Misstänkt, gripen, anhållen och häktad – är inte dömd!

För några veckor sedan diskuterades justitieministerns uttryck om färgade kuvert till misstänkta sexköpare flitigt. Med all rätta kritiserades detta eftersom den som är misstänkt inte är dömd och inte ska betraktas som sådan. Detta är viktigt att poängtera även nu när misstänkta för mord, eller vållande till annans död, i Växjö och Landskrona har häktats. De är fortfarande inte dömda och man ska vara mycket försiktig med att sprida identiteten.

Tyvärr tycks inte Sverigedemokraterna ha samma syn på denna rättssäkerhetsfråga. En ledande sverigedemokrat har publicerat identiteten på mannen i Landskrona som är misstänkt för mord alternativt vållande till annans död. Nu ska det bli intressant att se om Sverigedemokraterna även tänker publicera identiteten på den kvinna som är misstänkt för dubbelmord i Växjö. Eller är det viktigare att publicera identitet när den misstänkte har invandrarbakgrund?

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

9 Responses to Misstänkt, gripen, anhållen och häktad – är inte dömd!

 1. z999 says:

  Du har tydligen missat Mats Alm? Misstänkt för mordet på Linda Chen. Publicerad överallt i media med bild och allt plus att väldigt personliga saker har publicerats ur hans liv. I Mats Alms fall är det ingen som har ifrågasatt något av publicerandet.

 2. Mats Alm gick själv ut i media.

 3. z999 says:

  @Johan Linander:
  “Mats Alm gick själv ut i media.”

  Och sa att han mördat Linda Chen?
  http://www.dt.se/brottsplats/article616913.ece

  16.40 – Sen gick du ut i media… säger Selderman.

  – Polisen kontaktade mig och sa att jag skulle vara med i Efterlyst. Jag var med och gjorde precis som dom sa, säger Alm.

  – Du medverkade också i en rundtur med Aftonbladet?

  – Ja, de ville att jag skulle visa runt, säger Alm.

  – Varför det?

  – Ja, varför det. Jag hade inget annat att göra, det var mörkt ute och jag kunde ändå inte vara ute och leta efter Linda, berättar Alm

  Det är väldigt meningslöst att peka ut invandrare i enskilda fall för att påverka opinionen i negativ riktning (jag vet). Dom som vill bagatellisera invandrares överrepresentation när det gäller våldsbrott har mer att hämta. När det klingar av så avtar även intresset för vad det innebär att invandrare är överrepresenterade när det gäller våldsbrott. TV benämnde manifestationen i Landskrona som en demonstration mot rasism.

  En annan sak som är intressant är att landskronadådet visar hur accepterande samhället har blivit mer accepterande när det gäller våldsdåd och enormt beskyddande när det gäller gärningsmannen (oavsett etnicitet).
  TV benämnde manifestationen i Landskrona som en demonstration mot rasism. Kände en viss vämjelse när jag hörde det.

 4. z999 says:

  TV betyder att det var TV4.

 5. z999 says:

  En ny moralfråga. Är det rätt att hänga ut en person som är misstänkt bara för att han begått grova brott tidigare?
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6908264.ab

 6. Olika tidningar/media har olika policys för när namn och bild ska publiceras och generellt så väljer kvällspressen att publicera tidigare än morgontidningarna. Men det är en helt annan diskussion du går in på när det gäller tidningarnas pressetik.

  Jag ifrågasätter varför en politiker ska publicera namn och identifikationsuppgifter på en misstänkt person och gör det enbart när det handlar om en invandrare som är misstänkt. Det visar på sverigedemokratens människosyn.

 7. z999 says:

  @Johan Linander:
  “Jag ifrågasätter varför en politiker ska publicera namn och identifikationsuppgifter på en misstänkt person och gör det enbart när det handlar om en invandrare som är misstänkt.”

  Men han gör det ju i samband med att belysa invandrares överrepresentation när det gäller våldsbrott (syftar på den tillrättalagda statistiken från BRÅ, inte verkligheten som är ännu värre). Annars så håller jag med dig om att det är fel att offentliggöra på det sättet innan dom har fallit och politikern i fråga riskerar SD’s trovärdighet.

  “Det visar på sverigedemokratens människosyn.”

  Vad som visats hittils är att SD anser att mord är värre än att någon blir förtalad på nätet. Media har blåst upp förtalet på nätet ganska kraftigt som du kanske vet.

 8. Om nu den riksdagskandiderande sverigedemokraten vill lyfta diskussionen om invandrares överrepresentation när det gäller våldsbrott så räcker det att skriva att mannnen som är misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död (inte mord eller dråp) har invandrarbakgrund. Det finns ingen anledning i världen att lägga ut namn och andra identifikationsuppgifter, det är bara ett sätt att försöka bestraffa den person som är misstänkt för ett brott.

  När det gäller invandrares överrepresentation vad gäller brott så stämmer det och det har vi diskuterat flera gånger förut här på bloggen. Men i samma andetag måste man säga att överrepresentationen bygger på en jämförelse mellan, i brottshänseende, äpplen och päron. Jämför man brottsbenägenheten i villakvarteren på Solsidan eller liknande så är inte invandrare särskilt överrepresenterade och jämför man brottsbenägenheten i socialt utsatta områden som Herrgården och liknande så är inte heller invandrare speciellt överrepresenterade. Men eftersom en mycket större andel av invandrarna finns i socialt utsatta områden så blir de också överrepresenterade i den totala statistiken. Det är alltså inte den etniska eller kulturella bakgrunden som är skälet till den överrepresentation som sverigedemokrater hävdar.

  Därtill är det mig som liberal helt främmande att dra slutsatser om vad grupper av människor gör eller inte gör. Jag är en individ och det är alla andra också. Även om jag skulle bo i ett annat land så hade jag inte haft något ansvar för vad andra i det landet boende svenskar skulle göra. Varför skulle jag ta på mig den skulden eller ansvaret?

  Dessutom, när hörde man en sverigedemokrat beklaga sig över att invandrare är överrepresenterade bland brottsoffer? För så är fallet, inte pga etnisk eller kulturell bakgrund, utan pga av de oftare lever i socialt utsatta områden där fler brott begås.

  När man pratar om överrepresentation i brottsstatistiken så är det också märkligt att hänga upp sig på en grupp som “överrepresenterade” när man aldrig någonsin lyfter upp andra grupper som är mycket, mycket mer överrepresenterade.

  – Invandrares överrepresentation är marginell i jämförelse med mäns överrepresentation i förhållande till kvinnor.

  – Invandrares överrepresentation är marginell i jämförelse med ungas överrepresentation i förhållande till ändre.

  – Invandrares överrepresentation är obetydlig i jämförelse med unga mäns överrepresentation i förhållande till äldre kvinnor.

  När får vi höra sverigedemokrater bekymra sig om detta?

 9. Det förekommer egentligen två olika diskussioner samtidigt kring denna artikeln.
  1. Om och när det är korrekt att publicera uppgifter om den misstänkte och i så fall vilka uppgifter.
  2. Om det skall pekas ut nationalitet och liknande i samband artiklar om misstänkta personer.

  Jag anser att det är självklart att aldrig publicera vare sig namn, bild eller nationalitet förrän det föreligger en i lag kraft vunnen dom!Tillbaks till de principer som gällde före Palmemordet således.

  Att peka ut nationaliteter, etniska folkgrupper m.m i samband med misstänkta brott blir bara löjeväckande. Då skulle vi i samband med brott som nyligen begåtts ha skrivningar såsom: En trettiotreårig, svensk medborgare, vit kvinna begick två mord…Hör själv hur det låter. Det är inte bara moraliskt fel att i förväg peka ut gärningsmän eller kvinnor utefter olika kriterier. Beskrivningarna blir dessutom orimligt långa och samtidigt ytterligt löjeväckande!

  Peter Schjerva, ordförande Frihetspartiet

Leave a Reply

Your email address will not be published.