Viktigt med studieresor

Självklart ska riksdagens pengar för studieresor användas enligt de regler som finns och rent allmänt med respekt för att det är skattemedel som används.

Expressen visar på några exempel där man kan vara tveksam till om regelverket borde godkänna upplägget och kostnaderna, men rent generellt tycker jag att det är viktigt att vi riksdagsledamöter inte bara uppehåller oss i Sverige utan faktiskt också möter kollegor från andra länder, tar del av bra exempel och lär av misstag från andra.

Tyvärr har det i riksdagen gått inflation i långresor. I själva verket tror jag att vi i de flesta fall skulle lära oss mer av hur norrmän och danskar löst olika situationer än att åka till USA eller Australien.

Hur har jag då själv använt de 50 000 kr som varje riksdagsledamot kan använda för studieresor under en fyraårig mandatperiod?

Något generat måste jag medge att jag inte har hunnit göra så många studieresor, åtminstone inte ur “50 000 kr-potten”. Jag tror att jag har använt några tusenlappar för en resa till Irland i samband med deras folkomröstning om Lissabonfördraget, men resten, kanske 45 000 kr, hinner jag inte använda. Som ledamot i justitieutskottet, men framförallt i Nordiska rådet och dess presidium, har jag dock gjort ett stort antal mötes- och studieresor (ofta kombinerade, men mest rena möten).

Har jag gjort 50 utlandsresor under den här mandatperioden så är nog 40 till de övriga nordiska länderna. Därtill har jag varit i Litauen (2 ggr) och Ryssland (2 ggr), men varje gång på “nordiska” uppdrag. Med JuU var vi i Australien och Nya Zeeland och med Centerpartiet har jag varit i Strasbourg och Barcelona. Plus några gånger i Bryssel. En del resor har i efterhand känts meningslösa, men nästan alltid så är det lärorikt och inspirerande att komma ifrån den svenska nationella politiken och se hur andra gör. Det är ju faktiskt inte så att just vi i Sverige kommit på den bästa lösningen på allting.

På måndag ska jag t.ex. åka till Kirkenes i norra Norge och leda en konferens för unga politiker från Norden och nordvästra Ryssland. Att vi utvecklar vårt samarbete med Ryssland tycker jag är oerhört viktigt. Det finns hur mycket som helst att kritisera med Ryssland, men det är ett grannland som vi behöver ha ett så bra samarbete med som möjligt. Östersjön är vårt gemensamma innanhav, i miljöfrågor är vi högst beroende av varandra och Barents/Norra Ishavet blir allt viktigare. Just att ha en dialog mellan oss som är yngre gör det enklare att nå framåt och kunna prata även om lite mer känsliga frågor.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.