Inte så genomtänkt Ask

Efter åtta års arbete tillsammans så vågar jag påstå att jag känner Beatrice Ask relativt väl. Hon är en spontan person och kommer plötsligt på nya saker som hon delar med sig. Jag vet också att en del av hennes politiska tjänstemän sliter sitt hår i förtvivlan över denna egenskap. Jag tycker oftast att det är bra, om man håller inne med alla idéer så blir det inte någon utveckling.

Dagens “förslag” är dock inte speciellt genomtänkt. Vi har tidigare diskuterat frågan om vart delgivningsbrevet ska skickas. Det händer att den misstänkte får välja, just vid misstänkta sexköpsbrott, att brevet skickas till annan adress än hemadressen för att familjen inte ska få veta något. Detta har vi varit överens om är fel. Alla brott ska hanteras lika, om den valmöjligheten inte finns för andra brott så ska den inte heller finnas för sexköp. Polisen ska inte bedöma vilka brott som är mer eller mindre pinsamma att familjen får kännedom om utan ha samma regler för alla brott. Jag förstår att det är denna gamla diskussion som Beatrice Ask tänkte på och sedan “vidareutvecklade”. Jag ser också att det är denna gamla debatt som Kd:s Inger Davidson, Mp:s Esabelle Dingizian och Fp:s Johan Pehrson egentligen kommenterar.

Det stora problemet med justitieministerns resonemang är att hon vill ha en typ av straff mot den som är misstänkt för brott. Detta är givetvis oacceptabelt. I en rättsstat är det grundläggande att alla betraktas som oskyldiga tills han eller hon är dömd. Färg på kuvertet tycks ha upptagit en stor del av diskussionen kring förslaget, men det är fullkomligt ointressant. Det viktiga är att samhället inte ska vidtaga åtgärder för att straffa någon som bara är misstänkt för ett brott och inte dömd. Likaså är det viktigt att samhället inte gör skillnad på olika brott på annat sätt än utifrån straffskalan. Inget brott får vara mer “ursäktligt” än andra med samma straffskala.

This entry was posted in General and tagged , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Inte så genomtänkt Ask

 1. Tack för ett väl sammanfattat perspektiv på uttalandet ifråga.

  Angående delgivningsbrev så håller jag helt med om att det ska gälla samma regler för dessa oavsett vilket brott det gäller. Vad jag däremot är nyfiken på är vad det finns för skäl till att man inte, oavsett brott man är misstänkt för, skulle kunna få dem skickade till valfri adress?

 2. Hur en justitieminister kan komma med “förslag” som bryter mot grundläggande principer i en modern rättsstat övergår mitt förstånd.

  Kräv hennes avgång, omedelbums! Hon är ju bevisligen inte vid hennes sinnes fulla bruk!

 3. Ola says:

  Roligt att jag kan hålla med dej Johan.. Man kan inte börja döma folk på misstankar.

  Men jag funderar oxå på som Andreas Olsson varför inte man kan få bestämma själv vart brevet ska skickas..
  Det viktiga måste ju vara att få tag på den misstänkte

 4. z999 says:

  Lagen om sexköp är grundad enbart på en massa känslomässigt tyckande av kvinnor som tycker illa ett visst manligt (oftast) beteende. Lagen skiljer sig från andra lagar på det sättet att tubbning till brott plötsligt är lagligt och man har rubbat gränserna för vad som annars anses acceptabelt när det gäller bevisning. Lagen är inte speciellt konsekvent heller, hur ser man på porrfilemr? Har inte kvinnor sex för pengar där? Enligt alla fördomar om prostitution så anses det att kvinnan befinner sig i ett utsatt läge och inte ska dömas, rent trams enligt mig. Man tillåter inte andra brott på det sättet och speciellt inte lika lättvindigt. Beatrice Ask’s förslag är egentligen helt följdriktigt med allt annat trams i den här frågan.

  Det är helt otroligt att man kunde få igenom lagen egentligen som innebär att staten tar sig rätten att lägga sig i vuxna människors sexualliv och moralisera över det.

 5. Leffe says:

  Det som oroar mig är att denna spontanitet hos ministern inte tycks ha några som helst juridiska reflexer. Kan man ha den rollen utan sådana reflexer?

  Samma sak när Johan Persson spydde galla över och gick till osakligt och grundlöst personangrepp på Lagrådet tidigare i veckan.

  Du är (som oftast) klockren ovan, men jag blir tveksam till att rösta på Alliansen med tanke på vad de två största partiernas rättstalespersoner håller på med. Lägg till detta tokidéerna från (kd) som ni andra nu tycks ha köpt(?) att det ska vara en polisuppgift att drogtesta barn som inte har straffrättsligt ansvar… suck.

  Helt plötsligt känns inte höstens val lika enkelt som förut för oss som tycker att rättsfrågorna är viktiga.

 6. Nan says:

  Johan, du har nog lite för välvillig inställning till övriga riksdagspolitiker. I kommentarerna så kan konstatera att minst hälften verkar vackla på frågan om misstänkta ska betraktas som lite skyldiga. Det kommer med jämna mellanrum förslag både från ena och andra hållet att man ska väga in (mer än man inte kan undvika att göra oavsiktligt) outredda misstankar i olika beslut, och det är mycket oroande att landets makthavare (i vid bemärkelse) inte uppvisar en mer enad front mot dessa medeltida dumheter.

  Det enda rätta är naturligtvis att alla som är misstänkta för brott så långt som rimligt får sina krav på sekretess uppfyllda så länge de inte är dömda. Att få ett brev från polisen kan vara det som knäcker ett redan ansträngt förhållande i onödan oavsett vad det rör sig om för misstankar. Detta även om innehåll i brevet är godartat.

 7. D.Johansson journalist says:

  Undrar om hon själv har rent mjöl i påsen, såg dessa videos…..om något riktigt stort man tystat ner…hmm..som annars

  allvarligt skadat sverige med tanke på att polis/åklagare/skl/hsan/socialstyrelsen/fsk/afa

  försäkringar/landstingspolitiker/läkare, med många mfl hade kommit ordentligt vid skampålen.

  Kanske lämpligt att göra en “groda” och sedan avgå….slippa ta ansvar.

  Någon måste ha hållit i trådarna och tystat i alla led..någon med absolut makt över rättsväsendet…..

  http://www.youtube.com/watch?v=aHQrbgI9Fxg

  http://www.youtube.com/watch?v=uCOvH08MY_Y

  Varför vill man hindra kvinnan som drabbats att få rättelse ?

 8. z999 says:

  I Tyskland på 30-talet så tvingades judar bära en davidsstjärna för att peka ut dom. Kunde det vara något för Beatrice Ask?
  Hur ställer sig piratpartiet till frågan förresten? Är det ett integritetsbrott om staten övervakar att två vuxna personer har sex med varandra frivllligt? Angående färgen på kuverten så känner jag mig så fullständigt utanför diskussionen eftersom jag inte skulle bry mig om mina grannar betalade för sex så länge det inte handlar om något tvång. I regel så har en prostituerad mindre tvång på sig än en cancersjuk som tvingas att jobba.

 9. frekar06 says:

  Z999, var inne och kollade på Piratpartiets hemsida, där kan man hitta följande pressmeddelande angående den här frågan:

  http://www.piratpartiet.se/nyheter/piratpartiet_rasar_mot_asks_skampaleforslag

 10. Det viktiga med delgivningen är att den kommer fram. Hur man gör är inte det viktiga, men det ska inte vara olika regler för olika brott. Sedan kan man väl hoppas att den som är oskyldigt misstänkt för sexköp diskuterar detta med sin fru eller sambo, att hemlighålla är knappast en grund för ett bra förhållande.

  Leffe, jag får påminna dig om att Centerpartiet är näst största parti i alliansen och inte Folkpartiet.

  Är Piratpartiet för att legalisera sexköp?

 11. z999 says:

  Tack för infon Frekar06.

  “Är Piratpartiet för att legalisera sexköp?”

  Är centern positiv till sexförsäljning?
  Jag tror att piratpartiet är mer för en legalisering av att vuxna ska få ha sex med varandra utan att staten sätter upp en massa regler. Men det får dom själva svara på.

 12. frekar06 says:

  Z999, varsågod för informationen. Piratpartiet får själva svara på var de står i den fråga som Johan ställer i sin senaste kommentar.

 13. frekar06 says:

  Vi kan inte ha en justitieminister som i bästa fall inte förstår rättsstatens kanske mest grundläggande princip, nämligen den om att man är oskyldig till motsatsen bevisats och i värsta fall inte ens står bakom denna grundläggande princip som rättsstaten bygger på. Som jag ser det finns det bara två alternativ för Beatrice Ask, antingen så gör hon en total pudel eller också avgår hon. Om inget av detta sker bör Reinfeldt ge henne sparken. För vi kan inte ha en justitieminister som i bästa fall inte förstår principen om att man är oskyldig till motsatsen bevisats och i värsta fall inte till fullo står bakom denna grundläggande princip som rättsstaten vilar på.

  MVH Frekar06

Leave a Reply

Your email address will not be published.