäkter sker oftast i samband med efterfester eller andra fester och anses vara “nöjesrelaterade” så tillvida att offret och förövaren/na ofta träffats på en annan plats tidigare (ofta en krog, klubb eller motsvarande) och sedan fortsätter att festa tillsammans hemma hos någon där våldtäkten senare sker.

  Offret är vanligtvis endast “ytligt bekant” med förövaren, dvs att de träffats enstaka gånger eller tidigare under kvällen. Något som ofta förvandlas till “någon offret kände” när det skall rapporteras i massmedier om våldtäkter.

  Men jag tror att mörkertalet är stort då det gäller våldtäkter! Vi kan helt enkelt inte veta om kvinnorna inte anmäler förövaren. Jag dristar mig till att tro att det i familjer är vanligare att inte anmäla brott mot närstående samt att jag också tror det är mkt ovanligt i sk hederskulturer..Eller skitkulturer kanske man skulle säga.

  Om man inte ser problemet kommer man heller aldrig att kunna göra ngt åt det. Vem drabbar det? På vems sida är du?

  Tack för en intressant blogg

  Ceasar

 18. Som liberal ser jag människor som individer och inte som personer som ska bedömas som en del av en grupp.

  Först pratar du om mängden överfallsvåldtäkter och sedan radar du upp olika våldtäktsfall som inte är överfallsvåldtäkter. Jag är övertygad om att att de allra flesta överfallsvåldtäkter dessutom anmäls, medan våldtäker i hemmet anmäls i mycket mindre utsträckning. Detta gör att verkligheten ser ännu värre ut än statistiken.

  Att tro att det är invandrade män som begår våldtäkter i hemmet är att grovt försköna situationen. Tyvärr kan den vita helsvenska mannen precis lika gärna vara han som åker hem och hotar och våldtar sin fru. Den som arbetar mot brottslighet med den tesen som du framför, att man ska koncentrera sig på människor från andra kulturer, lär misslyckas grovt.

 19. Ceasar says:

  Japp jag pratade först om överfallsvåldtäkter för att sedan svara sig gällande hur statisktiken faktiskt ser ut när det gäller våldtäkter i stort.

  “Jag är övertygad om att att de allra flesta överfallsvåldtäkter dessutom anmäls, medan våldtäker i hemmet anmäls i mycket mindre utsträckning. Detta gör att verkligheten ser ännu värre ut än statistiken.”

  Håller med till 100%

  “Att tro att det är invandrade män som begår våldtäkter i hemmet är att grovt försköna situationen. Tyvärr kan den vita helsvenska mannen precis lika gärna vara han som åker hem och hotar och våldtar sin fru. Den som arbetar mot brottslighet med den tesen som du framför, att man ska koncentrera sig på människor från andra kulturer, lär misslyckas grovt.”

  Får vi en förskönad situation om invandrade män begår våldtäkterna i hemmet? Din beskrivning av “den vita helsvenska mannen” låter aningen suspekt – jag anar återigen ett försök till misskreditering alá jag får min motståndare att vara Nazist eller liknande.

  Om du menar etniska Svenskar i bemärkelsen född i Sverige av 2 Svenska föräldrar så är det ju heller ingen statistik som stödjer att det skulle precis lika gärna kunna vara han, eller hur? Detta är ju ett av de brott där statistiken är som värst.

  Jag tror till skillnad från dig att den som verkligen bör göra ngt måste inse att vi har problem med kvinnosynen hos ett stort antal av de män som anländer till Sverige idag. Hos dessa är det överlägset störst överrepresentation av våldtäkter.

  Avslutar min del av debatten för nu och tackar dig för att du upplåter din blogg för diskussion. Du verkar vara en demokratisk politiker och det behövs.

  Tack /Ceasar

Leave a Reply

Your email address will not be published.