Vill vänsteroppositionen i Skåne avskaffa de hushållsnära tjänsterna?

Johan Linander (C) riksdagsledamot och distriktsordförande för Centerpartiet i Skåne:
Vill vänsteroppositionen i Skåne avskaffa de hushållsnära tjänsterna?

Avdraget för hushållsnära tjänster har blivit en stor succé. Sedan juli förra året har närmare 150 000 människor runtom i landet använt sig av skattreduktionen. Vänsterpartierna i oppositionen har varit eniga om att avskaffa reformen, men den senaste tiden tycks man vackla. Uttalanden från enskilda miljöpartister och socialdemokrater tyder på att en omsvängning är på gång.

– Det är dags för vänsteroppositionen att bekänna färg. Därför undrar jag om de skånska riksdagsledamöterna Morgan Johansson (S), Marianne Berg (V) och Ulf Holm (Mp) ställer sig bakom att avskaffa de hushållsnära tjänsterna? De tusentals människor som använder sig av tjänsterna och alla de som nu arbetar i branschen förtjänar ett svar, säger Johan Linander, riksdagsledamot för Centerpartiet.

Enligt arbetsgivarorganisationen Almega skulle omkring 5 600 personer sägas upp om skatterabatten tas bort. Avdraget för de hushållsnära tjänsterna har inneburit att en svart bransch har blivit vit och att många människor kunnat återvända från utanförskap. Enligt Almegas beräkningar kommer 75 procent av de anställda från arbetslöshet. Många gånger är det kvinnor och personer med invandrarbakgrund som har fått nya jobb.

This entry was posted in Pressmeddelanden. Bookmark the permalink.

10 Responses to Vill vänsteroppositionen i Skåne avskaffa de hushållsnära tjänsterna?

 1. frekar06 says:

  Bra fråga där Johan, det vill jag väldigt gärna ha svar på också. Du kan väl återkomma med någon kommentar om du får svar på din fråga.

 2. Jah Hollis says:

  Kan du förklara varför jag med mina skattepengar ska bidra till att betala välavlönade och fullt friska människors städning och trädgårdsskötsel?

 3. frekar06 says:

  Johan,

  Thomas Östros hänvisade för några dagar sedan till senare överenskommelser. Mona Sahlin hävdade sen att avdraget skulle behållas men förändras, hur det skulle förändrades preciserades inte och nu ger Luciano A. beskedet i Agenda att avdraget ska avskaffas. Jag kan förstå att man kanske inte kommer överens mellan olika partier, men att man inom ett och samma parti har så olika syn och vad som är än värre vädrar dom offentligt är direkt pinsamt.

 4. Jah, att skapa nya jobb kostar ofta pengar och ROT-/och RUT-avdragen är ett effektivt sätt. Men du kanske inte är motståndare till ROT? Liksom Mona Sahlin som tycker att det är okej att skattesubventionera för att sätta in ett fönster men inte för att putsa det. Vari ligger logiken?

  Dessutom är det en samhällsvinst i att svarta jobb blir vita och att många som har stått långt utanför arbetsmarknaden får ett jobb.

 5. z999 says:

  @Johan Linander:
  “Dessutom är det en samhällsvinst i att svarta jobb blir vita och att många som har stått långt utanför arbetsmarknaden får ett jobb.”

  Jag håller inte med. Staten ska underlätta för att det skapas nya jobb som inte behöver särbehandlas med skatteavdrag.

 6. Så även om avdraget för hushållsnära tjänster betalar sig själv så är det fel av principiella skäl?

 7. z999 says:

  @Linander:
  “Så även om avdraget för hushållsnära tjänster betalar sig själv så är det fel av principiella skäl?”

  Ja, lite åt det hållet. Har man inget vettigt att komma med så får man ha principer att komma med 🙂
  Men allvarligt så tror jag det fungerar i mindre omfattning men som permanent lösning så kan det ge oförutsebara effekter. Men är man beredd att ändra då så ok då.

 8. profanum_vulgus says:

  Vad är det då? 228 miljoner kostade det per år va?
  Hur många jobb blev det av det då? Allt som allt jobbar idag 11 000 personer inom RUT-sektorn.

  Säg att avdraget skapat 1 000 jobb, det är 228 000 kronor per skapat arbete. Kunde man inte anställt tusen pers som gjorde något mer samhällsnyttigt då? T.ex. skottade snö eller passade ungar?

 9. Ja, Johan, eftersom du frågar mig, så får du svar. Det är ingen som krävt att de hushållsnära tjänsterna som sådana avskaffas, som du felaktigt skriver i ditt pressemeddelande.

  Däremot vill jag avskaffa skatteavdraget för hushållsnära tjänster, vilket är en annan sak. Jag har inget emot om grannen vill köpa fönsterputsning, men jag förstår inte varför jag ska betala det över skattsedeln. Lägg dessa pengar på äldreomsorg, barnomsorg och skola istället, där gör de bättre nytta. Och det skapar också jobb.

  Morgan Johansson (s)

 10. Tack Morgan för ett tydligt svar. Sedan jag ställde frågan har socialdemokraterna och vänsteroppositionen gått ut med beskedet att skatteavdraget för hushållsnära tjänster ska tas bort vid en rödgrön valseger, så jag hade blivit mer förvånad om du hade svarat något annat.

  Att det innebär tusentals fler arbetslösa tycks inte bekymra speciellt mycket. Att det skulle handla om några större pengar som skulle kunna användas till annat stämmer inte, RUT-avdraget går i princip jämnt ut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.